banner29

E-İmza Bozulursa Ne Yapılmalı?

Elektronik imzanız bozulduğunda neler yapmanız gerektiği haberimizde. E-imza geçerlilik süresi, kayıp e-imza cezası.

E-İmza Bozulursa Ne Yapılmalı?

Elektronik imzanız bozulduğunda neler yapmanız gerektiği haberimizde. E-imza geçerlilik süresi, kayıp e-imza cezası.

24 Aralık 2021 Cuma 16:12
1886 Okunma
E-İmza Bozulursa Ne Yapılmalı?

Elektronik imza başka bir elektronik veriye eklenebildiği gibi hem de elektronik veri ile mantıksal bir bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacı ile kullanılan elektronik ortam verisi olmaktadır. Elektronik imza aynı ıslak imzanın geçerliliğine sahip ve aynı hukuki sonuçları da taşımaktadır. Elektronik imzaya e-imza da denilmektedir. E-imza elektronik ortamda imza yerine kullanılabilen ve yasal olan kimlik doğrulama sistemi olmaktadır. E-imza hizmeti sunan hizmet sunuculara başvurusu yapılır, gerekli ödeme yapılır ve başvuru itibari ile kişi ya da kurum e-imza sahibi olmaktadır. Bu başvurudan sonra okuyucu kartı bilgisayarına takan kullanıcı gerekli bilgiler ile giriş işlemleri ve şifre işlemleri ile e-imzasını kullanmaya başlamaktadır. Kullanım sırasında oluşan bir hata, e-imza bozulması, e-imza çalınması veya kaybedilmesi gibi bir durumda ise hizmet sunucu ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Bozulan bir e-imza için öncelikle kurulu olan programlar kontrol edilmelidir. Bütün programlar kurulu olduğu halde sorun hala devam ediyor ise bilgisayarda bulunan anti virüs programı devre dışı bırakılmalıdır. Buna rağmen sorun devam ediyor ise bilgisayarın Denetim Masası bölümünde bulunan Windows Update kısmı kontrol edilmelidir. Güncelleştirmeler kontrol edildikten sonra işlemin yeniden denenmesi gerekmektedir. Kayıp, çalıntı gibi bir durumda ise yetkili birimdeki sorumlu kişilere durum bildirilerek kayıp, çalıntı başvurusu yapılarak yeni bir e-imza başvurusu yapılması gerekmektedir. Başvuru ile birlikte ödeme yapılması da gerekmektedir.

E-İmza Ne Zamana Kadar Geçerli

Elektronik imza sertifikaları geçerlilik süresi Türk vatandaşları için en fazla üç yıl, yabancı uyruklu vatandaşlar için ise bir yıl süre şeklinde olmaktadır. E-imza başvurusu yapan kişinin imzası üretildikten sonra kullanım süresi başlamış olmaktadır. E-imzada başlama ve bitiş süreleri belirlenerek kullanıcılara bildirilmektedir. Elektronik imza geçerlilik süresini öğrenmek için kullanıcı elektronik imzasına giriş yaparak Geçerlilik Süresi bölümünden süresi hakkında bilgi almaktadır. Elektronik imzanın süre bitimine az bir zaman kala sertifika sahibine bir e-posta gönderilmektedir. Sertifika sahibi süresinin dolacağını öğrenince yenileme işlemi için kurum elektronik imza sorunlularına bilgi vermektedir. Böylece yetkililer kullanıcıya yeni bir e-posta atar ve e-posta içerisinde yenileme başvuru formu, parolası ve gerekli bağlantılar bulunmaktadır. Yenileme başvurusu yapmak isteyen kullanıcı formu doldurarak kullanmakta olan ve geçerliliği devam eden elektronik imzası ile imzalayarak başvurusunu tamamlamaktadır. Sertifika süresi biten ve yenileme işlemi yapmayan kişiler ise elektronik imza yapamadıklarından aynı yapması gereken işlemleri ıslak imzalı olarak gerçekleştirmektedir.

Elektronik İmza İle Neler Yapılabilir

Elektronik imza hem kamusal alanda hem de ticari alanda kullanılan bir uygulama olmaktadır. Islak imza ile yapılacak çoğu işlemde e-imza da kullanılmaktadır. Ticari alanda e-imza uygulamaları internet bankacılığı, sigortacılık işlemleri, e-sözleşmeler, e-sipariş şeklindeki uygulamalar olmaktadır.

Kurumsal E-İmza

Elektronik imza bankalar, finans kurumları, kamu kurumları, holdingler, üniversiteler gibi yaygın bir kullanım alanına sahip olmaktadır. Kamusal alanda elektronik imza ve ticari alanda elektronik imza uygulaması sıklıkla kullanılmaktadır. Kamu alanındaki uygulamaları ÖSS, KPSS başvuruları, kurumlar arası iletişimler, sosyal güvenlik uygulamaları, sağlık uygulamaları, vergi ödemeleri, elektronik oy verme işlemleri şeklinde sıralanabilmektedir.

E-İmza Kayıp Cezası

E-imza çalınması ya da kaybolması durumunda kayıp çalıntı bildirimi sağlanarak sertifika iptal ettirilerek yeni bir e-imza hizmet sunucudan istenmektedir. Gerekli başvurular ve ödemeler yapıldıktan sonra kullanıcıya yeni bir elektronik imza gönderilmektedir. Çalındığında parolası bilinmeden e-imzanın kullanılması mümkün olmamaktadır. Akıllı kartın içindeki anahtarlar çıkarılamaz ve doküman değiştiği an e-imza geçersiz hale gelmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.