Bağırsak Kolon Kanseri ve Tedavisi

Çoğu kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de neden çok fazla bilinmez ancak meydana gelmesini sağlayan birçok çevresel etkiden bahsetmek gerekir.

Kalın bağırsak diğer bir ismiyle de kolon şeklinde adlandırılmaktadır. 2 metre kadar bir uzunluğu vardır ve sindirim sisteminde ince bağırsaktan sonra gelen en önemli kısımlardandır. Kolon kanseri batı ülkelerinde daha fazla görülür bu yüzden de önemi onlarda bizden daha fazladır. Kolon kanserleri erkek ve kadında eşit miktarlarda görülür toplumda görülme sıklığı ise 10.000’de 5 civarındadır. En sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer almaktadır.

KOLON KANSERİ NEDENLERİ

Çoğu kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de neden çok fazla bilinmez ancak meydana gelmesini sağlayan birçok çevresel etkiden bahsetmek gerekir. Bunun yanında genetik olarak da büyük etkisi vardır. Kanserler geneli itibariyle genetik olarak görülür bu nedenle de kolon kanserinde de ailesinde bir kanser türü olabilen kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Aynı zamanda daha öncesinde meme kanseri ya da yumurtalık kanseri geçirmiş olan kişilerde görülme ihtimali daha fazladır. Kolon kanserinde en önemli konu beslenmedir. Bu yüzden diyet yaparken uygulanan batı diyeti bu riski her zaman artırmıştır. Kolon kanserinin hayvansal yağ tüketiminin çok fazla olduğu ülkelerde görülme sıklığı daha fazla olarak tespit edilmiştir. Aynı zamanda kimyasal maddelerde kanserin oluşma nedenleri arasında başı çeker. Araştırmalar göstermiştir ki kimyasal maddelerle alakalı çalışan kişilerde bu kanser riskinin görünmesi daha fazladır.

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ

Her kanser çeşidinde olduğu gibi kolon kanseri de bir dizi belirtilerle kendisini gösteremeye başlayacaktır bu belirtiler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir.

Başlangıç Evresi Belirtileri

  • Karında Dolgunluk Hissi
  • Hafif Ağrı
  • İştah Kaybı
  • Kilo Kaybı
  • Çabuk Yorulma
  • İshal

Başlangıç evresinde bağırsaklarda daha daralmalar meydana gelmemiştir bu nedenle de tespit öyle kolay olmayacaktır. Ancak bu şikayetler giderek artmaya başlayacak o zamanda kişinin mutlaka incelenmesi gerekecektir. İncelenme için görüntüleme oldukça önemlidir. Çünkü bu görüntülenme ile kişide erken tanı görülmüş olacaktır. Hastalığın genelde ülkemizde erken teşhisi mümkün değildir çünkü hastalar henüz erken evrede doktora gitmezler tespit genelde kalın bağırsak daralmaya başlayıp hastanın şikayetleri daha da artmaya başladığında olacaktır. Böyle durumda hastanın bağırsağında atıkla tıkanır ve dışkılama mümkün olmaz bu durum neticesinde hastalarda ilk önce kabızlık şikayeti ardında da ağrı nöbetleri başlayacaktır.

Kalın bağırsağının tedavi edilmemesi durumunda hastanın durumunda ciddi bir ilerleme ve kötüleşme meydana gelecektir. Daha sonrasında hızlı bir kilo kaybı ve de iştahsızlık ortaya çıkar. Hasta dışkılama korkusu yüzünden hiçbir şey yiyip içmek istemeyecektir. Bu durum kansızlığın meydana gelmesine neden olacak ve de hastanın renginde farklılıklar oluşacaktır. Bağırsak kapanmaya başladığı ilk birkaç dönemde kendiliğinden delinip açılabilir böylelikle hastada biraz rahatlama yaşanır ancak en fazla 3 seferden sonra bu delinme olmayacak ve kalın bağırsakta tamamen kapanacaktır. Bu dakikadan sonra artık kana zehirli maddelerin geçmesi başlayacak işte bu evre artık her şeyin geç olduğu dönemdir. Çünkü tümör artık hastadan ameliyatla alınamayacaktır.

KALIN BAĞIRSAK TEDAVİSİ

Kalın bağırsak tedavisinde her hasta için ayrı bir tedavi planı uygulanmaktadır. Burada önemli olan tümörün yerleşme yeri ve de boyutlarıdır. Hastanın genel durumu da göz önünde bulundurularak tedavi işlemi başlar.

Tedavide genellikle cerrahi müdahale, kemoterapi uygulaması yapılacaktır. Kolon kanseri görülen bir hastada bir tedavi şekli ya da birkaç tedavi şekli uygulanabilmektedir.

Haberler