Engelli ÖTV indirimli araç almak için birtakım şartlar vardır. ÖTV indirimli engelli aracı alan kişiler aynı zamanda başvurmaları halinde MTV indirimden de faydalanmaktadır. ÖTV indirim hesaplaması nasıl yapılır, ÖTV indirimi için hangi belgeler gerekir? Tüm bunlara ve çok daha fazlasına 2022 Yılı ÖTV indirimli otomobil alımı rehberimizde detaylı şekilde yer vereceğiz.
Engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak var olan hayat şartlarını daha ileriye taşıyabilmek için bazı haklar verilmektedir. Bu haklardan bir tanesi de engelli bireylerin araç alımı ve araç kullanımı ile alakalıdır. Bu süreçte en önemli detaylardan bir tanesi ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ödemeden sıfır araç alabilme hakkıdır.
Engelli vatandaşlar Ayrıca MTV (Motorlu Taşıt Vergisi) muafiyeti de verilmiştir. Araç satışlarında motor silindir hacmine bağlı olarak araç satışlarında çeşitli miktarlarda ÖTV alınmaktadır. ÖTV oranları genellikle %45 ile %220 arasında değişiklik gösterebilir. Engelli vatandaşlar ise ÖTV indirimlerinden muaf bir şekilde araç satın alabilirler. Engelli vatandaşların ÖTV ve MTV muafiyetinden indirimli ya da muhbir şekil araç alabilmesi için bazı şartları yerine getiriyor olması gerekir.
En önemli şartların başında engelli bireylerin tam teşekküllü bir hastaneden engelli raporuna sahip olması gerekmektedir. Ayrıca bu kişinin raporunda yazan engellilik yüzdesi de son derece önemlidir.
Engelli Aracı ÖTV İndirimi Nasıl Hesaplanır?
Satın alınacak olan engelli araçları genellikle araç modeline ve araç cinsine göre değişiklik göstermektedir. Sıfır ve ikinci el engelli araç alımlarında kesinlikle bazı farklılıklar mevcuttur. Bu yüzden engelli araç alımında ÖTV indirimi hesaplamadan önce yapmanız gereken farklı bir şeyler bulunmaktadır. ÖTV indiriminden hemen önce almak istediğiniz aracı belirlerseniz ve şuradan hızlıca hesaplama yaptırabilirsiniz. https://otvhesapla.engelliler.gen.tr/
Engelli vatandaşlar araç alırken genellikle aracın marka modeli ve fiyatı önemlidir. Ayrıca vatandaşların engel durumuna göre de ödeyecekleri ÖTV tutarında değişiklikler olabilir. Yani ÖTV sabit bir şekilde ödenmez her birey için farklı şekilde ve her araç modeli içinde farklı ÖTV miktarları çıkabilmektedir. Bu nedenle ÖTV için net bir şekilde rakam vermek doğru olmayacaktır.
ÖTV İndirimi İçin Engelli Rapor Nasıl Alınır?
ÖTV indiriminden yararlanarak engelli üzerinden araç satın almak istiyorsanız öncelikli olarak engelli raporu başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu başvuru için bazı evraklar talep edilmektedir. Engelli raporu nasıl alınır diye merak ediyorsanız hemen aşağıda rapor başvurusu için gerekli belgelerin tamamını bulabilirsiniz.
- Engelli kişinin Nüfus cüzdanı
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 5 adet vesikalık fotoğrafı
- Vasi kararının belgesi (bu belge engelli birey 18 yaşından küçük ise başvurular ebeveynleri tarafından yapılmaktadır. Aksi takdirde bireyin Vasisi olan kişiler için mahkemenin verdiği vasi belgesi gerekmektedir.)
- Engellilere özel olarak doldurulacak başvuru formu
- İmzalı ve onaylı muayene belgesi (bu belge de engellilik oranında olması gerekmektedir.)
- Engelli sağlık kurulu raporuyla başvurmak için hastane tarafından verilen dilekçenin aslı
Kimler ÖTV İndirimli Araba Alabilir?
Birçok vatandaş ÖTV ödemeden nasıl otomobil alabilir bunu merak ediyor. Engelli vatandaşlar ÖTV ödemeden otomobil alımı gerçekleştirebiliyorlar. Engellilerin otomobil alımında ÖTV indirimi uygulanabiliyor.
Ayrıca ÖTV'siz araç fiyatları piyasa fiyatlarından çok daha uygun oluyor. %90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar bunu raporladıkları takdirde ÖTV'siz şekilde araç sahibi olabilirler. Hastane raporu ile otomobil bayilerine giden vatandaşlar ÖTV indiriminden faydalanabiliyor.
Engelli vatandaşlar ÖTV indiriminden aldıkları araçları 5 yıl kullanır ve ardından satarlarsa ek bir vergi ödemiyor. Ancak 5 yıl geçmeden satışının yapılması durumunda ÖTV'nin ödenmesi gerekiyor.
ÖTV Ne Kadar?
2022 yılında geçerli olmak kaydı ile ÖTV engelli araç alımlarında 330 bin 800 liradan 450 bin 500 liraya yükseltildi. ÖTV ile alakalı detaylara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 85 bin TL’ye kadar olan araçların ÖTV oranı %45
- Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 85 bin TL ile 130 bin TL arası araçların ÖTV oranı %50
- Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 130 bin TL üzeri araçların ÖTV oranı %80
- Motor silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası, matrahı 170 bin TL’ye kadar araçların ÖTV oranı %130
- Motor silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası, matrahı 170 bin TL üzeri araçların ÖTV oranı %150
- 2000 cm³ üzeri motor silindir hacmi olan matrahında sınır olmayan araçların ÖTV oranı %220
%90 Engelli ÖTV İndirimli Otomobil Nasıl Alınır?
