banner29

4 Maddede Engelli Emeklilik Şartları

Dört madde halinde güncel engelli emeklilik şartlarını derledik. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı mensubu engelliler nasıl hangi şartlarda emekli olur. Hepsi bu yazıda...

4 Maddede Engelli Emeklilik Şartları

Dört madde halinde güncel engelli emeklilik şartlarını derledik. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı mensubu engelliler nasıl hangi şartlarda emekli olur. Hepsi bu yazıda...

03 Haziran 2018 Pazar 15:57
13392 Okunma
4 Maddede Engelli Emeklilik Şartları

En anlaşılır haliyle 4 madde halinde engelli emeklilik şartlarını sizlere anlatacağız. İnceleyeceğimiz dört maddenin içerisinde “SSK mensubu engellilerin emekliliği, bağ-kur mensubu engellilerin emekliliği, kamu çalışanı engellilerin emekliliği ve son olarak ta malulen emeklilik şartlarına” yer verilecek.

Engelli emekliliğine dair ilgili maddelere geçmeden önce halk arasında bilinen bazı yanlışları düzelterek yanlışlara açıklık getirmekte fayda var.

Doğru bilinen yanlış 1: Engellilerin emekli olduklarında aldıkları emekli maaşı düşük olur.

Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Zira devlet engelli hakkıyla emekli olan kişilerin düşük emekli maaşını önlemek adına emeklilik hesaplaması yaparken emeklilik miktarını belirleyen ABO (aylık bağlama oranı) yu engellilerin lehine yüksek tutar. Örneğin x engelli 3600 günden emekli olsa bile bunun emeklilik hesaplaması yapılırken prim gün sayısı 3600 günden değil 5 bin küsur günden hesaplanır. Böylece engelli emeklilik maaşının düşük olması önlenir.

Doğru bilinen yanlış 2: Engelli emekliliğinde yaş şartı aranır. Bu yanlış bir bilgidir. Engelilerin emekliliğinde yaş şartı aranmayıp bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kolu (ssk, bağkur, emekli sandığı) işe giriş tarihi ve sakatlık oranına bağlı olarak hizmet yılı prim gün sayısına bakılır sadece. Yeterli hizmet yılı ve prim gün sayısını tamamlayan engellilerin yaşlarına bakılmaksızın SGK tarafından emekli edilirler.

Doğru bilinen yanlış 3: Engelli hakkıyla emekli olan emekli ikramiyesi alamaz. Buda yanlış bilinen bir bilgidir. Engelli hakkıyla emekli olan kişiler normal SGK mensupları gibi emekli olduklarında emeklilik ikramiyesi alırlar….

SSK’YA TABİ ENGELLİNİN EMEKLİLİK ŞARTLARI

SSK mensubu engellilerin emekliliğini iki aşamada incelemek lazım. 1 ekim 2008 öncesi işe başlayan SSK mensupları ve 1 Ekim 2008 sonrası işe başlayan SSK mensubu engelliler. Bu iki ayrımı daha net anlayabilmeniz adına aşağıya 1 ekim 2008 öncesi ve sonrasına ilişkin emeklilik tablosunu ekliyoruz.

1 EKİM 2008 ÖNCESİ SSK'LI ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU

engelli emeklilik tablosu

1 EKİM 2008 SONRASI SSK'LI ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU

1 EKİM 2008 SONRASI SSK MENSUBU ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU
Tüm bunlara ek olarak şunuda belirtmeden geçmeyelim. 1 Ekim 2008 öncesi işe giren SSK mensubu engelliler emeklilik başvurusu yaptıklarında onlardan vergi indirimi belgesi getirmeleri istenir. Bu sebepten eğer işe başlama tarihiniz 1 ekim 2008 öncesiyse emeklilik başvurusu yapmadan önce mutlaka vergi indirimi belgenizi alınız. Ve bu belgeyi çalışırken almak zorundasınız. Zira vergi indirimi aktif olarak çalışanlar için geçerlidir.

AYRICA ŞU KONULARADA BAKINIZ

engelolma.net/engelli-haklari/vergi-indirimi-almak-icin-gerekli-belgeler-h30.html

engelolma.net/engelli-haklari/engelli-yakini-olan-vergi-indirimi-alir-2-h47.html

engelolma.net/emeklilik/sskli-engellilerin-emekliligi-h5.html

BAĞ-KUR’LU ENGELLİLERİN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Bilindiği üzere bağkur çalışanı engelliler 5510 sayılı yasanın çıktığı güne kadar engelli emekliliğinden faydalanamıyordu. 5510 sayılı sosyal güvenlik yasasının artıları eksileri toplumda çok tartışılsa da 5510 sayılı yasa tam anlamıyla bağ-kur çalışanı engellilerin üvey evlat olarak görülmesinin önüne geçmiştir. Buna göre aşağıdaki tabloda bağkur çalışanı engellilerin emeklilik sürelerine yer verilmiştir.

BAĞKURLU ENGELLİNİN EMEKLİLİK TABLOSU

Bağkurlu engellinin emeklilik tablosu

Ayrıca bakınız:

engelolma.net/emeklilik/bag-kurlu-engelliler-nasil-emekli-olur-h8.html

Not: Bağ-kur çalışanı engellilerin emekliliğinde vergi indirimi belgesi alma zorunluluğu yoktur. Bu kişiler isterse alır isterse almaz tercih tamamen kişinin kendisine bırakılmıştır.

