banner29
BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Engelliler nasıl erken emekli olur?

Engelli emekliliğinden faydalanmak için aranan süreler, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında engelli kişinin rapor oranı ve işe giriş tarihine göre farklılıklar göstermektedir.

Engelliler nasıl erken emekli olur?

Engelli emekliliğinden faydalanmak için aranan süreler, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında engelli kişinin rapor oranı ve işe giriş tarihine göre farklılıklar göstermektedir.

17 Şubat 2017 Cuma 14:05
4044 Okunma
Engelliler nasıl erken emekli olur?

Engellilerin emeklilik şartları nedir?

  1. Sağlık kurulu rapor oranının en az yüzde 40 olması
  2. Hizmet yılının tamamlanması
  3. Prim gün sayısının tamamlanması

Yukarda sayılan üç madde engelli emekliliğinde olmaz olmaz ilk 3 şart arasında yer almaktadır. Engelli emekliliğinden faydalanmak için aranan süreler, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında engelli kişinin rapor oranı ve işe giriş tarihine göre farklılıklar göstermektedir.

SGK kapsamında varlığını devam ettiren bu üç kuruma tabi (SSK, BAĞKUR EMEKLİ SANDIĞI) çalışan engelli yurttaşların çalışılan kuruma göre emeklilik süreleri, emeklilik için istenen belgeler, rapor oranına göre emekli edileceği tarihi ayrı ayrı açıklayalım.

SSK ya tabi engellinin emekliliği

SSK mensubu engelliler engelli emekliliğinden faydalanmak için çalıştığımız iş yerinde “engelli kadrosunda” olmamız şart diye sık sık soruyor. SSK mensubu sigortalının engelli emekliliğinden faydalanarak emekli olması için yasal tabiriyle “özürlü kadrosunda” olması şart değil. Ancak kişi 1 ekim 2008 öncesi işe başlamışsa emeklilik başvurusu yapmadan önce mutlak suretle “vergi indirimi belgesi” almak zorunda. Bu sebepten eğer sizde 2008 öncesi işe başlamış iseniz SGK ya emeklilik başvurusu yapmadan önce vergi indirimi belgenizi alıp daha sonra emeklilik başvurusunda bulunun.

Vergi indirimin nasıl alınacağına dair detaylı bilgi için şu konuyu okuyunuz>>

Vergi indirimi almak için gerekli belgeler
 

Eğer 1 ekim 2008 sonrası işe başlamış iseniz vergi indirimi belgesi alma zorunluluğunuz yok.

Ve yine engelli emekliliğinde merak edilen bir konuda kaç yaşında emekli olunacağı konusudur. Engelli emekliliğini diğer emeklilik seçeneklerinden en büyük farklılık ise “engelli emekliliğinde yaş şartının aranmamasıdır” dolayısıyla engelliler yaş şartı olmadan emekli olurlar.

Bu genel bilgilerden sonra SSK lı engellinin emeklilik hesaplaması için daha önce yazdığımız şu konuyu okuyarak ne zaman emekli olacağınızın hesaplamasını yapabilirsiniz.

>> SSK’lı Engellilerin Emekliliği

Bu kısma kadar SSK engelli emekliliğini işledik. Şimdi diğer konumuz olan bağkur’a geçelim.

Bağ-Kur lu engelli hangi şartlarda emekli olur?

Sosyal güvenlik yasası açısından bağkur mensubu engellinin emeklilik koşulları net ve anlaşılır bir dille belirtilmişken garip ve anlaşılmaz bir şekilde Bağ-kur lu engellilerin emeklilik için SGK ya başvurduklarında SGK memurları tarafından önlerine zorluk üzerine zorluk çıkartıldığını görmekteyiz. Bunun nedeni ise bağkur lu engelliler 5510 sayılı yasa çıkana kadar engelli emekliliğinden faydalanamıyordu. Özellikle SGK da çalışan eski memurlar yasa çıkalı neredeyse 10 yıl olmasına rağmen hala bu yasadan habersiz oldukları ve bu nedenle zorluk çıkarttıklarını düşünmekteyiz.

Konuya ilişkin bağ-kur lu özürlü emekliliği, emeklilik hesaplaması ve yasal dayanakları için şu konuyu okumanızı öneririz:>> Bağ-Kur’lu Engelliler Nasıl Emekli Olur?

Bağkur ve SSK açıklarımızdan sonra emekli sandığı için gerekli şartlara geçelim.

Engelli Memurun Emeklilik Süresi

Gerek çalışma koşulları gerekse engelli çalışanın engel durumuna göre yasalar çerçevesinde ona yaptırılacak işler açısından kamuda çalışan engelliler özel sektöre göre çok daha avantajlı durumdadırlar. Örnekse kamuda çalışan engelliler hava şartları nedeniyle izinli sayılırken özel sektörde böyle bir durum söz konusu değildir. Aynı şekilde engelliler haftasında kamuda çalışan engelliler idari izinli sayılırken özel sektör hiçbir şekilde bunlara uymaz. Bu sebepten dolayı özel sektörde çalışan engelli bireyler hep 657 ye tabi olmanın hayalini kurarlar. Emeklilik süreleri açısından SSK ve Bağkur a göre dikkate değer bir fark yoktur emekli sandığında.

Emekli sandığı mensubu engellinin emeklilik süresi hesaplaması için şu konumuza göz atınız.

 Engelli Memurun Emeklilik Şartları

Toparlamak gerekirse yukarda açıklamaya çalıştığımız şekilde engelliler ssk, bağ-kur ve emekli sandığı kapsamında emekli olabilirler. Tüm bunların yanısıra birde “malulen emeklilik” vardır. Malulen emeklilik dosyasını daha önce şu iki konu da detaylı açıklamıştık

Malulen Emeklilik Şartları

1800 günle nasıl emekli olunur?
 

Tüm bu anlatılanlar ışığında okurlarımızın da anlayacağı üzere Her engelli aynı koşullarda emekli olacak diye bir şey söz konusu değildir. Bize gelen sorulara baktığımızda “yüzde 40 özürlü ne zaman emekli olur, yüzde 40 engelli maaşı ne kadar” gibi soruların bir hayli fazla olduğunu görmekteyiz. Bu soruların yanıtının verilebilmesi için tek başına rapor oranı da yeterli değildir. Buradan bir kere daha okurlarımıza seslenip bize e-mail yoluyla engelli emekliliğiyle ilgili soru sorarken şu şablona göre sormaları daha sağlıklı yanıt almalarına neden olacaktır

  • Çalışılan kurum: ssk, bağkur, emekli sandığı
  • İlk sigorta tarihi
  • Rapor oranı
  • Varsa başka sandıklara ait prim günleri
Son Güncelleme: 13.03.2017 14:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
RAZİYE ONUR 2018-02-15 23:23:50

1999 iş başlan gıcım var % 67 engelli raporum var şu an çalışmıyorum nasıl emekli olabilirim ne yapmalıyım nere başvurmalıyım ankarada ikametkah ediyorum

Avatar
kultigin 2020-12-03 15:04:57

Mitral kapak yetmezliğinden ameliyat oldum ve tip iki diyabetim var. Engelli indirimi alabilir bilir miyim