ÖTV indirimli engelli araç alımı için yapılması gereken işlemleri ve ÖTV indirimli araç alımıyla ilgili en çok sorulan soruların madde madde sıralayıp yanıtlayalım.
Özürlü Araç Alımı İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Aşağıdaki bilgiler aracı kendisi kullanacak olan engelliler için geçerlidir.
İki aşamalı süreç sizi bekliyor.
Bunlar;
- Ehliyet (sürücü belgesi) işlemleri
- Rapor İşlemleri
İlk adım; İlk önce ehliyet almak için bağlı bulunduğunuz aile hekimine müracaat edeceksiniz. Aile hekiminiz, sizi bulunduğunuz ildeki herhangi bir hastanede bulunan uzman DR’a sevk edecektir. Uzman DR durumunuza bakarak size rapor verecektir. DR dan aldığınız raporla birlikte il sağlık müdürlüğüne gidip raporunuzu vereceksiniz. İl sağlık müdürlüğü size bir tarih verecek. Bu tarih her il için değişiyor. Çünkü bazı illerde il sağlık müdürlükleri yoğun olup 15 gün sonraya gün verebiliyorken bazı illerde 1 hafta sonraya gün verilebiliyor. İl sağlık müdürlüğünde size verilen günde orda orda olduğunuzda içerisinde DR ların ve makine mühendislerinin bulunduğu bir heyetin karşısına çıkacaksınız. Burada DR lar sizin araç kullanıp kullanmayacağınıza karar verirken, makine mühendisi ise nasıl bir araç kullanacağınızı belirleyecek.
Örneğin: Sağ elden engelliyseniz sizin alacağınız otomobilin vites koluna özel bir aparat takılacaktır. Veya ayaklarınızdan engeliniz varsa ya alacağınız ÖTV indirimli aracın elden kontrolüne karar verilir veya gaz, fren, debriyaj gibi aracı hareket ettirici tertibatta düzenlemeye gidilir.
DR ve Makine mühendisi ortaklaşa nihai karara vardıklarında size bir rapor vereceklerdir. Bu raporda kodlar bulunacak. Bu kodların anlamı
- Otomatik vitesli araç kullanır
- Tertibatlı araç kullanır şeklinde olacaktır….
Buraya kadar anlatılanlar aracı kendisi kullanacak olan engelli bireyler içindi. Şimdi ise rapor yüzdeki 90’ın üstünde olan kişiler için yapılması gerekenleri yazalım
Rapor oranı %90 Olan Engellinin Araç Alması
Engelli rapor oranı %90 veya üstünde olan ve kendi adına alınan aracı başkası kullanıp kendisi kullanmayacaksa herhangi bir işlem yada belgeye gerek yoktur. Yüzde 90 veya üstündeki raporunu herhangi bir otomobil bayisine götürerek araç alım işlemlerini gerçekleştirebilir.
Özürlü Araç Alımına İlişkin Merak Edilenler
Soru: %40 Raporumla engelli aracı alırmıyım?
Cevap: Engelli araç alımında rapor yüzdesinin bir önemi bulunmayıp araç alımı için ÖTV indirimli araç alımına esas aldığınız rapordaki ibareler önemlidir. Bu ibarelerde tertibatlı araç kullanmanız uygun bulunmuş veya (sol el bacak engelliler için) otomatik vitesli araç kullanmanız uygun bulunmuşsa araç almanız mümkündür.
Soru: Engelli aracımı kaç yıl sonra satabilirim?
Cevap: ÖTV indirimli araçların satılabilmesi için yasa koyucu 5 yıllık sürenin dolmasına hükmetmiştir. 5 yıl dolmadan aracınızı satmak isterseniz devlete aracın ÖTV sini ödeyerek ancak satabilirsiniz.
Soru: Engellilere hangi sınıf ehliyet verilir?
Cevap: 1 Ocak 2016 tarihinden sonra ehliyet alacak olan engellilere B engelli sınıfı veya A engelli sınıfı sürücü belgesi verilmektedir. Önceden verilen H sınıfı ehliyetler artık verilmeyip, verilen H sınıfı sürücü belgelerinin ise 5 yıl içerisinde yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir.
Soru: Tek gözüm görmüyor sürücü belgesi alabilir miyim?
Cevap: Görme engelliler daha doğru bir ifadeyle tek gözü görmeyipte diğer gözü tamamen gören görme engelliler monoküler denilen ehliyet sınıfını alabilirler.
Yüzde 90 raporu olan hastanın vasisiyim ve araç almak istiyorum fakat vasi raporunda araç alımı için kullanılacaktır diye bir ibare olması gerekiyormuş bu konu hakkında bilginiz varmı
merhaba %70 engelli raporum var ama bedensel engelim yok indirimden yararlanabilirmiyim?
Erkan bey, bedensel engelli bulunmayan kişilerin ÖTV muafiyetinden faydalanması sağlık kurulu özür oranınızın %90 ve üstü olması gerekmektedir.
Beğen (5) Beğenmedim! (0)Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, Oran mevzusunda anladığımdan şunu çıkardım, Örneğin şeker hastası olan biri %20-30, tansiyon hastası olan biri %10 raporu ile ötv indiriminden faydalanabilir, doğru mu? Peki bu faydalanma direk ötv den muaf olma şeklinde mi yoksa belli bir oranda mı olacak?
Ferhat bey, bedensel engelli olmayıp bahsettiğiniz "kronik" hastalığı olanlar için "kalp, tansiyon, kanser vb. gibi" ÖTV indirimli araç almak için bu kişilerin rapor oranlarının kesinlikle %90 ve üstü olması gerekiyor.
Beğen (5) Beğenmedim! (1)merhabalar.. sol kol brekial pleksus hasarı var yani sol kolumu kullanamıyorum ayrıca %42 engel raporum var. B sınıfı sürücü belgem var. 104, 10.02, 35.04, 47 kısıtlamalara ilişkin kodlarım var ehliyetimde. Ötv indiriminden yararlanabiliyor muyum ? Yararlanabiliyorsam ilk gideceğim kurum hangisi olmalı?
Teşekkür ederim
yok mu bilen biri bunu arkadaşlar???
Beğen (1) Beğenmedim! (0)51 engelli raporluyum engelli ehliyetim var 9.A.B.sinifi öteveden vergi indiriminden yararlanabilir raporum var el ve ayaklar saglam araba alabilirmiyim.
merhaba devlet hastanesinden alınan ÖTV sağlık kurulu raporuyle ötv indirimli araç alabilir miyim
yüzde 55 görme engelliyim benimde araç alma hakkım var mı
Mehmet bey, ne yazıkki görme engelliler ÖTV indirimli araç alımından faydalanamıyor. Bunun tek istisnası rapor oranınız yüzde 90 ve/ya üzerinde olması gerekir.
Beğen (0) Beğenmedim! (1)43 engelli raporum ötv siz araç alma şansım varmı el ve ayaklarda engel yokbilginize
Metin bey, rapor oranı yüzde 90 ve altı olanlar için ÖTV muafiyetinden faydalanarak araç alabilmeleri ancak o. pedik engelli olmalarıyla mümkün olmaktadır.
Beğen (1) Beğenmedim! (1)