Bilindiği üzere engelli ve malullerin taşıt alımlarında özel tüketim vergisi (ÖTV) istisnası uygulanmaktadır. Başka bir ifadeyle engelliler motor silindir hacmi 1600 cm yi geçmeyen binek otomobiller için ÖTV ödemeden satın alabilmektedir.
Engellilere tanınan tüm yasal haklardan yararlanmak için ilk önce tanınan yasal hakkın yasal boyutunu bilip ona göre hareket etmek gerekmektedir. Bu bağlamda ÖTV indirimli engelli araç alımında izlenmesi gereken yolların neler olduğuna değinerek yasal prosedürleri daha rahat aşmanız için pratik ip uçları vereceğiz.
KİMLER ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALABİLİR
Genel anlamda şu üç (3) grupta bulunan engelliler ÖTV indirimden faydalanıp araç alabilir.
Bunlar, sol kol, sol el engelliler, rapor oranı yüzde 90 ve üstü olanlar son olarak ta rapor oranı %90’ın altında olup ta ortopedik engelli olup aracı hareket ettirmek için özel bir aparata ihtiyaç duyanlar.
İlk olarak sol üst t ekstrimite de engelli olanlar “otomatik vitesli araçları” ÖTV ödemeden satın alabiliyor. Şimdiye kadar sol kol elden engelli olanlara ÖTV istisnasından yararlanma şansı tanınmıyordu. Ancak en son yapılan düzenleme kapsamında sol kol sol el engellilere ÖTV indirimli araç alım yolu açıldı. Ayrıca alınan “otomatik vitesli” olması nedeniyle alınan aracı sürücü belgesi olan herkeste kullanabilmekte.
Konuya ilişkin detaylı bilgiler için şu iki konuyu okuyunuz
Sol koldan engelliler ÖTV indirimli araç alabilir mi?
Engelliler adına alınan aracı kimler kullanır?
ÖTV indirimden yararlanacak ikinci grup engelliler ise rapor yüzdeleri 90 ın üstünde olan kişiler. Bu kişiler eğer zihinsel bir yeti kaybı yoksa yani zihinsel engelli değilse başkaca hiçbir işlem yapmadan tek başına sağlık raporlarını herhangi bir otomobil bayisine götürmeleri halinde ÖTV indirimden faydalanabilir. Eğer zihinsel bir engelleri varsa o zaman “vasi kararı” gerekir. Buna ilişkin detaylı bilgi için bakınız
Zihinsel engelli adına ÖTV indirimli araç almak
Son olarak rapor oranı %90 ın altında olan engellilerin durumuna değinelim. Bu grupta olan engelliler aslında ÖTV indirimden yararlanmak için en fazla işlem yapması gereken gruba girmektedir. Şöyle ki rapor yüzdesi 90 ın altında olan engellilerin ÖTV indirimden faydalanmaları için mutlaka aracı hareket ettirici bir özel aparata / donanıma ihtiyaç duymaları gerekmekte. Buda genellikle ortopedik bir engellerinin olması yada uzuv kayıplarının olmasına bağlı bir durum.
Bu genel bilgilerden sonra gelelim pratik açıdan ÖTV indirimine giden kapının nasıl aralanacağına
GEREKSİZ EFOR HARCAMADAN ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALMAK
Çoğu engelli ÖTV indirimden nasıl yararlanacağını bilmediğinden tabir caizse gereksiz efor harcamaktadır. Elinde engelli araç alımı için hiçbir resmi belge olmadan otomobil bayilerine giderek ÖTV indirimden faydalanmak istediklerini söylüyorlar. Tabi otomobil bayilerindeki yetkili kişiler tam olarak kanunu bilmediklerinden ya vatandaşı yanlış yönlendiriyor yada eksik bilgi vererek vatandaşı yanlış yönlendirebiliyorlar.
Aslında otomobil bayisine gitmek en son yapılacak iş. Onun öncesinde ÖTV indirimden yararlanmak isteyen engelli (eğer aracı kendisi kullanacaksa) ilk önce sürücü belgesi alması gerekmekte. Sonrasında ise ÖTV indirimden yararlanılacağına dair ibarelerin olduğu “sağlık raporu” almanız gerekmekte. Bununla ilgili adım adım yapılması gereken işlemleri daha önce şu konuda yazmıştık.
Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar
Toparlamak gerekirse eğer niyetinizde ÖTV indirimli araç almak varsa bu makalede yazılanları ve makale içerisinde verilen bağlantılarda anlatılan bilgileri iyice okuyup anlayarak yola koyulun. Unutmayalım ki bilgi en büyük güçtür. Ve yine bilmediğiniz yasaların size hiçbir hayrı olmadığı gibi bu yasaları bilmeniz ilerde önünüzde çıkan zorlukları aşmanızda size yardımcı olacaktır.