%90 engeli bulunan bir vatandaş ÖTV ödemeden araç satın alabilir. 2022 yılında satın alacağı araç bedeli 450 bin 500 liraya kadar olması şartı ile ÖTV ödemeden araç sahibi olabilirler.
%90 Engelli Raporu ile ÖTV’den Muaf Araç Alım Şartları Nelerdir?
Engelli vatandaşlar engelli yüzdeleri %90 ve üzerinde ise sıfır araç alırken ÖTV’ den muaf olurlar. Bu kişiler ÖTV'den muaf bir şekilde araç alabilmesi için bazı şartları yerine getiriyor olması gerekir. Araç sahibi olmadan önce aracı kullanacak kişinin A veya B sınıfı ehliyetlerden bir tanesine sahip olması gerekir.
Ağır engelli kişi için araç alımı söz konusuysa alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Aile yakınları aracı satın alabilir engellilik durumu sağlık kurulu raporunda %90 ve üzeri engelli durumunun olması gerekmektedir. Ayrıca ‘ÖTV istisnalı araç kullanabilir’ ifadesinin de yer alması gerekir.
Kişinin raporunda ‘sürücü ehliyeti alabilir’ ibaresi yer almıyorsa aracı kullanacak kişi yakınlık derecesi önemlidir. Engelli raporu ile araç alımının gerçekleşebilmesi için 18 yaşından büyük veya zihinsel engeli olmayan kişiler kendi başlarına işlemleri yapabilirler. 18 yaşından küçük kişiler ise anne ve babalarının yanlarında olması ve imza vermesi gerekmektedir.
%40 Engelli ÖTV İndirimli Araç Nasıl Alınır?
%40 engelli vatandaşların öncelikli olarak ÖTV indiriminden yararlanabilmesi için engellilik durumlarını raporlaması gerekiyor. Alınan raporda engelli birey özel engelli aracını kullanmaya herhangi bir mâni yoktur durumunun belirtilmesi gerekiyor.
Bu kişiler Ayrıca H sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Bu kişiler ehliyet alacakları zaman özel donanımlı bir engelli aracı ile sınava girer ve ehliyet alırlar. %90 altında engeli bulunan sürücüler araçta engele uygun özel aksam yaptırmak şartıyla araç alabilirler.
Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?
Engelli aracını aldıktan sonra kullanımı ile alakalı bazı kurallar bulunmaktadır. Milyonlarca engelli vatandaş ÖTV ödemeden indirimli şekilde engelli aracı satın alabiliyor. Ülkemizde de milyonlarca engelli vatandaşımız var. Engelli aracı alabilmek için bazı şartları yerine getiriyor olmak gerekiyor.
Engelli vatandaşların adına alınan araçların kimler tarafından kullanılabileceği Karayolları Trafik yönetmeliğinde açık bir şekilde belirtilmiştir. ÖTV'ye istinaden alınan bu araçlar engelli bireyler tarafından kullanılabilir. Ayrıca %90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar ise ikinci ve 3. dereceye kadar akrabaları tarafından bu araçların kullanılması söz konusu olabilir.
Aynı zamanda noter tarafından teyit edilmesi takdirde iş arkadaşlarının da ruhsata işlenmesi ile kullanımı söz konusu olabilir. Bu ruhsatta ismi olmadığı halde engelli araçlarını kullanan kişiler için aracın bağlanması ya da ağır para cezalarının ödenmesi gibi cezalar söz konusu olabilir. Doğum hastalık gibi acil durumlarda bir değer ruhsatta isim yoksa engelli araçlarının kullanılmasına izin verilmez.
Engelli Aracı Ehliyeti Nasıl Alınır?
Engelli ehliyetinin alınabilmesi için öncelikli olarak engelli sağlık kurulu raporunun olması gerekmektedir. Sağlık kurulu raporunda mutlaka ehliyet için istendiği belirtilmek zorundadır. Bu durumu belirttikten sonra bireyin engelli aracı kullanıp kullanamayacağını karar verilir.
Engelli bireyin araç kullanamayacak olduğuna kanaat getirilirse bu kişiler ehliyet alamazlar. Ancak araç kullanabilir kanaati getirilen kişiler için çeşitli değerlendirmeler yapılarak ihtiyaçlar doğrultusunda ehliyet alınabilir. Bazı engelli vatandaşlar için ‘sadece otomatik vitesli araç kullanabilir’ gibi ifadeler yer alabilir. Engelli vatandaşların ehliyet durumları bazı kodlarla belirtilmiştir. Bu kodlar vatandaşların engel durumuna göre değişiklik gösterebilir. Sağlık kurulu raporu alındıktan sonra ehliyet alma sürecinde bazı farklılıklar vardır.
Sürücü kursuna dahil olan vatandaş gerekli dersleri alır ve sonrasında sınava girer. Yazılı sınavda da herhangi bir farklılık olmaz ancak uygulama sınavında engelli birey ihtiyaç duyduğu şekilde araçlara aracı kullanır ve sınava tabi tutulur. Ayrıca engelli vatandaşların ehliyet sınavları için de ekstra bir ücret ödemesi söz konusu olmaz.