Soru: Ayşe Hanım kolay gelsin. Ben TSK (Türk silahlı kuvvetler) mensubuyum. Oğluma %40 atipik otizm teşhisi konuldu. Bu konuyla alakalı sormak istediğim birkaç sorum olacak. Yanıt verirseniz çok sevinirim.
Engelli çocuğu olan TSK mensuplarının görev ve nöbet hakları. 2015 yılında yapılan bir emire göre %50 ve altında raporu bulunan engelli çocuğu olan TSK mensubu göreve gider, nöbet tutar diye bir hüküm var. Bu hükme ilişkin bir değişiklik var mı acaba? Son olarak %40 orana lojman puan kartına 50 puan ilave edilir mi? Teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.
Mehmet Uslu
Cevap:
Merhaba, Öncelikle kolaylıklar dilerim.
Sorunuzda bahsettiğiniz şekilde bir uygulama yok. Şubat 2015 de TSK İzin Yönetmeliğinde bir değişiklik yaptırdık. Buna göre sizin sadece eğitim izni verilir. Eğitim izninde engel oranı sınırlaması yok. Siz oğlunuz özel eğitime gittiği için haftada 8 saat eğitim izni kullanabilirsiniz.
Nöbet konusunda ise yine engel oranı sınırlaması yok. Çocuğunuzun bakıma muhtaç olması halinde yani engelli raporunda “ağır engelli’’ yazması halinde siz nöbetten muaf olursunuz. Muhtemelen çocuğunuzun raporunda hafif engelli kısmı işaretlidir. Bu durumda nöbetten muaf olamayacaksınız.
Görevlendirme konusuna gelince ne yazık ki ağır engelli çocuğu olan çalışanlar dahi beni arayıp; hafta sonları göreve çağırıldıklarını bildiriyorlar.
Lojman konusunda; sadece ağır engelli yakını olanlara ilave 50 puan verilmesi düzenlemesi yapıldı. Sizler gibi hafif engelli çocuğu olanlara için de düzenleme yapacaktı ancak, asker hastanelerin Sağlık Bakanlığına bağlanması ile bu çalışmam yarım kaldı.
TSK Sağlık Komutanlığında Engelli Danışma Birimi var. Birlikte çalıştığımız ve yapacağımız lojman çalışmasının ne olduğunu bilen personel var. İletişime geçebilir, sorunuz olduğunda da sorabilirsiniz.
Telefon numarası: 0312 403 4085-4026
Tafix: 9 537 4085-4026
Atipik otizm teşhisli çocuğunuz için yapacağınız en önemli şey; anne baba olarak ona eğitim içerikli zaman ayırmak ve özel eğitim öğretmeni diploması olan öğretmenden ders almanızdır.
Kolaylıklar dilerim. Bundan sonra da herhangi bir sorunuz olduğunuzda buradan bana ulaşabilirsiniz.
Yukarıda verdiğim bilgiler ile ilgili hükümler aşağıdadır.
Nöbet Muafiyeti:
TSK da görev yapıp bakıma muhtaç engelli (ağır engelli) çocuğu olan muvazzaf asker ve sivil memurlara Haziran 2013 tarihinde TSK İç Hizmet Yönetmeliğinde yapılan bir değişiklikle nöbet muafiyeti hakkı tanınmıştır.
Bakınız TSK İç Hizmet Yönetmeliği 382. Madde (g) fıkrası.
TSK Personelleri İçin Günlük Eğitim ve Bakım İzni Verilmesi
İlgili Yönetmelikte 4 Şubat 2015 tarihli yapılan düzenleme ile TSK’ da çalışan engelli çocuğu/yakını olan tüm personele günlük eğitim ve bakım izni hakkı verilmiştir. Yönetmelikte kapsam dışı olan TSK’ da çalışan Devlet Memurlarının da aynı haklardan olduğu gibi yararlanması adına 10 Şubat 2015 tarihinde Genel Kurmay Personel Başkanlığınca MSB ve Kuvvet Komutanlıklarına yazı yayınlanmıştır. Bu yazı doğrultusunda Kuvvet Komutanlıkları ve MSB Devlet Memurlarının aynı isin haklarını kullanması doğrultusunda yazı yayınlamıştır. Aynı hükümler 6 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete ile Uzman Erbaş İzin Yönetmeliğine de işlenmiştir. İlgili Yönetmelik hükümleri şunlardır:
Türk Silâhlı Kuvvetleri İzin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Madde 11. Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli personelin bakmakla yükümlü olduğu engelli eşi, engelli çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edilmesi kaydıyla engelli kardeşinin; tıbbi tanılaması yapılmış ve 31.5.2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği veya 18.5.2012 tarihli ve 28296 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğine göre bir özel eğitim kurumunda kayıtlı olması şartı ile özel eğitime getirilip/götürülmesi ve eğitime iştiraki maksadıyla, her engelli birey için haftada 8 saat günlük eğitim izni verilir. Engelli çocuk sahibi anne ve babanın her ikisinin çalışması durumunda bu izin, alınan beyana istinaden birine kullandırılır. Anne ve babadan birinin çalışması durumunda, alınan beyana ve gerekçeye istinaden çalışan ebeveyne bu izin kullandırılır. Bu süre ilgili olduğu haftayı geçmeyecek şekilde personelin isteğine göre bir defada veya bölünerek kullandırılır.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli personelin bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocukları ve aynı çatı altında yaşayan anne, baba veya yargı kararı ile vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşinin; Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yetkili hastaneden alınması şartı ile raporunda “ağır engelli” ibaresi olan yakınlarının bakımı maksadıyla, her engelli birey için ayrı olmak üzere günde 1 saat günlük bakım izni verilir. Bu sürenin gün içerisinde kullandırılma zamanı personelin isteğine göre düzenlenir.
Ayşe SARI
Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Kurucu Genel Sekreter ve Engelliler Komisyon Başkanı
Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Engelli Danışma ve Koordinasyon Birim Sorumlusu
Türkiye Engelsiz Sosyal Hizmet Vakfı (TEYVAK) Yönetim Kurulu Üyesi
Merhaba %80 ağır engelli çocuğum var tsk personeliyim ve salı çarşamba perşembe ve cuma olmak üzere yarımşar gün 2 günü rehabilitasyon merkezi 2 günü fizik tedaviye götürmek üzere çocuğumu tedaviye götürüyorum 8 saat malum yetmiyor servis gidiş geliş süresini katınca.bu konuyla alakalı ne yapabilirim sorun çıkartıyorlar zaten yarim gün yoksun sürekli diyerek
harika