Türkiye artık birçok alanda olduğu gibi internet hızında da ileriyi hedefliyor dolayısıyla 5G’ ye hazırlandığımız bu dönemde geçtiğimiz yıl ara geçiş olarak 4,5G teknolojisi kullanılmaya başlamıştı. Burada insanlara iddia edilen şey ise artık indirme ve de internet hızının neredeyse 12 kat daha hızlı olacağıydı. Geçtiğimiz 1 yıla bakacak olursak bunu Türkiye’nin kolay bir şekilde yaptığını görebiliyoruz. Dolayısıyla da vatandaşlar bu internet hızına da hızlı bir şekilde geçmeye başladı. Şu an halen 4,5G ve 3G aynı anda kullanılabiliyor. Ve bir takım cep telefonları 4,5G’yi desteklerken bazıları ise henüz desteklemiyor. Bu her iki telefon hızını yan yana getirdiğimiz de ise ciddi anlamda bir farkın ortaya çıktığını söylemekte mümkün. Öncelikle 4,5G için neredeyse çekmediği bir yer yok demek yerinde olacaktır.
Türkiye 1G ile 1991 yılında ilk olarak araç telefonları sayesinde tanıştı ancak bundan 2 yıl sonrasına geldiğimizde ise ilk kez cep telefonu kullanmaya başladı. Bunlarda artık devrim her geçen gün biraz daha devam ediyordu ve 1194 yılında 2G’ ye geçtik burada ise öne çıkan şey veri aktarımı SMS göndermek gibi olanakları sağlayan sistem oldu. Şu an halen kullanılmakta da olan 3G teknolojisine ise 2009 yılında kavuştuk ve 3G ile artık bazı şeylerinde değişmeye başlayacağının ayak sesleri duyulmaya başlamıştı. Nihayet 1 Nisan 2016 tarihinde Türkiye 4,5G’ ye geçerek kendi teknolojisinde de ciddi anlamda bir çıtaya yükseltti.
Şu an ise bu hizmetin kalitesinin daha da artırılması için fiber alt yapı çalışmaları devam ediyor. Geride kalan 1 yıl içerisinde fiber alt yapımıza baktığınızda ise 290 bin 974 km ile ciddi bir ilerleme kaydedildiğini de görebilirsiniz.
4,5G teknolojisi için 8 bin 52 baz istasyonu kuruldu
4,5G haberleşmede bir devrim yaşatırken aynı zamanda operatörlerde kendi içlerindeki çalışmalarına hız kazandırdı bu kapsamda 1 yıl içerisinde toplamda 8052 adet baz istasyonu kuruldu.