banner29

2025 ÖTV İndirimli Engelli Araç Alım Şartları Güncel Bilgiler

2025 Yılı ÖTV indirimli engelli araç alım şartlarının detaylı anlatıldığı bu içerikte, 2025 yılı ÖTV indirimli araç limiti kaç TL oldu, rapor oranı %90 ve üstü olanlar nasıl araç alabilir hepsinin cevabı veriliyor.

2025 ÖTV İndirimli Engelli Araç Alım Şartları Güncel Bilgiler

2025 Yılı ÖTV indirimli engelli araç alım şartlarının detaylı anlatıldığı bu içerikte, 2025 yılı ÖTV indirimli araç limiti kaç TL oldu, rapor oranı %90 ve üstü olanlar nasıl araç alabilir hepsinin cevabı veriliyor.

07 Aralık 2024 Cumartesi 14:48
69 Okunma
2025 ÖTV İndirimli Engelli Araç Alım Şartları Güncel Bilgiler

2025 Yılı ÖTV indirimli engelli araç alım şartlarının detaylı anlatıldığı bu içerikte, 2025 yılı ÖTV indirimli araç limiti kaç TL oldu, rapor oranı %90 ve üstü olanlar nasıl araç alabilir, rapor oranı %90’ın altında olan kişiler için araç alma şartları nedir vb. gibi ÖTV indirimli araç alımına dair tüm merak edilen soruların cevapları verilecektir.

2025 Yılı ÖTV indirimli Araç Alım Limiti Kaç TL?

ÖTV indirimli araç alımında limit her yıl yeniden değerlendirme oranına göre güncellenmektedir. Buna göre 2025 yılı için ÖTV muafiyetli araç alım limiti 2 milyon 290 bin 214 TL olarak belirlenmiştir. Bu limit önceki yıllarda motor silindir hacmine göre yapılıyordu. Daha sonra bu motor silindir hacmi kaldırılıp yeniden değerlendirme oranına göre fiyat limiti getirildi.

Kimler ÖTV İndirimli Araç Alabilir?

ÖTV muafiyetli araç alımında iki temel ayrım bulunmaktadır. Bunlardan birisi rapor oranı %90 ve üstü olan kişilerin araç alımı, ikincisi ise sağlık rapor oranı %90’ın altında olan engelli kişiler.

Tüm bunların yanı sıra şehit aileleri ve gazilerde ÖTV indirimli araç alabilir. Bununla ilgili şehit aileleri ve gazilerin uygunluk yazısı alması gerekmektedir.

Rapor Oranı %90 ve Üzeri Olan Kişiler Nasıl Araç Alabilir?

Rapor oranı %90 ve üzeri olan kişiler eğer aracı kendileri kullanmayacaksa tek başına sağlık kurulu raporuyla ÖTV indirimli araç alabilir. Alınan bu aracı araç sahibinin birinci derece yakınları (anne, baba, eş, kardeş veya çocukları) aracı kullanabilir. Bu durum, engelli bireyin araç kullanamayacak durumda olduğu hallerde geçerlidir.

Eğer kişi kendisi araç kullanabilecekse bu seferde sağlık kurulu raporuna istinaden ayrıca sürücü belgesi alması gerekir.

Rapor oranı %90’ın Altında Olan Kişiler Nasıl ÖTV İndiriminden Faydalanır?

Rapor oranı %90 ve altı olan kişilerin araç alımında ÖTV istisnasından yararlanabilmesi için aracı hareket ettirici özel tertibata ihtiyaç duyması gerekmektedir. Örneğin: Gaz-fren sistemi elle kontrol edilecek şekilde tasarlanmış bir tertibat.

Alınan sağlık kurulu raporunda kişinin tertibatlı araç duyup duymaması, duyuyorsa nasıl bir tertibat olacağı açıkça belirtilmeli. Sonrasında ehliyet (sürücü belgesi) alınmalıdır. Alınan ehliyet ile ÖTV istisnalı araç alımına esas raporda ki ibareler bir biriyle uyuşmalı. Örneğin sağlık raporunda kişi özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi varsa bu ibare sürücü belgesinde de olmalı.

ÖTV İndirimli Araç Almak İçin Rapor Oranı Kaç Olmalı?

Sanılanın aksine ÖTV indirimli araç alımında rapor oranının hiçbir önemi yoktur. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse örneğin kişinin sağ elinde 4 parmağı ampute ise ve bu kişinin rapor oranı %20 ise bu kişi özel donanıma ihtiyaç duyduğundan dolayı ÖTV indirimden faydalanır.

Yani burada ki kritik unsur kişinin rapor oranı değil, aracı hareket ettirici özel donanıma ihtiyaç duyup duymaması.

ÖTV İndirimli Alınan Aracı Kimler Kullanabilir?

Rapor oranı %90 ve üzeri olan kişiler varsa ehliyetleri kendisi birinci derece yakınları kullanabilir. Rapor oranı %90’ın altında olan kişiler için ise yapılan son değişiklikle birlikte araç sahibinin kendisi araca takılan tertibat araç bütünlüğünü bozmuyor, aracı kullanacak başka kişilerin yapılan tertibat o kişilerin aracı kullanmalarına engel değilse bu durumun TSE belgesiyle ruhsata işlenmesi halinde engelli kişinin 2 yakını daha aracı kullanabilecek. Yalnız bu kişiler aracı kullanırken araçta engelli kişinin olması şartı da getirilmiş durumda.

Engelli kişinin yakını şu kişileri kapsıyor. Engellinin vasisi, iş akdi kurulan bir kişi, çocukları, anne babası, gelini ve damadını kapsıyor. Üzerine basa basa belirtelim. Bu kişiler aracı kullanırken engelli kişinin de araçta olması gerekiyor.

SIK SORULAN SORULAR

ÖTV İndirim oranı Rapor Oranına Göre mi yapılıyor?

ÖTV indirim oranı rapor oranına değil alınan aracın fiyatına göre belirleniyor. Kamuoyunda rapor oranına göre ÖTV indirim oranının değiştiği bilgisi yanlış bilgidir.

ÖTV İndirimi Nasıl Hesaplanır?

ÖTV indirimli araç alımında uygulanacak ÖTV oranın hesaplanması için yöntem bellidir. Bu yöntemi bilmeyen kişiler için onlayn ÖTV indirimi hesaplama siteleri vardır. Bu sitelerden rahatlıkla hesaplama yaptırabilirler.

Süreli engelli raporuyla araç alınır mı?

Rapor süresi bitimine 6 ay kalmadan önce süreli raporu olan kişiler bu raporlarıyla ÖTV indirimli araç alabilir, rapor süresi dolunca bu kişilerden yeni rapor istenmez.

Trafik sigortasında engelli indirimi var mı?

Trafik sigortasında herhangi bir engelli indirimi bulunmamaktadır.

Engelli Aracı MTV Ödenir mi?

Engelli kişiler adına araçlar için ÖTV istisnanın yanı sıra MTV muafiyeti de vardır. Bu kişiler MTV ödemez.

Son Güncelleme: 07.12.2024 14:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.