Adım Adım ÖTV İndirimli Engelli Araç Alım İşlemleri

ÖTV indirimli engelli araç alımı işlemleri nedir, hangi belgeler gerekir, kimler ÖTV muafiyetli araba alabilir hepsi özel haberimizde.

ÖTV indirimli engelli araç işlemlerini sizlere adım adım açıklayacağız. ÖTV indirimli araç alımında hangi belgeler gerekir, kimler ÖTV indirimden faydalanır, en sık sorulan sorular eşliğinde sırasıyla yanıtlayacağız.

ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALIMINDA NEREDEN BAŞLANMALI?

İlk adım hastaneden sağlık kurulu raporu için başvuracaksınız. Bunun için alo randevu sistemini arayıp ÖTV indirimli araç alımı için heyet raporu almak istediğinizi belirtin. Size heyete girmeniz için gün verilecek. Size verilen günde hastaneye gidip ÖTV indirimine esas sağlık kurulu raporunuzu alacaksınız.

ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALIRSAM ALDIĞIM SOSYAL YARDIM KESİLİR Mİ?

Evde bakım maaşı veya 2022 engelli maaşı alan kişiler ÖTV indirimli araç aldıklarında halen aldıkları maaşları kesilebilir. Bu konuda net bir uygulama yok ancak edindiğimiz kişisel tecrübeler doğrultusunda eğer evde bakım maaşı veya 2022 maaşı alıyorsanız ÖTV indirimli araç alımından uzak durmanızı öneririz.

ORTOPEDİK ENGELİM VAR NASIL ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALABİLİRİM?

Ortopedik engelli olan kişilerde araç alımında kesinlikle kişinin sağlık raporu oranına bakılmıyor. Burada önemli nokta şu. Heyet raporunuzda “sadece hareket ettirici aksamda özel donanımlı araç kullanır” ibaresinin olması gerekmektedir. Bu ibarenin yanısıra B sınıfı ehliyetinizin olması gerekmektedir. Eğer sürücü belgeniz yoksa yeniden ehliyet almalısınız.

5 YILIMI DOLDURDUM NASIL İKİNCİ BİR ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALABİLİRİM?

Önceden aldığınız ve süresi dolmuş aracınız var diyelim. Yeni bir araç alacaksanız 2019 yılı öncesi alınan raporlarda şu an ÖTV indirimli araç alamazsınız. Bu raporlar eski tip rapor olduğu için yeni bir rapor almalısınız. Yenilenen raporun açıklama kısmında sadece hareket ettirici tertibatta özel donanım gerekir” ibaresi olması gerekmektedir.

ZİHİNSEL ENGELLİ KİŞİ ADINA ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ NASIL ALINIR?

Zihinsel engelli kişi adına alınacak ÖTV indirimli araçta zihinsel engelli kişinin rapor oranı en az %90 olması ve vasi kararı gerekmektedir. Zihinsel engeli kişi imza yetkisine sahip olmadığı için vasi kararı çıkartılması mecburidir. Vasi kararından sonra ayrıca birde 10 günlük süre beklemelisiniz. Bu vasi kararına itiraz süresi olarak biliniyor. Kısaca vasi kararının kesinleşmesi şartı aranıyor.

ÇÖZGER RAPORU İLE ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALIMI

Çözger raporu ile 18 yaşın altında çocuklar adına ÖTV indirimli araç alınacaksa alınan raporda mutlaka ilgili kod olan 7 numaralı kod yani “Özel koşul gereksinimi vardır ÖKGV” kutucuğunun işaretli olması gerekmektedir. Bu kutucuk işaretliyse çocuğunuz adına ÖTV indirimli araç alabilirsiniz. Ek olarak raporu alırken mutlaka raporu alma nedeninizi belirtin. Raporunuza ÖTV indirimli araç alabilir ibaresi düşülecektir. Siz rapor alma amacınızı belirtmezseniz raporunuza bu ibare düşülmez. Ve araç alımında sorun yaşarsınız.

ALDIĞIM ENGELLİ ARACINI KİMLER KULLANABİLİR

Mevzuat gereği rapor oranı %90 üzeri olan raporla alınan araçları sürücü belgesi olan herkes kullanabilir. Rapor oranı %90 olan ve ortopedik engeli varsa ve araçta özel tertibat varsa bu aracı sadece bu kişi kullanabilir. Araçta herhangi bir tertibat yok araç otomatik vitesli ise bu aracı 2. Dereceye yakın akrabalar kullanabilir.

ÖTV İNDİRİMLİ ARAÇ ALIMINDA TAŞIT KREDİSİ KULLANABİLİRMİYİM?

Eğer çözger raporu ile 18 yaş altı çocuk için alınacak araçlarda çocuk 18 yaş altı olduğundan bunlar için taşıt kredisi kullanılmaz. Aynı şekilde 65 yaş üstü kişiler için alınacak araçlarda bankalar yaştan dolayı taşıt kredisi vermiyor. Bu iki şartın dışında eğer gelir durumunuz ise ÖTV indirimli araç alımında taşıt kredisi alabilirsiniz.

Haberler