ÖTV indirimli engelli araç alımında hangi şartlar gerekli, rapor oranı kaç olmalı, %90 raporlu kişiler adına ÖTV indirimli araç alımı nasıl yapılır, 18 yaşın altında kişiler adına ÖTV muafiyetli araç alınır, engelli aracının devir ve satış işlemleri nasıl yapılır. Hepsinin cevabı en güncel haliyle 2022 yılı ÖTV indirimli araç alım rehberimizde.
ÖTV İndirimli Engelli Araç Alımında Rapor İşlemleri
ÖTV muafiyetli araç alımında yani heyet raporlu ÖTV Siz Araç alımlarında bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlardan, birincisi ortopedik engelli dediğimiz kişinin kendisinin normal araç kullanmasına engel bir ortopedik engelli olup otomatik vites araç kullanması veya tertibatlı araç kullanması gereksinimine ihtiyaç duyması gerekmektedir.
Heyet raporunda açıklama kısmında raporun arka kısmında otomatik vites araç kullanabilir veya yeni sistemde özel tertibatlı araç kullanabilir yazması gerekmektedir. Tabi tek başına bu ibare yeterli olmuyor.
Kişinin aynı zamanda kendisine ait araç kullanabilir şeklinde sürücü belgesinin olması gerekir. Sürücü belgesinde yeni sistemi uyarlanmış yeni ehliyet ve eğer bir tertibat uygulanacaksa, hastaneden heyetten verilmiş tertibat kodlarının bulunduğu, tertibat kodlarını yazdığı ehliyetinin olması gerekmektedir.
ÖTV İndirimli Araç Alımında Rapor Oranı Kaç Olmalı?
Not: Bu kısımda yazılanlar sağlık rapor oranı %90 ve altı olanlar için geçerlidir.
Engelli araç alımlarında rapor oranının hiçbir önemi yoktur. Önemli olan ortopedik engelli kişinin yani özel gereksinimi olan kişinin normal araç kullanmasına engel olan bir durumun olmaması gerekmektedir.
Bununla alakalı da kişinin tertibatlı araç kullanması veya sadece otomatik vites araç kullanması gereklidir şeklinde verilmiş bir heyet raporu yeterlidir.
Daha açık ifadeyle alınan raporda, otomatik vites araç kullanması gerekir veya tertibatlı araç kullanması gereklidir ibaresini konulursa ÖTV'den muaf şeklinde araç alabilirsiniz.
Toparlamak gerekirse rapor oranı %90 ın altında olan kişinin, ehliyet ve heyet raporunu birlikte olması gerekiyor.
Yani kişinin ortopedik engelli var ama ehliyeti yoksa araç alamaz. Çokça sorulan sorulardan biri de bu. Kişinin mutlaka araba kullanabiliyor olması lazım ehliyetinin olması lazım.
Rapor oranı %90’ın altında olan kişiler adına alınan aracı kimler kullanabilir?
Rapor oranı %90’ın altında olan kişiler adına aracı kimler kullanabilir sorusu da çok sık sorulmakta. Ortopedik engelli kişi adına alınan araçta aracı, kişinin kendisi ile 3. dereceden akrabaları kullanabilir.
Rapor Oranı %90 Üstü Olan Engelliler İçin ÖTV İndirimi İşlemleri
Rapor oranı %90 ve üstü olan kişilerin eğer aracı kendileri kullanmayacaksa tek başına ÖTV indirimli araç alımında rapor oranları yeterli olmaktadır. Daha açık ifadeyse eğer rapor oranınız %90 ve üzeriyse raporunuzu elinize, parayı cebinize koyup, bir otomobil bayisine gitmeniz yeterli olmaktadır.
Zihinsel Engelli Kişilerin ÖTV İndirimli Araç Alımı ve Vasi İşlemleri
Rapor oranı %90 ve üstü olup da zihinsel engeli, davranış bozukluğu daha açık ifadeyle psikolojik hastalığı olan kişilerin araç alımında vasi kararı almaları gerekmektedir.
