Her birey kendisine ait bir aracı olsun ister. Kimi bireyler daha lüks ve gösterişli olanları tercih ederken kimi bireyler de daha mütevazi olanları tercih etmektedir. Bu tamamen kişilerin tercihleri ve bütçelerine bağlı olarak değişmektedir. Ancak günümüzde taşıt kredisi veren bankaların artmasıyla birlikte, bireyler hayallerindeki araçları da alabilmektedir.
Bankaların vermiş olduğu taşıt kredileri sayesinde bireyler nakitleri yetersiz olduğu durumda bile araç sahibi olabilmektedir. Araba almak için yeterli parası olmayan ya da arabasını yenilemek isteyen bireyler bankalardan taşıt kredisi alarak mağdur olmaktan kurtulmaktadır.
Öncelikle bilinmesi gerek şudur ki bankaların kredi verme süreci araçtan araca değişiklik göstermektedir. Yani sıfır bir araç almak ile ikinci el araç almak arasında bazı farklar bulunmaktadır. Bilindiği üzere, ikinci el araçlar için kredi almak nispeten biraz daha zordur. Çünkü bazı modellere kredi verilmemektedir. Sıfır araç kredileri ise ikinci el araçlara göre daha kolay ve zahmetsiz bir şekilde çıkmaktadır.
İkinci el araçlara kredi çıkmamasının başlıca nedeni aracın yaşıdır. Yaşı büyük araçlar için kredi almak zor olduğu gibi belli bir yaşın üstüne de hiç kredi verilmemektedir. Bu yaş kriteri bankalara göre değişmektedir. Ancak ortalama olarak sekiz yaş üstü bir araca büyük bir ihtimal ile kredi çıkmamaktadır. Bu nedenle kullanıcılar krediye başvurmadan önce geniş çaplı bir araştırma yapmalıdır ve kendilerine kredi çıkıp çıkmayacağı hakkında önceden bir ön bilgi edinmelidir. Örneğin beğendikleri araba on yaşında ise krediye başvurarak boşuna zaman kaybetmemelidir. Bunun yerine daha düşük yaşta bir araç belirlemelidir ya da taşıt kredisi olmadan aracın ödemesi için farklı yollar aranmalıdır.
Taşıt Kredisine Başvurmak İçin Ne Gereklidir?
Bu krediye isteyen herkes başvuramaz. Yalnızca belli şartları yerine getiren bireyler bu krediye başvurabilir. Öncelikle kredi almak isteyen kişinin on sekiz yaşını doldurmuş olması en önemli şarttır. Aksi halde asla kredi alamaz. Bu şartı sağlayan bireylerin bir geliri olmalıdır ve gelir ispat edilmelidir. İspat edilemeyen gelirler kredi kullanımında bir fayda sağlamaz. Yine aynı şekilde gelirin yanında bir de sigorta şartı aranmaktadır. Krediye başvuran kişiler sigortalı olmalıdır. Aranan bir diğer şart ise kredi sicilinin bozuk olmamasıdır. Kredi sicili bozuk olan bir bireye hiçbir banka hiçbir kredisinden kullandırmak istememektedir çünkü bankalar da ödemelerinin gününde alabilmek istemektedir.
Taşıt Kredisi Veren Bankalar ve Faiz Oranları
Hemen hemen her banka 48 ay vade ile taşıt kredisi vermektedir. Kullanıcılar faiz oranı düşün bankaları seçmeye özen göstererek kendilerini zarara sokmaktan kaçınmalıdır.
Düşük faizli kredi veren bankalardan olan ING Bank, %1,04’lük bir orana sahiptir. 48 aylık vadesi bulunmaktadır. Minimum vadesi üç aydır. ING Bank hem sıfır araçlar için hem de 2. el araçlar için aynı faiz oranını ve aynı vadeyi kullanmaktadır.
Vakıf Bank ise %1,08 oranında taşıt kredisi vermektedir. 48 aya varan vade seçeneği bulunmaktadır. Fakat bu oranı sıfır araçlar için geçerlidir. İkinci el araçta ise faiz oranı yükselmektedir ve %1,10’a çıkmaktadır. Fakat vade süresi yine aynıdır ve 48 aydır.
Halk Bank %1,09’luk oranda kredi faizi sunmaktadır. Vade süresi ise 48 aydır ancak bu sıfır araçlar içindir. İkinci el araçlarda doğal olarak faiz oranı artmaktadır. Halk Bank’ın ikinci el araçlara sunmuş olduğu faiz oranı %1,10’dur ve 48 ay vadelidir.
Akbank %1,11 faiz oranı uygulamaktadır ve 48 ay vade tanımaktadır.
Ziraat Bankası ise %1,13’lük bir faize sahiptir. Vadesi de diğer bankalar gibi 48 aydır.
Türkiye İş Bankası’nın da sıfır ve ikinci el araçlara farklı faiz uygulaması vardır. Sıfır araçlara olan faizi %1,20 iken ikinci el araçlara uyguladığı faiz 1,25’tir ve her biri 48 ay vadelidir.
Yapı Kredi’nin sunmuş olduğu taşıt kredisi ise %1,27’dir ve 48 aydır.
Garanti Bankası ise sıfır ve ikinci ellere farklı faiz oranına sahip olduğu gibi ikinci el araçları da 10 yaşına kadar kredilendirmektedir. Öncelikle sıfır aracın kredi faizi %1,29’dur. Yaşı 1-5 arasında olan araçların kredi faizi %1,32’dir. Yaşı 6-10 arası olan araçlar da %1,32’dir ve hepsi 48 ay vadelidir.