E-İmza Kuryeyle Teslim Edilmesi Ne Zaman Olur?

Elektronik imzanın kurye ile teslim süresi nedir, e-imza 2022 yılı fiyatları ne kadar? Hepsi ve çok daha fazlası özel haberimizde.

E-imza kuryeyle teslim edilmesi ne zaman olur? Elektronik imza sertifika işlemlerinin başvuru süreci öncesinde kimlik doğrulaması yapılarak başvuru sürecine geçilmektedir. Ardından gerekli evrakların temin edilmesi beraberinde başvuru tamamlanmış olur. Hizmet sağlayıcı firma ile iletişimde olarak kurye ile teslim almanız mümkün olan akıllı kart okuyucu sertifikanın kullanıcıya teslim edilmesi mümkündür. Teslim süresinin de 3 günlük süre zarfında mevcut illerdeki şubelerden teslim edilmesi mümkün olup en yakın PTT şubesinden alınması da mümkün olmaktadır. Aynı şekilde belirtilen adrese de getirilmesini sağlayan kuryeden teslim alınması mümkündür. Güvenli bir şekilde elektronik ortamlarda kullanılacak olan e-imza sertifikasının birçok alanda kullanılması da mümkün olmaktadır.

TÜBİTAK E-İmza Başvurusu

TÜBİTAK E-İmza başvurusu E-devlet sistemi ile yapılabilmektedir. E-devlet sisteminde kimlik bilgilerini getir butonuna tıklanması beraberinde ekrandaki istenen bilgileri giriş yapmalısınız. Ardından E-postanıza gelen e-postadaki erişim parolasının girilmesi gerekmektedir. Bu kısımda herhangi hatalı duruma düşmemek için gelen parolayı kopyala yapıştır sistemi ile uygulamanız daha mantıklı olacaktır. Girilen parola sonrasında e-posta adresinize gelen linki tıklamanız halinde TÜBİTAK e-imza başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Genel bakımdan basit ve profesyonel sistemlerle yapılabilen işlemlerin sorunsuz ve eksiksiz ilerlemesi için elektronik ortamlarda yapılan hizmetlerin daha güvenli olduğu bilinir. Çünkü normal şartlarda kullanılan ıslak imzaların çeşitli alanlarda çok kez sorun oluşturmuş olduğu bilinmektedir. Özellikle iş yaşamında bu süreç oldukça büyük sorunlar da doğurabilir. Bu yüzden e-imza alınması gereken bir şey olup kişiye özgü ve kişinin verdiği kararı doğrulayıp garanti edici harf, sembol veya karakter anlamını ifade etmektedir.

TÜBİTAK E-İmza Ücretleri

TÜBİTAK E-imza ücretleri konusunda 2022 yılında belirlenmiş olan ücretlerin 1 yıllık sistem kapsamında sunulduğu bilinmektedir. Fakat 2022 yılı için henüz net bir ücret tarifesi bulunmamaktadır. Oldukça uygun ücretlerde temin edilebilen elektronik imzaların şahıslar tarafından belirlene süre zarfında kullanılması da mümkün olmaktadır. 2021 yılında 1-2-3 yıllık şeklinde E-imza ücretleri şu şekilde sıralanmıştır.

  • 1 yıllık TÜBİTAK e-imza ücreti 94,40TL
  • 2 yıllık TÜBİTAK e-imza ücreti 118TL
  • 3yıllık TÜBİTAK e-imza ücreti 147,50TL

Yukarıda belirtilen miktarların 2021 yılına ait TÜBİTAK e-imza ücretleri olduğu bilinmektedir. 2022 yılında bu miktarların hangi düzeyde olacağı bilinmemektedir. Normalde E-imza ücretlerinin fiyatları ise yıllık şeklinde daha farklı olup farklı elektronik alanlar için kullanılmaktadır. Bu ücretler ise şu şekilde belirtilmektedir.

  • 1 yıllık e-imza ücreti 189.00TL
  • 2 yıllık e-imza ücreti 249.00TL
  • 3 yıllık e-imza ücreti 329.00TL

Yukarıda belirtilen liste ise normal e-imza ücretleri olup kullanıcılar için sunulmuş listedir.

E-İmza Güvenliği

E-imza güvenliği açısından hukuksal bir sistemi öne çıkaran döngü önemli rol oynamaktadır. Elektronik imza sertifikasına sahip olan kişiler 5070 sayılı kanuna istinaden ıslak imza olarak kullanabildiği özellik sağlanır. Ayrıca elektronik ortamlarda imzalanan dokümanların kullanıcı şahsın dışında değiştirilmesi, iptal edilmesi, silinmesi, yenilenmesi de mümkün değildir. Bu yüzden oldukça güvenli olduğu düşünülen e-imza uygulaması için kullanılma gereği önemli rol oynamaktadır.

E-İmza Kamu SM

E-imza Kamu SM ile otomatik olarak online işlemler dahilinde yapılabilecek pek çok uygulama bulunmaktadır. Borç sorgulama, ödeme kart okuyucu, mali mühür sertifikası başvuru, E-imza başvuru ve diğer işlemlerin yapılabilmesi de mümkün olmaktadır. Özellikle teknoloji çağında herhangi bir aksaklığa neden olmamak için kullanılması ön görülmüş güvenli sistemlerin Kamu Sertifikasyon Merkezi aracılığı ile yapıldığı bilinmektedir. Uygulanan işlemlerin güvenli şekilde tamamlanıp kullanıcı hizmetlerine sunulması mümkün olduğu bilinmektedir.

Haberler