Engelli vatandaşlar 4 farklı sigorta statüsünde emekli olabilmektedir. Bunlar sırasıyla SSK, BAĞKUR, Emekli sandığı ve malulen emeklilik koşulları. Her sigorta koluna tabi engellilerin emeklilik süreleri işe giriş tarihi ve özürlülük oranlarına göre değişkenlik göstermektedir.
Tüm bu sigorta kollarına tabi engellilerin “engelli erken emeklilik sürelerini” tüm ayrıntılarıyla haberimizde vermeye çalışacağız.
SSK’LI ENGELLİNİN EMEKLİLİK SÜRELERİ
SSK’ya tabi çalışan engelli vatandaşların emeklilik sürelerinde 1 ekim 2008 öncesi ve sonrasında ciddi anlamda farklılıklar vardır. Aşağıda vereceğimiz emeklilik tablosunda aradaki farkı açık şekilde görmeniz mümkündür. SSK lı engelli emeklilik sürelerini gösteren emeklilik tablomuza geçmeden önce önemli bir hatırlamada bulunalım. SSK çalışanı özürlü bireylerin eğer ilk sigortalılık tarihi 1 ekim 2008 tarihinden önce ise SGK ya emeklilik dilekçesi vermeden önce mutlaka vergi indirimi belgesi almaları gerekmektedir.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi için TIKLAYIN:=> Vergi indirimi almak için gerekli belgeler
SSK’LI ENGELLİLERİN EMEKLİLİK TABLOSU
Aşağıdaki emeklilik tablosu 2008 öncesi için geçerlidir.
Aşağıdaki tabloda ise 2008 sonrası işe giren SSK mensubu engellilerin emeklilik tablosu gösterilmektedir.
Ayrıca bakınız => SSK’lı Engellilerin Emekliliği
EMEKLİ SANDIĞI (KAMU) MENSUBU ENGELLİLERİN EMEKLİLİK SÜRELERİ
Emekli sandığı yani 657 sayılı kanuna tabi olarak kamuda çalışan istihdam edilen engelli memurların emeklilik süreleri de tıpkı SSK çalışanı engelliler gibi 2008 öncesi ve sonrası için değişiklik göstermektedir. Tüm bunlara ek olarak birde kamuda normal statüde çalışıp ta sonradan engelli olan memurun emeklilik süresinde de değişiklik olmaktadır. Buna göre eğer kamuda yasal söylemiyle “sakat statüsünde” 2008 öncesinde iş başı yapılmışsa 15 Yıl hizmet yılının doldurulması durumunda direk emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.
2008 sonrasında göreve başlayan engelli memurların emeklilik süreleriyle ilgili detaylı haberimiz için TIKLAYINIZ=> Engelli Memurun Emeklilik Şartları
BAĞKUR MENSUBU EMEKLİLİK SÜRELERİ
Diğer sigorta kollarına göre (SSK ve Emekli sandığı) bağ-kur da emeklilik süresini belirleyen şey işe giriş tarihi değil “sakatlık) yani engel yüzdesidir. Aşağıdaki bağkur emeklilik tablosunda göreceğiniz şekilde bağkur çalışanı engelliler sadece engel derecelerine göre emekli olmaktadırlar.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için BAKINIZ=> Bağ-Kur’lu Engelliler Nasıl Emekli Olur?
MALULEN EMEKLİLİK SÜRELERİ
Değerli okurlarımız, yularda saydığımız emeklilik statü ve koşulları içerisinde en kısa sürede emeklilik olma imkanı “malulen emeklilik” için geçerlidir. Buna göre malulen emeklilik için temel olarak aranan en önemli kriter şudur. Sigortalı ilk sigortalı olduğu tarihte maluliyet düzeyi diye tabir edilen %60 oranında engelli olmayıp daha sonradan bu oranın maluliyet düzeyine çıkmış olması gerekmekte. Eğer bu söylediğimiz durum gerçekleşirse sigortalı 10 yıl hizmet süresi ve 1800 gün primle malulen emekli olur. BAKINIZ=> Malulen Emeklilik Şartları
Tüm bunlara ek olarak eğer sigortalı bir başkasının direk yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde malul ise sadece 1800 gün prim yatırmak şartıyla emekli olur. Bunun için detaylı bilgilere şuradan ULAŞABİLİRSİNİZ => 1800 günle nasıl emekli olunur?
merhaba
506 sayılı Kanun’un 55. maddesi (5510 sayılı Kanun) gereğince, “Malüllük aylığı bağlanmasına hak kazanan sigortalıya bu Kanunun 61 inci maddesine göre bulunacak ortalama yıllık kazancının %60’ının 1/12’si oranında malüllük aylığı bağlanır. Sigortalı başka birinin bakımına muhtaç durumda ise bu oran %70’e çıkarılır. Buna göre hesaplanan malüllük aylığı 61 inci maddenin son fıkrası hükümlerine göre artırılır…”
bu maddeye göre maaşın %60'ı kadar malül maaşı bağlanıyormuş. Benim sormak istediğim soru ben ortalam 1900 tl net maaş almaktayım.Sgk ya ödenen prim 2300 Küsür civarında. bu drumda sgkya ödenen primin %60'ı mı maaş olarak bağlanır, yoksa 1900 civarı olan net maaşmı baz alınır? kısacası ne kadar maaş alabilirim*
1996 ,iş girişim var 3360 ödenmiş prim günüm var.
yardımcı olursanız çok sevinirim.
İŞE GİRİŞ TARİHİ: 16.01.2008
SİGORTA GÜN :130
RAPOR : %88
MALULEN EMEKLİ OLMAK İSTİYORUM
MALULEN EMEKLİ OLMAYA MÜRACAT ETMEDİM,YETERLİ GÜN SAYIM YOK EMEKLİ OLABİLİRMİYİM.?
benim 420 gün ssk dan 1576 günde bakurdan günüm var toplamda 1996 günüm var ve engeliyim engelilik raporumda 100 .76 ben bu ikisini nasıl birleştitiririm ve emekli olabilirmiyim tşk ederim