Elektronik imzalar elektronik ortamlarda dokümanların imzalanmasında kullanılan sayısal olan verilerdir. Elektronik imzalarla imzalanan verilerin kimler tarafından imzalandığı, bütünlüğü, güvenirliği gibi konular da sağlanmış olacaktır. Elektronik İmza Kanunu’na göre elektronik imza elektronik verilere eklenen, elektronik veriyle mantıksal bağlantısı olan, kimlik doğrulama maksadıyla kullanılan verilerdir. Elektronik imza hizmetleriyle bilgilerin inkar edilmemesi, gizlilik ve güvenliğinin sağlanması, güvenli şekilde tutulması da sağlanmaktadır. Bu durum karakter, harf ve sayılardan oluşan şifrelerle güvenli biçimde sağlanır. Ürünler etkin ve hızlı başvuru süreciyle kolaylıkla sağlanır. Kurulum, başvuru, kullanım gibi aşamalarda ücretsiz şekilde telefon desteği de sunulmaktadır. Başvuru aşamaları hizmet sağlayıcılardan da rahatlıkla takip edilebilir. Güçlü, güvenilir sistemler olarak karşımıza çıkar. Kullanım güvenliğini sağlamak amacıyla sertifikaların anlık iptali, askıya alma gibi hizmetler de kesintisiz biçimde sağlanmaktadır.
E-İmza Kullanmanın Faydaları
Hayatımızı kolaylaştıran elektronik imza teknolojileriyle kağıt, toner, kargo gibi çeşitli masraflardan da kurtulmak mümkün olacaktır. Elektronik ortamda yapılan işlemlerde kullanılan imza türü olduğundan şahıs ve kurumların mekandan ve zamandan bağımsız şekilde imza atmasına imkan vermektedir. Her sektörde rahatlıkla kullanılan elektronik imza kamu çalışanları ve özel şirketlerin imza atarken zaman kazanmasını da sağlar. Bunlara ek olarak kullanım alanları da son derece geniştir. E-devlet uygulamaları, e-belge uygulamaları, e-arşiv imzalanması, sınavlar için başvuru işlemleri, e-fatura uygulamaları, ticari sicil işlemlerinde, kurumlar arası iletişimde, sosyal güvenlik uygulamaları, marka patent başvuruları, ihalelere katılma, ürünlerin takip edilmesi gibi işlemlerde de rahatlıkla kullanılmaktadır.
E-İmza Nasıl Alınır?
E-imza başvuruları gerçekleştirilmesi için online başvuru formu doldurulması gerekir. Çeşitli yıl seçenekleri sunulan elektronik imza paketlerinin başvurularında da ücretler bu doğrultuda belirlenmekte ve değişiklik de göstermektedir. Havale yöntemleri, kredi kartlarıyla satın alınan e-imza paketlerinin ödemeleri gerçekleşmektedir. E-imza hemen satın alınarak işlemlerin kolaylaştırılması mümkündür. E-imza gerçek kişiler adına oluşturulmakta olup kurumlar adına elektronik imza oluşturmamaktadır. Kurumlarda çalışan gerçek kişiler adına elektronik imza oluşturulması mümkündür. E-imza elle atılan ıslak imzayla aynı geçerliliğe sahiptir. Elektronik imzalar belgelerin gönderenlerce sağlam şekilde ulaştırılacağını, sorunsuz şekilde işlemler yapılacağını ve değiştirilemez olduğunu göstermektedir. Elektronik imzalarla bilginin güvenilirliği, gizliliği, kim tarafından imzalandığı gibi ciddi bilgiler de ortaya çıkmaktadır.
Acil Kurumsal E-İmza Nereden Alınır?
Hızlı bir şekilde elektronik imza almak isteyenler için e-yıldız sorunsuz ve uygun fiyatlı hizmetleri sunmaya devam etmektedir. Kurumsal e-imza almak için Ticaret Sicil Memurluğundan son 6 ay da alınan faaliyet belgesinin aslı, imza sirküleri fotokopisi, nitelikli elektronik sertifika taahhütnamesi ve başvuru formu, TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gerekmektedir. Elektronik imza kullanılabilmesi için kart sürücü yazılımı kullanması gerekmektedir. Bu yazılımlar e-imzayla birlikte gönderilen CD veya başka materyallerin arasında bulunabilmektedir. Bilgisayarda yer alan yazılımla elektronik sertifikaya giriş yaptığınız zaman sertifikanız da kullanıma hazır anlamına gelmektedir.
E-İmza Ücretleri ve Özellikleri
E-imza ücretleri firmalara ve e-imza geçerlik süresine göre değişiklik gösterir. E-imza hizmetlerini uygun rakamlarla sunan e-yıldız profesyonel hizmetleri ayağınıza kadar getirmektedir. Elektronik imza hizmet sağlayıcısı firmalarca dağıtılan sertifikalar kullanıldığında imzalama işlemlerinde zaman da kazanılacaktır. E-imza ücretleri de kaç yıl olduğu gibi pek çok özelliğe bağlıdır. Acil e-imza ihtiyacı olanlar için hizmetler e-yıldız tarafından bir gün gibi kısa bir süre içinde verilmektedir. Bilgilerin üçüncü tarafların erişimine kapalı olduğu ortamlarda bütünlükleri bozulmaksızın, gönderen tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiği elektronik, benzeri araçla garantilenen karakter, harf, sembollerden oluşmaktadır.