KEP ve E-İmza Kaç Saatte Aktif Olur?

Elektronik imza ve KEP kaç saatte aktif olur, KEP nedir, E-imza nedir? Hepsi ve çok daha fazlası haberimizde.

Finans kurumları, bankalar, sigorta şirketlerinden şube ağına sahip olanlar, kamu kuruluş ve kurumları, holdingler, büyük firmalar, üniversiteler, yüksek iletişim, bilgi güvenliği ihtiyacı olan organizasyonlarca kullanılan elektronik imzalar kurumlar arası iletişimde her türlü başvuruda, sağlık ve güvenlik uygulamalarında ve daha pek çok alanda güvenle kullanılır. Özellikle içinde bulunduğumuz koronavirüs hastalığıyla mücadele döneminde işlemlerin belge ve gereksiz masraflarla uğraşmadan kısa sürede yapılması döneminde e-dönüşüm uygulamalarına olan ilgi de artmıştır. Yüksek bilgi güvenliği ve iletişim ihtiyacı olan organizasyonlarda da e-imza uygulamaları kullanılmaktadır. Yaygın uygulama alanına sahip olan elektronik imzalar ticari ve kamusal alanlarda da işlemlerin kolaylıkla gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Elektronik İmzanın Özellikleri Nelerdir?

Elektronik imzalar kullanıcılara çeşitli özellikleri sağlayabilir. Verilerin yanlışlıkla veya izinsiz şekilde değiştirilmesini, silinmesini de önlemektedir. Verilere ekleme yapılmasının da böylelikle önüne geçilmektedir. Kimlik onaylama ve doğrulama işlemlerini kısa sürede sağlayan e-imza mesaj gönderenin mesajının alıcıya ulaşmasını sağlamaktadır. Bu sayede bireyler de bilgilerin kendilerine ait olduğunu inkar edemeyecektir. Elektronik sertifika alabilmek için Hizmet Sağlayıcı olarak görev alan kurumlardan birine başvuru yapmak gerekir. Kamu kurumunda çalışanlar da imzalarını kurum içi, kamu kurumları arasında işlemlerde kullanacaksa sertifikalarını Tübitak UEKAE aracılığıyla temin edebilir. Bu sebeple çalışılan kurumun Tübitak UEKAE’ye başvuru yapması gerekmektedir.

E-İmza Süresi ve Yenilenme İşlemleri

Her elektronik sertifikanın belirtilen bir kullanıma başlama ve bitirme zamanı vardır. Uygulamalar elektronik sertifikalarla işlemler yapılmadan önce geçerlilik süresini kontrol etmektedir. Bu süre bir ile üç yıl arasında değişiklik gösterir. Daha önce alınan e-imza sağlayıcıdan süre de uzatılabilir. Mobil elektronik imzalar mobil cihaz kullanılarak oluşturulmuş olan elektronik imzalardır. Mobil elektronik imzalarsa sim kart kullanılarak işlemleri yerine getirmesiyle elektronik imzadan ayrılmaktadır. E-imza yenileme işlemleri talep edilirken ise başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Satın alınan e-imza yenileme paketi belirlenerek ödemeleri de sorunsuz şekilde gerçekleştirilir. Online başvurular ve ödeme aşamalarının tamamlanmasından sonra elektronik imza yenileme işlemlerinin tamamlanması amacıyla e-imza bilgisayarlara takılı haldeyken teknik destek ekipleriyle iletişime geçilmesi gerekir.

KEP Nedir, Aktivasyonu Nasıl Yapılır?

Kurumun tüm yazışmaları, belge paylaşımları, maaşlarının ödeme talimatı, fatura ve bordro gönderimi, hesapların incelenmesi, sözleşmelerin gönderilmesi, sözleşmelerin geri alınması gibi kayıtlı elektronik posta sağlayıcılar aracılığıyla yapılmaktadır. Arşiv, postalama, kağıt gibi çeşitli işlem maliyetlerinin düşürülmesi, zaman kaybının en aza indirilmesi de bu sayede sağlanır. Ticari ve resmi işlemlerin verimli ve hızlı şekilde yürütülmesi işlemleri de KEP sayesinde sağlanmaktadır. Geçerli, yasal ve güvenilir şekilde işlemler yapılabilir. Mailinize gelen linkler üzerinden Kep hesap aktivasyonunuzu hızlı biçimde rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Cep telefonlarınıza doğrulama kodu geldiğinde doğrulayarak da kep şifresini belirlemek, 8 karakterli bir şifre vermek gerekmektedir. Tüm gerekli alanlar doldurulduktan sonrasında kolay şekilde şifre oluşturulması sağlanabilir.

KEP Hesabı Aktivasyonu

Yeni şifre oluşumu ardından açılan ekranlardan giriş sayfasına girilmesi ardından cep telefonuna şifre gelmesi ve kimlik bilgileri ile giriş yapılması mümkündür. Cep telefonlarına sms kodu geldiğinde de giriş kısmına tıklanması giriş için yeterli olacaktır. Hesapların aktive edilmesi için elektronik imza gerekmektedir. Java tabanlı çalışan bu işlemler de açılan ekranlardan onay verilmesi gerekir. Hesapların aktif edilmesi amacıyla elektronik imzalarla onaylama işlemlerinin yapılması gerekmektedir. İmzalama uygulamaları çalıştığı zaman karşımıza takılı elektronik imzanın bilgileri gelmekte ve devam edilmesi ardından pin şifre girilerek imzalama işlemleri tamamlanmakta böylelikle KEP hesaplarına da giriş sağlanmaktadır.

Haberler