Sağlık kurulu raporu bir kişinin sağlıklı olup olmadığını belirleyen resmi belgedir. Sağlık raporu işe girerken, ehliyet alırken, veya bir kişinin engelli olduğunun belirlenmesinde kullanılır. Bu özel içerikte sizlere adım adım sağlık kurulu raporu alma işlemlerini anlatacağız.
Adım Adım Sağlık Kurulu Raporu Alma İşlemleri
Sağlık raporu, sağlık kurulu raporu vermeye yetkili devlet veya özel hastanelerden alınır. Sağlık raporu almak için ilk önce size en yakın rapor vermeye yetkili bir hastaneden rapor almak için randevu alacaksınız. Size verilen randevu tarihinde hastaneye giderek tüm branş doktorlarına tek tek muayene olacaksınız. Ardından heyete girmeniz gerekecek. Heyet günü hastaneden hastaneye değişmekte. Hastanelerin yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 1- 2 hafta uzayabilir. Heyet günü geldiğinde heyete gireceksiniz ve sizi muayene eden doktorlardan görüş alınarak sağlık raporunuz size veya raporu isteyen kuruma teslim edilecek.
Bu noktayı açıklığa kavuşturmak gerekirse eğer raporu kurum sevki yoluyla alıyorsanız sizi rapor almaya sevk eden kuruma rapor gönderilir.
Sağlık Raporu Almak İçin İstenen Belgeler
Alınacak sağlık raporunun hangi amaç ile kullanılacağına bağlı olarak istenen belgelerde değişiklik olur. Buna göre;
Kamu kurumunda işe başlama, ağır ve tehlikeli işlerde çalışma, sağlık durumu bildirir raporu, üniversite kaydı ve refakatçi izni için alınacak raporlarda, “dilekçe, kimlik fotokopisi ve ödendi makbuzu” istenir.
Silah Ruhsatı almak için; Dilekçe, kimlik fotokopisi, ödendi makbuzu
Silahlı ve silahsız özel güvenlik sertifika ruhsatı için; dilekçe, kimlik fotokopisi, ödendi makbuzu
Yaş tespiti ve vasi tayini için; mahkeme kararı, kimlik fotokopisi, ödendi makbuzu
Ehliyet Almak İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Ehliyet sağlık raporu, sürücü belgesi almak veya ehliyet yenileme için istenen belgelerdendir. Ehliyet için sağlık raporunu şuralardan temin edebilecektir:
-Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri
-Özel hastaneler
-Özel tıp merkezleri
-Özel muayenehaneler
-Aile sağlığı merkezleri yani sağlık ocakları
-Özel poliklinikler
Eğer aile hekimi tarafından rapor alınmak isterse ve hekim araç kullanma sakıncası olmadığını düşünürse sürücü olur raporunu verecektir. Aksi bir durum olduğu müddetçe kişinin rahatsızlığı ne yönde ise bu rahatsızlığa dair kişi bir uzmana yönlendirilecektir. Uzman doktor gerekli muayeneyi gerçekleştirecek ve muayene sonrasında sürücü olur verirse aile hekimi ile uzman hekimin imzası birlikte sürücü olur raporu düzenlenecek. Ancak uzman onay vermezse ve tedavilik bir durum var ise tedavi sonucunda kişi tekrar değerlendirmeye alınır ve onaylanırsa raporu temin edebilir.
Bir Günde Sağlık Raporu Alınır mı?
Bu sorunu cevabı hem evet hem de hayır. Eğer işlemleri 1 günde bitirmek istiyorsanız şunları yapın. Rapor almak için randevu aldığınız da “heyet gününün” hangi gün olduğunu sorun. Ve yapabiliyorsanız randevu gününüzle heyet gününün aynı güne denk getirin. Öğleden önce branş doktorlarına muayene olursanız heyet öğleden sonra toplanıyor öğleden sonra heyete girer ve işlemleri bir günde halledebilirsiniz. Ama başta dediğimiz gibi bu durum hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir.