Doğum borçlanması SSK mı bağ kur kapsamında mı olur?

Doğum borçlanmasında şöyle bir ayrıntı var. Normal şartlarda doğum borçlanması 4/B diye bilinen Bağ-Kur statüsünde değerlendirilmektedir.

Soru: Eşim %59 özürlü. Bende ise %45 engelliyim. Eşimin 1997’den 45 günlük SSK’sı var. 2006 da 7 yıl 7 ay 18 gün çiftçi bağ kuru var.

2015 dede 5,5 ay SSK sı var özüründen dolayı çalışamadığı için doğum borçlanmasıyla 3600 günü tamamlayıp emekli olsun istedik fakat SSK yok olmaz deyip, en son SSK’da 3.5 sene çalışmış olması gerektiğini söylediler.

Ama neden böyle eskiden SSK ya geçişte özürlü olduğu için 1 gün dahi SSK lı olsa emekli olabiliyordu şimdi neden böyle gerçekten öylemi yada bizim yapabileceğimiz ne var bize bir yol gösterebilir misiniz? Eğer öyle ise nerelere yazı yazıp derdimizi anlatabiliriz sesimizi kimlere nasıl duyurabiliriz lütfen bize yardımcı olur musunuz?

Cevap: Değerli takipçimiz, SGK mensupları birden fazla sigorta kolunda çalışmışlar ise (ssk, bağkur, emekli sandığı) hangi sosyal güvenlik kolundan emekli olacaklarını belirleyen temel parametre son 3,5 yıl içinde en fazla hangi sigorta koluna prim yatırılmışsa o sigorta kolundan emekli olunur. Daha anlaşılır olması adına, kişinin hangi sosyal güvenlik kolundan emekli olacağı onun son 3,5 yıl içerisinde hangi sosyal güvenlik koluna prim yatırdığı dikkate alınır ve emeklilik işlemleri bu minvalde ilerler.

Yukarda anlattığım ve SGK memurların size verdiği bu bilgiler doğrudur. Sizin sorunuzdan anladığım kadarıyla siz SSK dan emekli olmak istiyorsunuz.

Burada yapılması gereken iki işlem bulunmakta

  1. Bağ-kur kapsamında emeklilik için işlem yapmak
  2. SSK kapsamında emeklilik işlemi yapmak

Nasıl yapılacak?

Doğum borçlanmasında şöyle bir ayrıntı var. Normal şartlarda doğum borçlanması 4/B diye bilinen Bağ-Kur statüsünde değerlendirilmektedir. Eğer siz doğum borçlanmasını yaptıysanız sizin borçlanmanız Bağ-Kur kapsamında değerlendirilir. Buna yapacak bir şey yok malasef. Ama eğer doğum borçlanmasını yapmadıysanız şu ayrıntıya dikkat ederek doğum borçlanmasını SSK kapsamında yapabilirsiniz.

Doğum borçlanması aktif olarak çalışma yaşamı içinde olan SSK lı mensubu kişiler için halen SSK mensubu olarak çalışırken yapıldığında, yapılan borçlanma da SSK kapsamında değerlendirilir.

Burada size önerimiz şudur;

Eşinizi 1-2 aylığına SSK lı bir işte çalıştırarak bu süre içerisinde doğum borçlanması yapmak talebiyle SGK ya dilekçe veriniz. Doğum borçlanması için yaptığınız başvuru SSK lı olarak çalıştığınız için direk olarak borçlanmada SSK kapsamında değerlendirilecektir.

Ve emeklilik tarihinize ilişkin bir düzeltme yapayım. Sağlık kurulu rapor oranı %59 olup ilk sigorta tarihi 1997 olan engellilerin emekli olabilmeleri için 18 yıl hizmet süresi, 4080 gün prime ihtiyaçları bulunmaktadır. Yani eşiniz 3600 günde değil, 4080 günle emekli olacak. Sizin durumunuza baktığımızda hizmet yılınızın dolduğunu görmekteyiz. Pirim gün sayınızı 4080 güne söylediğimiz şekilde doğum borçlanması yaparsanız SSK kapsamında emekli olursunuz. Yok eğer doğum borçlanması Bağ-kur kapsamında yaptıysanız 16 yıl 4320 gün prim sayısıyla emekli olursunuz.

Haberler