Kişinin mahkemeden vasi kararı ve vasi kararını ek olarak da araç alımı için izin kararı çıkartması gerekiyor.
Çünkü kişinin zihinsel, psikolojik rahatsızlığı olduğu için imza yetkisine sahip olmayacağından yasa gereği, kişiye vasi atanması gerekir. Bu vasi kararı kişinin eşi olabilir, çocuğu olabilir veya yakını kim var ise sulh mahkemesine başvuruda bulunup onun adına vasi olarak atanma beyanında bulunması gerekiyor.
Vasi kararının çıkma süresi, iki üç ay süren bir işlemdir. Tabi vasi çıkması yeterli olmuyor. Sizin tekrar vasi olarak aynı mahkemeye dilekçe daha verip, vasisi olduğum xxx kişi adına araç almak istiyorum diye dilekçe vermeniz gerekli.
Bu dilekçe mahkeme kararı gibi uzun sürmüyor. Mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olarak ortalama 2-3 haftada sonuçlanıyor.
- ÖTV İndirimli Araç Alımında Gerekli Belgeler Nedir?
- Kimlik fotokopisi
- Raporun aslı iki tane noterden çoğaltılmış aslı gibidir örneği
- Vasi kararıyla alınacaksa vesayet belgesinin aslı ve vasi olan kişinin kimlik fotokopisi
18 Yaş Altı Kişiler İçin ÖTV İndirimli Araç Alım İşlemleri
18 yaş altında olup ergen olmayan çocuklar adına araçlarda rapor işlemi biraz daha farklı olmaktadır. Yeni sistemde, çözger raporları dediğimiz yani erişkin olmayan sadece çocuklar için çıkartılan raporlarında 2 farklı seçenek vardır.
ÖTV'siz araç alımı hakkında özel gereksinimi vardır veya özel gereksinimi yoktur şeklinde bir sınıflandırma vardır. Alacağınız raporda ÖTV indirimden faydalanmanız için raporda “özel gereksinimiz vardır” ibaresinin ekli olması gerekmektedir.
Bu noktada sıkça sorulan sorulardan biri de araç kimin üzerine olacak? Araç her halükârda kişiye tanımlanmış bir hak olduğu için 18 yaş altında da olsa 1 yaşında da olabilir 17 yaşında da olabilir araç her halükârda rapor sahibinin üzerine oluyor.
MTV Muafiyeti
Engelliler adına araçlarda ÖTV muafiyetine ek olarak bir de MTV muafiyeti bulunmaktadır. 5 yıl boyunca ÖTV'den muaf olunduğu gibi motorlu taşıtlar vergisinden de muaf olunmaktadır.
5 Yıl Dolmadan ÖTV İndirimli Aracı Satabilir miyim?
5 yıl içerisinde aracı satmak istediğimize nasıl yol izlememiz gerekiyor sorusuna da aracınızı satabilirsiniz. Fakat satmak istediğiniz dönemde atıyorum aracı bugün aldığımız 2 yıl sonra da satmak istediğiniz o dönemde vergi dairesine hesaplama yaptırıyorsunuz o dönemki hesaplama ile ÖTV'si ne kadar çıkarsa o ÖTV tutarını vergi dairesine ödeyip aracın muafiyetini kaldırıp aracın satışını gerçekleştirebilirsiniz.
İkinci ÖTV muafiyetli araç almak isterseniz yine 5 yıl sürenin dolmasını beklemeniz gerekiyor. Yani aracı aldığınız 2. Yıl sattınız diyelim. İkinci bir ÖTV indirimli araç almak için 3 yılın daha dolmasını bekleyeceksiniz. Toplam süre 5 yıl olunca ikinci bir araç alabilirsiniz.
Merhaba
kronik sonlunum yollarından %50 engelli raporum var engelli araç alma şartım nelerdir yada araç alabilirmiyim