E-imza kurulumu aşamaları iletişim kurumu onaylı elektronik sağlayıcıdan satın aldıktan sonra kurmak istediğiniz bilgisayarınızda belirli işlemler yaparak gerçekleştirilir. Gerekli olan araçlar size bir zarf içerisinde gelir. Zarfı aldıktan sonra izlemeniz gereken aşamalar şunlardır:
- Zarftan çıkan kartın üzerindeki çipi çıkararak bilgisayarda USB okuyucuya takın.
- Bilgisayarınızın işletim sistemine göre e-imzayla beraber aldığınız yazılımı bilgisayara yükleyin.
- Yazılım bir CD içerisinde gelebilir ya da farklı medya araçlarından yükleyebilirsiniz.
- Yazılım yüklendikten sonra şifreli giriş gerçekleştirilir.
Ekran ilk açıldığı zaman “şifreli giriş” yazısı çıkar. Buraya tıkladıktan sonra gerekli bilgileri doldurmanız gerekir. Sonrasında “giriş” kısmına basmanız gerekir. PIN alanından e-imzanız için giriş şifrenizi alabilirsiniz.
E-İmza Alma
Elektronik imza almak için elektronik sağlayıcılardan temin etmeniz gerekir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmış olan elektronik sağlayıcılardan güvenle işlem yapabilirsiniz. E-imza başvuru formu çalışmak istediğiniz elektronik sağlayıcının sayfasında bulunur. Onaylı elektronik sağlayıcıları görmek için iletişim kurumunun web sitesine giriş yapmanız yeterlidir. Burada formu doldurduktan sonra başvuru için birtakım belgelere ihtiyacınız vardır. Kişisel ya da kurumsal e-imza satın almak istiyorsanız öncelikle nüfus cüzdanınız yanınızda olmalıdır.
Nitelikli Elektronik Sertifika belgesi hem kişisel hem de kurumsal e-imza başvuruları için gereklidir. Kısaca NES denilen bu belgeyi yine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan alırsınız. Belgenin üzerinde geçerlilik süresi, kişinin kimlik bilgileri, seri numarası gibi bilgiler yer alır.
E-İmza Başvuru Sorgulama
E-imza başvurusu yaptıktan sonra e-devlet üzerinden ya da elektronik sağlayıcının sayfasından başvuru sürecinizi takip edebilirsiniz. E-imza başvurusu nasıl yapılır konusu gerekli belgeleri topladıktan sonra hızlı ilerleyen bir süreçtir.
E-imzanızı aldıktan sonra elektronik sözleşme yapılacağı zaman ıslak imza gibi hukuken geçerli olacak şekilde kullanırsınız. İmzanız sayesinde siz elektronik bilgiyi gönderdiğinizde üzerinde hiçbir değişim yapılmadığı kanıtlanmış olur.
Elektronik imzanızı attığınızda sizin izniniz olmadan kimse belge üzerinde değişiklik yapamaz ve sizinle sözleşme yaptığını inkar edemez. Elektronik imza sizin kimliğinizi doğrulayan veriler içerir. Gerçek kişi adına oluşturulan elektronik imza verilerinizin bütünlüğünü güven içerisinde sağlar ve değişmesini engeller.
E-İmza Başvuru Meb
E-imza başvuru MEB üzerinden başvuru yapmak istiyorsanız https://portal.kamusm.gov.tr/bp/meb.goV adresine giriş yaparak sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde doldurmanız gerekir. E-imzanızı aldıktan sonra elektronik ortamda gerçekleştirdiğiniz işlemlerde kimliğinizi doğrulayan ve hukuksal geçerliliği olan imzanız olmuş olur.
Sözleşmeler elektronik imza sayesinde resmiyet kazanır. Veri bütünlüğünü koruduğu için her firmanın sahip olması gereken bir hizmettir. Bu hizmet sayesinde sanal ortamda yapılabilecek yolsuzlukların ve kötü amaçlı kullanımların önüne geçilir.
E-imza 5070 kanununca oluşturulur ve kullanan kişinin elektronik ortamda kimliğinin doğrulanmasını sağlar. Sembol, harf ve karakterlerden oluşur ve belgelere göre farklılık gösterebilir. E-imza kullandığınızda ıslak imza atmış gibi hukuken geçerli olur.
Bireysel Elektronik İmza
E-imza kullanarak bir belge imzaladığınızda kimlik bilgilerinize dair bir profil oluşturmuş olursunuz. Elektronik imza talep formu satın alma işlemini yapacağınız elektronik sağlayıcının sayfasında bulunur.
Formu doldururken doğru bilgiler vermeniz önemlidir yoksa başvurunuz iptal edilir. Başvuru sürecini yine aynı yerden ya da e-devlet üzerinden takip edebilirsiniz. E-imza gayrimenkul alanında kullanılamaz. Veraset ya da evlenme gibi şahit isteyen durumlar için de e-imza kullanılamaz.
Örneklerdeki gibi şahit isteyen alanlar haricinde e-imza her türlü elektronik belge için kullanılabilir. Bir kere imzalandığında siz onaylamadığınız sürece iptal olamaz ve değiştirilemez. Sözleşme iki taraflı yapıldıysa sözleşme iptali için iki tarafın da onay vermesi gerekir.