SSK Mensubu Engelli Ne Zaman Emekli Olur?
Sağlık kurulu rapor oranı %40 olan SSK’ya tabi çalışan engelliler ilk sigortalılık tarihi ve engel oranlarına göre değişen sürelerde daha erken emekli olur. SSK engelli emekliliğinde iki kritik tarih vardır. 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası…
5510 Sayılı kanunun 28. Maddesi SSK lı engellilerin emekliliğinin düzenlendiği maddedir.
Önemli not: SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) emeklilik için başvurduğunuzda mutlaka 5510 sayılı kanunun 28. Maddesi kapsamında emekli olmak istediğinizi belirtin. Bunu belirtmezseniz SGK daki memurlar bilgisizlik nedeniyle sizin emeklilik talebinizi başka bir engelli emekliliği modeliyle örneğim “malulen emeklilik” karıştırıp başvuruyu ona göre yapabilir. Bunun örnekleri daha önce çok yaşandı. Kişi SGK ya 5510 sayılı kanunun 28 maddesi kapsamında başvuru yapıyor ancak memur işlemi 5510 sayılı kanunun 25 maddesi (bu madde malulen emekliliği düzenler) ne göre başlatır. Sonrasında ayları bulan yanlış bilgi düzeltmesi ve süre kaybı yaşanıyor.
1 Ekim 2008 Sonrası İşe Giren Engellinin Emekliliği
İlk olarak 5510 Sayılı yasa kapsamında 2008 tarihinden sonra sigorta girişi yapılan SSK lı engellilerin emeklilik sürelerini verelim. Aşağıda “emeklilik tablosunu” vereceğiz. Vereceğimiz emeklilik tablosunda sigortalılık tarihi, özür oranı, hizmet yılı ve prim gün sayılarına göre emeklilik süreleri detaylı gösterilmiştir. Onun öncesinde ek bilgi olması açısından dipnot düşelim.
1 Ekim 2008 sonrası işe giren SSK ya tabi çalışan özürlüler en az 15 yıl hizmet süresi 3700 gün prim sayısıyla en fazla 18 yıl, 4680 prim gün sayısıyla emekli olurlar.
Engelli Emeklilik Tablosu (2008)
2008 Öncesi İşe Giren Engellilerin Emeklilik Süreleri
İlk sigortalılık tarihi 1 Ekim 2008 tarihi öncesi olan SSK mensubu engellilerin emeklilik müracaatı yapmadan önce mutlaka “vergi indirimi belgesi” yasal tabiriyle “sakatlık indirimi” almaları gerekiyor. Bu tarihten önce işe girmiş engellilerin vergi indirimi belgesi almadan emekli olmaları mümkün değildir.
Not: Vergi indirimi işten ayrıldıktan sonra alınamaz. Vergi indirimi belgesi alabilmek için bir işyerinde faal olarak çalışıyor olmanız gerekir. Bu yüzden çalışma yaşamı içindeyseniz ve işe giriş tarihiniz Ekim 2008 öncesi ise mutlaka bu ayrıntıya dikkat edip belgenizi alınız.
Aşağıdaki tabloda 2008 tarihinden önce işe girmiş SSK ya tabi çalışan engellilerin emeklilik tablosunu vereceğiz. Tabloya geçmeden önce kısa bir açıklama yapalım. 2008 öncesi işe giren engelliler en az 15 yıl hizmet süresi 3600 prim gün sayısıyla en fazla 20 yıl, 4400 gün primle emekli olurlar. Bir üst mesajımızda 2008 sonrası işe girmiş engellilerin minimum ve maksimum emeklilik sürelerini yazmıştık. Dikkat ederseniz tabloda emeklilik süreleri açısından 2008 tarihinden sonra işe giren engelliler daha erken emekli oluyorlar.
2008 Öncesi Engelli Emeklilik Tablosu
Engelli Emeklilik İçin Gerekli Evraklar
Yukarda sayılan şartları yerine getirdiğinizde bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na aşağıdaki belgelerle başvurarak emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.
- Emeklilik tahsis ve talep formu
- Nüfus idaresinden vukuatlı nüfus kayıt örneği
- 2 adet fotoğraf
- Sigortalı hesap fişi :(İnternet ortamında düzenlenip muhasebeciden alınarak, hesaba geçmeyen prim günlerinin geçmesini ispatlamaya yarayacaktır.)
Emeklilikle ilgili sık sorulan sorular
%40 raporla emekli olan biri ne kadar maaş alır?
Emeklilik olunca alacağınız maaş miktarının engel (özür) oranıyla bir ilgisi olmayıp, alınacak maaşın miktarı çalışırken alınan maaşın miktarına göre belirlenir.
Engelli emeklisi olursam daha mı az maaş alırım?
Hayır almazsınız. Engelli emekliliğinde emeklilik hesabı yapılırken bağlanacak emekli aylığına ilişkin ABO (aylık bağlama oranı) yüksek tutularak engellilerin daha az maaş alması önlenmiştir.
Emekli olduktan sonra çalışırsam maaşım kesilir mi?
Hayır kesilmez. Önceden emekli olmuş kişiler çalışmaları durumunda SGDP (sosyal güvenlik destek primi) ödüyorlardı. Yapılan son düzenlemeye göre emekliler SGDP ödemeden hem çalışabilir hem de emekli maaşlarını alabilirler.
%40 Engelliyim kaç yaşında emekli olurum?
Engelliler emeklilik olurken "yaş şartı aranmaz" Onun yerine engelli emekliliğinde ilk sigortalılık tarihi ve sakatlık oranına bakılarak emeklilik hesaplaması yapılır.