İçinde bulunduğumuz yıl olan 2017’nin 6. Ayında SGK ya malulen emeklilik için başvuruda bulundum. Başvuru sonrası SGK beni hastaneye sevk etti sonra aradan geçen aylar içinde Ekim ayının ilk haftası elime ulaşan mektupta “malulen emeklilik başvurunuz ret edilmiştir” mealinde başvurumun kabul edilmediğine dair bildirim aldım.
Sizden bana gelen red yanıtına karşın ne tür yasal yollara başvurabileceğim hakkında bilgi almak ve gelen bilgiler doğrultusunda hareket etmek istiyorum.
Sizin de bana daha detaylı yol göstermeniz için hastalığım ve sigortalılığımla ilgili bilgiler vereyim. 1999 yılından beri özel bir şirkette muhasebe görevlisi olarak hizmet yapmaktayım. Şirketimiz büyük bir şirket olduğu için işe %40 bedensel engelli olman nedeniyle özürlü kadrosunda giriş yaptım. O gün bugündür de aynı şirkette bil fiil çalışmaktayım. 2015 yılında kalp kapaklarımda çıkan sorun nedeniyle kalp kapakçığı ameliyatı oldum. Şeker hastalığımda bulunmakta. Vergi indirimi için hastaneye başvurduğumda %40 bedensel engelimden %30 kalp ve %10 da şeker hastalığından oran verildi. Toplamda verilen özürlü rapor oranım ise %62 oldu.
Ben yüzde 60 raporla 10 yıl çalışmış ve 1800 gün sgk ya prim yatırılmışsa malulen emekli olunur diye bildiğim için malulen emeklilik için başvurdum ancak başvurum red edildi.
Bu durumdan sizden bana yol göstermenizi talep eder, başarılar dilerim.
İhsan YILDIRIM – Antakya
CEVAP:
İhsan Bey,
Başvurunuza dair detaylı bilgi için teşekkür ederiz. Durumuza gelince. Üç farklı hastalıktan rapor almışsınız ve bu 3 hastalığa dair verilen oranlar baltazard formülüne göre hesaplanarak nihai olarak size %62 oranında rapor verilmiş. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki. 5510 sayılı kanun gereği malulen emekli edilecek kişilerin “TEK” hastalıktan yada “TEK” engel durumundan minimum %60 oranlı rapor alınması gerekli.
Siz %62 oranında rapor almışsınız ama bunu tek hastalıktan değil 3 farklı hastalıktan almışsınız. Dolayısıyla sizin yasal açıdan malulen emeklilik başvurunuza verilen ret yanıtına itiraz etme hakkınız olsa da itirazınızın olumlu sonuçlanması mümkün değil.
Sizin durumunuzu incelediğimizde ilk işe giriş tarihiniz, engel oranınız göze alarak size tavsiyem malulen emeklilikle uğraşmayıp direk “kademeli engelli emekliliği için” müracaat ediniz. Bunun için sizin özelinizde size emekli olmanız için 17 yıl hizmet süresi 3840 gün prim gerekiyor.
Sizde emekli olmak için gerekli bu süreyi doldurmuşsunuz. Bu nedenle malulen emeklilik işini unutup sizin hakkınız olan ve bu hakkı çoktan kazandığınız kademeli engelli emekliliğinden faydalanmak için SGK ya müracaat ediniz.
ben 1959 doğumluyum sigortaya giriş tarihi 1983 ve 1800 günüm tamam 2007 de by pas ameliyatı oldum 2017 de hastane gittiğimde kalp yetmezliği var dedi doktor kalp pili takıldı böbrek ve seker hastalığı çıktı malulen emekliliğe başvurdum red oldu itiraz hakkım varmı
Arkadaşlar şu yalnış algıyı düzeltelim ve artık anlıyalım.Malülelen Emeklilik değildir.Kişi yaşdığı sürece ona verilen bir yardıp ücretidir.Tıpkı Engelli Maaşı gibi.Kişi vefat edince Maaşta kesilir.Oysa normal veya erken emeklilikte Emekli kişi ölünce Eşine veya Bekar Kızı varsa ona kalır.Emekllilik budur.
Tekerlikli sandalye ihtiyacım var
2.ayda bir trafik kazası geçirdim ve boynum da 2 kırık ve kayma oldu kazadan dolayi.8 saatlik bir operasyon geçirdim ve 6 tane pilatinim var boynumuda. Mesleğimi artık icra edemiyorum.işsiz oturuyorum erkek kuaförüyum malulen yada başka şekilde nasıl yararlanirim teşekkür ederim simdiden
Malulen emekli olan kişi ticari iş yapabilirmi ticari araba sure bilirmi
İyi günler ben 12Aralık ta malülen emeklilik için müracaat ettim sgk beni hacettepeye KBB yönlendirdi benim 2007 de trafik kazası sonucu işitmemi tamamıyla kaybettim koklear imlantli Kulak ameliyatı oldum onunlada zor duyuyorum artı birde denge bozukluğu var vertigo onca tedavi ve ilaçlarla ayakta bastonla dolaşıyorum benim 100/62 oranında ileri dercede işitme kaybı ve konuşma bozukluğu tanısı konulmuş bir üniversite hastanesi raporuyla nasıl red edildi ne yapmam gerekiyor itiraz dilekçesi vereceğim fakat sonuç ne çıkar ve bundan sonraki dönemden neler yapmalıyım verceginiz bilgi bana sesiz dünyamda bana bir ışık olacaksıniz saygılar
nefrolojiden 75 rapor aldım sgk doktorları diyalızi bıraktıgım için raporuma red vermişler ama hiç diyalize girmedim ne yapmam gerek
Merhaba ben bu yıl şubat ayında meme kanseri teşhisiyle kemoterapiye başladım ve bana %80 rapor verildi yaşım 58 1977 yılından sgk girişim var416 gün çalışmışlığım var hastalanmadn önce sgkya gittim 2 sene çaluşarak emekli olabilirsin dediler ben raporumla malulen emeklilik için baş vurdum 3 çocuğum var 1 i %70 zihinsel engelli bana 2 çocuktan borçlanma yaptılar onay geldi 40 bin lira borç çıktı ödersem emeli olabilirmişim ama bunu ödersem zaten ödeyecek gücüm yok 2 yıl sonra tekrar heyete giricem hastalığım düzelirse maaş kesilirmiş engeli çocuktan yaralanamıyormuyum lütfen bir yol gösterin ne yapmam gerekiyor...