Merak edilen ve aranan konulardan olan en çok tercih edilen meslekler her ne kadar dönem-dönem değişse de, değişmeyen şey kazançlara göre meslek seçiminin yapıldığıdır. Ülkemizde meslek seçiminde Avrupa’da olduğu gibi yeteneklere göre bir seçim yapılmıyor maalesef. Üniversite sınavında alınan puana göre 24 tercih yapma hakkı tanınıyor. Elbette 24 tercihin tamamını yapma zorunluluğu yok. Belli bir kesim daha lise hatta orta öğrenim çağında hedef belirleyip ona göre çalışıyor. Ama genelleme yapıldığında tercihlerin alınan puanlara göre yapıldığı görülüyor. Sadece sayısal, sözel, eşit ağırlık veya dil olarak bir gruplama var.
Belki ilk önce doğru meslek seçimi nasıl yapılmalı konusuna değinmek gerek. Gelecek yaşantı ve kariyer hedeflerinin belirlenmesinde meslekler önemli rol oynuyor. Bireysel gelişimini tamamlayan ve yeteneklerinin farkında olan biri için meslek seçimi daha kolaydır. Kişinin kendini tanıması, alanına yönelik bir meslek belirlemesi, karar verdiği mesleği tanıması, mesleğe yönelik ön hazırlıkları yapması ve en önemlisi de hayatına yön verecek mesleği ile ilgili kendisine güvenmesi son derece önemlidir. En önemli konulardan biri de seveceği, işe giderken ayaklarının geri-geri gitmeyeceği bir meslek seçiminin yapılmasıdır.
En Çok Tercih Edilen Meslekler ve Maaşları
Günümüzde en çok tercih edilen meslekler ve maaşlarını merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız listeyi okumaya başlayabilirsiniz.
Pilot
En prestijli mesleklerden biri olarak kabul gören pilotluk, hatırı sayılır maaşı ile hayalleri süslüyor. Oldukça zor bir eğitimden geçen pilot adayları, eğitim süresince masraflarına da katlanıyor. Zorlu eğitimlerden geçen ve eğitim masraflarını karşılayarak pilot olanlar ise gelecekte maddi olarak rahat bir yaşam sürüyor. Kaptan pilotlar ortalama 60.000 TL alırken, ikinci pilotlar ise 40.000 TL civarı maaş alıyor.
Doktor
Kazançlara bakıldığında en çok tercih edilen mesleklerden olan doktorluk, sabır ve sıkı çalışma gerektiren bir eğitim sürecine sahiptir. 6 yıllık bir eğitim sonrası uzmanlaşmak isteyenler seçtikleri bölüme göre eğitim almaya devam ediyor. Maaşı oldukça iyi olmasına rağmen zorlu bir eğitim süreci sonrası uzman olanlar 14000-16000 arası maaşla işe başlıyor.
Avukat
Hem zor hem de meşakkatli bir meslek olan avukatlık, sözel yeteneği güçlü olanların hem meslek hem de kazanç sıralaması olarak ilk tercihleri arasında yer alıyor. Avukat adayları 4 yıllık lisans eğitimi sonrası 1 yıl staj yaparak avukatlık mesleğine başlıyor. Birçok dala ayrılan avukatlık mesleğinde maaşlar 9000-20000 TL arası tecrübeye göre değişiyor.
Mühendis
En çok tercih edilen mesleklerden olan mühendislik, içerisinde birçok dala ayrılmış bir meslektir. Maaşlar, çalışılan şirkete, sektöre veya alana göre değişiklik gösteriyor.
Savcı
Hukuk fakültesini bitirenlerin adli yargı sınavına girdikten sonra savcılığa hak kazandıkları bir meslektir. Savcı veya hâkim olmak isteyenler, alan bilgisi ve genel kültürden oluşan 100 soruluk bir sınava tabi tutuluyor. En az 70 puan alanlar ise mülakata girmeye hak kazanıyor. Mülakatta başarılı olanlar savcı olma yolunda en önemli adımı atmış oluyor. 2 yıl süren staj dönemi sonrası son bir sınava daha girerek sınavı başarı ile geçenler savcılık mesleğine adım atıyor. Yeni göreve başlayanlar 7000 TL civarı bir maaş alırken, tecrübeye göre 12000 TL’ye varan maaşlar belirleniyor.
Mimar
Türkiye’de oldukça çok tercih edilen mimarlık, kazanç olarak üst sıralarda yer alan ve kendi alanında bölümlere ayrılan bir meslektir. Her alan ve mekân tasarımında aranan bir meslek olup, çizim ve tasarım konusunda ilgi ve yeteneği olanlar için idealdir. 7000-10000 TL arası maaşlarla çalışan mimarlar, çalıştıkları sektöre göre değişen ücretlerle hizmet sunuyor.
Veteriner
Hayvan dostlarının tercih ettiği bir meslek olan veterinerlik, lisans eğitimi sonrası kişinin kamu veya özel sektörde hizmet sunduğu bir meslektir. Kamu sektöründe maaşlar 6000-7000 TL arası değişmekte olup, özel sektörde çalışanların maaşları çalıştıkları kuruma göre değişmektedir.
