Pilates, gelişen teknoloji çağında iyice tembelleşen kaslarımız ve diğer organlarımıza en iyi gelecek bir terapi, tabiri caizse bir şifa yöntemi olarak da tanımlanabilir. Düzenli bir şekilde, ehil eğitmenler tarafından yaptırılan pilatesin, hayata bakış açımızı bile değiştirebileceğini söyleyebiliriz.
Şimdi nereden bu kanıya vardığımızı merak edeceksiniz. Kısaca şu şekilde açıklamaya çalışalım; pilates egzersizlerini yapmaya başlayan bir bireyde, yaklaşık 2 ay gibi bir sürede bedeninde ve zihninde meydana gelen olumlu değişikliklere tanık olabilirsiniz. Haftada 2 gün yapılan bir eğitim sonucunda öncelikle vücudumuzun bütün kasları harekete geçeceğinden duruş asimetrimiz düzgün hale gelecektir. Bununla birlikte nefesimizi nasıl kullanmamız gerektiğini öğrenerek, bütün hücrelerimizin daha fazla oksijenle buluşmasını sağlayacaktır. Bu da her zaman daha zinde olacağımız anlamına gelmektedir.
Her insanın kendine özgü güçlü ve zayıf olan kas yapıları mevcuttur. Pilates ile vücutta bir bütünlük sağlanmakta, güçlü kasların yardımı ile de zayıf kaslarımızın güçlendirilmesi sonuçlardan bir tanesi olacaktır. Burada önemli olan kısım, kendi bedenimizin gücü ile bedenimizi daha sağlıklı ve zinde hale getirmeyi başarmamızdır. Yapılan bütün egzersizlerde odak noktası egzersizi yapan bireydedir. Alanında uzman olan eğitmenlerin hünerli yönlendirmeleri ile çok kısa bir sürede bedeninizde meydana gelecek olumlu değişiklikleri deneyimleyebilirsiniz.
Bütün başarılı sporcular, kas güçlerinin optimum çalışmasını sağlamak için pilates egzersizlerinden yararlanmaktadır. Bu, onlara ekstra bir güç ve motivasyon katmaktadır. Özellikle aletli pilates (reformer) ile kendi kas güçlerini kullanarak bütün vücutlarını optimize etmektedirler. Bu da müsabakalarda rakiplerine karşı bir adım öne geçmelerini sağlamaktadır.
KİMLER PİLATES YAPABİLİR?
Spor yapmasında sağlık yönünden bir engeli olmayan her yaştan bütün bireyler pilates yapabilirler. Her yaş grubuna özel egzersizler mevcuttur. Orta yaşın üstünde olan insanlar pilates yapabilir miyim diye tereddüt etmektedirler. Pilates için hiçbir zaman yaşlı diye bir kavram bulunmamaktadır. Pilatese başlamak için sağlıklı ve güçlü olmak gerekmez. Pilates egzersizlerini uygulayarak zaten kas ve omurga yapınız güçlenecek ve sağlığınıza olumlu katkılar verecektir.
Bununla birlikte nefesimizi nasıl kontrol edeceğimizi öğreneceğimizden, kan akışımızın hızlanması sağlanacak ve organlara, dokulara ve kemiklere giden oksijen miktarının artması sonucu daha zinde ve sağlıklı bir hayat sürebiliriz.
Dünyada yapılan kamuoyu çalışmaları sonuçlarına göre, düzenli pilates egzersizleri yapan kişilerin daha özgüvenli olduğu, hayata daha olumlu baktıkları ve daha az sağlık sorunları yaşadıkları için doktora ve sağlık kuruluşlarına daha az gitme ihtiyacı duydukları belirlenmiştir.
Bireylere yaptığı en büyük etki ise kendilerine olan güven duygusunu arttırmasıdır. Pilates sayesinde stresten uzaklaşacak, konsantrasyon ve farkında olarak yapılan her egzersiz hareketi o anda ve orada bulunmanızı sağlayacaktır. Bunun en büyük faydasını görenler ise odaklanma sorunu yaşayan bireylerdir. Pilates sayesinde sadece fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da gelişmeler hissedeceksiniz.
ALETLİ PİLATES NEDEN ÖNEMLİDİR?
Reformer pilatesin püf noktası, kendi beden gücünüz ile vücudunuzun her bölgesine ayrı bir disiplin kazandırmanızdır. Eğitmenlerin önereceği egzersiz hareketlerinin beden ve zihin olarak tam uygulanması sizlere sağlık ve zindelik olarak geri dönecektir.
Aslında her şeyi sporu yapan öğrenci başarmaktadır. Eğitmenler sadece onlara bir yol gösterici olarak yardımda bulunmaktadır. Bu da, sporu yapan bireyin kendine olan güvenini üst seviyelere taşımaktadır. Bunun sonucu olarak iş ve sosyal yaşamda başarılı bireyler çıkmaktadır. Genel anlamda düşündüğümüzde ise ülkemiz için artı değerler oluşmaktadır.
NEDEN YAŞLILAR DA PİLATES YAPMALILAR?
Günümüzde yaşlı kavramı bambaşka bir şekil almıştır. Artık eskisi gibi belli bir yaşa gelmiş insana yaşlı denmemektedir. İnsanlar, eski zamanlara göre daha iyi şartlarda yaşadıklarından yaşlanma kavramı değişmektedir. Her insanın metabolizmasının farklı olması, hayat tarzı, spora olan ilgisi ve sosyal yaşamına göre yaşlı kategorisine girmemektedir.
Emekli olmuş veya çalışmayan insanların, aynı gençler gibi spor egzersizleri yaparak omurgalarını sağlam tutmaları, kaslarını kendilerine göre korumaları ve hayata daha sağlıklı devam etmeleri hepimizin temennisidir. Aletli pilates sayesinde, hayata karşı daha dirençli bir vücut yapısına kavuşacakları, sağlık sorunlarının daha az seviyelere ineceğini gözlemleyebiliriz. Düzenli yapılacak egzersizler sayesinde ruh ve beden bütünlüğü daha iyi tesis edilecek, doğru nefes teknikleri ile de bu durum taçlandırılacaktır.