KAMU ÇALIŞANI ENGELLİLERİN EMEKLİLİĞİ

Kamuda daha doğru bir ifadeyle 657 sayılı kanun gereği emekli sandığı mensubu engellilerin emekliliği birkaç farklı başlık altında incelenmeli. Buna göre kişi  2008 öncesi işe engelli kadrosunda başlamışsa bu kişiler 15 yıllık hizmet süresiyle kendilerinde talep etmeleri halinde emekli olurlar.

2008 SONRASI GÖREVE BAŞLAYAN MEMURUN EMEKLİLİĞİ

1 ekim 2008 tarihinden sonra göreve başlayan engelli memurun emeklilik tablosu

Tüm bunlara ek olarak birde "sonradan engelli olan" yani göreve başladıktan sonra herhangi bir hastalık veya kaza nedeniyle engelli olan memurun emekliliği var. Sonradan engelli memurların emekliliğide ekim 2008 öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılmakta. Buna göre;

SONRADAN ENGELLİ OLAN MEMURUN EMEKLİLİK TABLOSU

AYRICA BAKINIZ:

engelolma.net/emeklilik/engelli-memurun-emeklilik-sartlari-h11.html

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

İki çeşit malulen emeklilik vardır. Bunlar hizmet yılına bakılmaksızın 1800 günle malulen emekli olmak, 10 yıl hizmet süresi 1800 gün prim şartıyla emekli olmak. Kişinin 1800 günle malulen emekli olabilmesi için sürekli birinin bakımına ihtiyaç duyacak düzeyde malul sayılması gerekir. Sürekli başkasının bakımına muhtaçlık varsa sigortalı hizmet yılına bakılmaksızın 1800 gün prim gün sayısını tamamlamışsa kurum tarafından malulen emekli edilir.

Eğer kişinin sürekli bakıma muhtaç düzeyde maluliyeti yoksa bu sefer 10 yıl hizmet süresi 10 yıl hizmet süresi tamamlanmadan kişi malulen emekli edilmez.

AYRICA BAKINIZ

engelolma.net/emeklilik/malulen-emeklilik-sartlari-h20.html

engelolma.net/emeklilik/1800-gunle-nasil-emekli-olunur-h45.html

ENGELLİ EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER

Engellilerin emeklilik başvurusunda istenen belgeler SSK lı engellilerin emeklilik başvurusunda istenen belgeler ve emekli sandığı mensubu engellinin emekliliğinde istenen belgeler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Buna göre

SSK MENSUBU ENGELLİNİN EMEKLİLİĞİNDE İSTENEN BELGELER

Engelli hakkıyla emeklilik başvurusunda bulunmak üzere SGK ya gidilecek. SGK dan alınan emekli olabilir yazısını alıp çalıştığınız kuruma vererek işten çıkışınızı düzenleyen belgeyi alarak tekrardan sgk ya emeklilik başvurusunda bulunacaksınız. Sonrasında işlemler rutin şekilde ilerleyecektir. İpucu: Emeklilik başvurunuzu o ayın sonunda yapın ki aylık kaybınız olmasın

KAMU ÇALIŞANI ENGELLİNİN EMEKLİLİĞİNDE İSTENEN BELGELER

SSK çalışanları emeklilik başvurusunda ilk önce SGK ya başvuruyordu kamu çalışanları ise işlemleri başlatmak için ilk önce çalıştıkları kurumdan başlayacak. Buna göre çalıştığınız kuruma başvuruda bulunacaksınız. Başvuru üzerine kurumunuz hizmet bildirgesini ve sağlık kurulu raporunuzu SGK ya gönderecek. SGK ilgili dosyaları inceledikten sonra emekli olacağınıza karar verirse bu durumu yine çalıştığınız kuruma bildirecek.

Bundan sonraki işlemde ise kurumunuz memurluk görevinize son vererek size verdiği “emeklilik hizmet cetveliyle” birlikte yeniden SGK ya gönderir ve işlemler rutin şekilde devam ederek emeklilik süreci sonlanmış olur.

Bu yazının hazırlanmasında yararlanılan kaynaklar

engelliler.gen.tr/f11/guncel-engelli-emeklilik-sartlari-ssk-bagkur-emekli-sandigi-33026/

YASAL UYARI: Bu yazının tüm telif hakları engelolma.net sitesine aittir. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden başka yerlerde yayınlanması halinde yazıyı yayınlar hakkında suç duyurusunda bulunulucaktır.

Son Güncelleme: 04.06.2018 14:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
KENAN 2019-01-07 16:22:40

Merhaba kolay gelsin 09.12.2004 yılında bağkur girişim var. ( 1252 gün ), 26.06.2008 yılınsa ssk girişim var. ( 1337 gün ), 13.03.2012 tarihinde banka girişim var. ( 2277 gün ), 10.07.2018 yılında da Ekpss ile memur oldum. Emeklilik şartım nedir?

Avatar
Mahmut 2020-05-31 21:00:05

Engelli Emekli olabilmek kolay değil önce vergi indirimi alacaksın bu süreç bir yıl sürüyor. Raporunuz süreliyse Emekli olsan bile Emekli maaşın kesiliyor tekrar rapor alıp tekrar maliyeye vergi indirimi müracaatı yapacaksın gene bir yıl bekleyeceksin bu süreçte maaş alamayacaksın presedürler çok zor.