Müfettiş
Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanların sınavla alındığı bir meslektir. Müfettişler, kurum ve kuruluşlarda işlerin yasal olup olmadığını denetler. Maaşları ise 6500-7500 TL arası değişmektedir.
Hemşire
Bir dönem sadece kadınların yapabildiği bir meslek olan hemşirelik, günümüzde erkeklerin de yaptığı bir meslektir. Sağlık sektöründe çalışmak isteyenlerin tercihi olup, KPSS sınav puanı düşük bir meslek olarak atama yüzdesi yüksektir. Tecrübeye göre 3000-6000 TL arası maaş belirlenmektedir.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
EA (Eşit Ağırlık) bölümünden sınava girilen ve seçilen branşa göre farklı dallarda eğitim alınan bir meslektir. Çok hareketli bir meslek istemeyenlerin tercihi olup, kamu veya özel sektörde görev alınır. Ortalama maaşlar sektöre göre 4000-7000 TL arası değişmektedir.
Öğretmenlik
Her ne kadar ataması kolay olmayan bir meslek olsa da, en çok tercih edilen meslekler listesindedir. Özellikle sınıf öğretmenliği, atama sayısı en çok grup olarak popülerdir. Öğretmen maaşları 4000-5000 TL arası olup, ek ders ücretleri ile maaşlar değişmektedir.
Eczacı
Reçete edilen ilaçları hazırlayarak ilaç kullanımı hakkında hastalara bilgi veren ve ilaç satışı yapan bir meslektir. İlaç ve tıbbi ürünlerin doğru bir şekilde tedarik edilmesinden sorumludur. 5 yıllık bir lisans eğitimi sonrası eczacılık diploması alanlar, kendi eczanesinde veya bir başkasının eczanesinde eczacı olarak çalışır. 5850 TL’den başlayan maaşlar yanında kendi eczanesini işletenler 50000 TL gibi yüksek kazançlar elde edebiliyor.
Diş Hekimi
Ağız ve diş sağlığı üzerine 5 yıl süren bir lisans eğitimi sonrası diş hekimi unvanı alanlar kamuda, özel sektörde veya kendi kliniklerinde hizmet sunmaya başlıyor. Kamuda 6000 TL civarı bir maaşla işe başlarken, özel sektörde maaşlar değişiyor. Kendi kliniğinde çalışmayı tercih edenlerse, kabul ettikleri hasta sayısına göre oldukça iyi bir gelir elde ediyor.
E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Uzmanı
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artması, bu alanda sosyal medyanın öne çıkması nedeniyle çağımızın ve geleceğin en popüler mesleklerinden biride e- ticaret ve dijital pazarlama uzmanlığı oldu. Bu alanda hizmet sunan kişiler kurumsal ve bireysel e-ticaret siteleri başta olmak üzere, Pazar yerleri diye adlandırılan, hepsiburada, n11, gittigidiyor, trendyol, amazon gibi Pazar yerlerinde nasıl satış yapılacağına dair hizmet vermektedirler. Kişinin kendisini geliştirmesine bağlı olarak bu alanda hizmet kişiler aylık 5.000 TL ile 15.000 TL arası maaş almaktadırlar.
Türkiye’de En Çok Hangi Meslek Var?
İstihdam oranlarına bakıldığında Türkiye’de sağlık çalışanları, mühendis ve mimarların istihdam edilme oranı en yüksek meslekler olduğu görülüyor. Doktor, hâkim, savcı, avukat, öğretmen, hemşire, mühendis, eczacı, psikolog, diş hekimi ve vali gibi meslekler kazanç ve itibar olarak en çok rağbet gören meslekler arasında yer alıyor.
En Çok Hangi Meslek Maaş Alır?
Mesleklerle ilgili en çok merak edilen konu kazançlar olup, kariyer planlamasında en çok para kazandıran meslekler araştırılıyor. Yazılım mühendisliği, pilotluk, avukatlık, eczacılık, doktorluk ve sigorta uzmanlığı, ülkemizde iyi kazandıran meslekler olarak en çok maaş alan meslekler arasında yer alıyor.
Hangi Meslekler Bitecek?
Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde yakın gelecekte kasiyerlik, postacı, matbaa operatörü ve banka çalışanı gibi bazı mesleklerin biteceği öngörülüyor.
Türkiye’de Hangi Mesleklerin Önü Açık?
Genetik uzmanı, robot mühendisi, 3D yazılım uzmanı veya mühendisi, giyilebilir teknoloji tasarımcısı, veri analiz uzmanı, geriatri uzmanı, gerontoloji uzmanı ve dijital yol denetleyicisi gibi meslekler geleceğin popüler meslekleri olarak düşünülüyor.
En popüler veya en çok kazandıran meslekler her ne kadar çok tercih edilse de, kişinin yaşamı boyunca çalışacağı bir iş olarak kendisini en mutlu ve en verimli hissedeceği mesleği seçmesi önemlidir. Severek yapılan bir işin vereceği keyifle hayat çok daha güzel geçecek, kişi kendini geliştirerek çok daha iyi kazançlar elde edecektir.