Merhaba arkadaşlar, bu içerikte sizlere engelli raporu nasıl alınır, rapor alırken nelere dikkat etmelisiniz, en kolay şekilde rapor nasıl alınır ve son olarak sağlık rapor oranlarını nasıl kolay bir şekilde hesaplayacaksınız bunu en ince ayrıntısına kadar size anlatacağız. Konuyla ilgili videomuzda anlatmayı unuttuğumuz detaylar varsa veya aklınıza takılan sorularınız olursa yazının altına yorum olarak yaz arsanız en kısa sürede size cevap vermeye çalışacağım…
ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?
Engelli raporu almak isteyen vatandaşlar bireysel başvuruyla yada kurum sevkiyle “sağlık kurulu raporu vermeye yetkili” devlet yada özel sektöre ait tam teşekküllü hastanelere başvuruda bulunarak rapor almak istediklerini belirtmediler.
Yukarda ki cümlemizde atıfta bulunduğumuz “tam teşekküllü hastane” tanımı içerisinde tüm branş doktorlarının olduğu hastaneleri ifade eder.
RAPOR BAŞVURUSUNDA GEREKLİ OLAN EVRAKLAR NEDİR?
DİLEKÇE: (Bu dilekçeler hastanelerde matbu halde vardır. Bu dilekçelerde ki ilgili alanları doldurmanız yeterlidir. Örnek: ÖTV indirimi için, vergi indirimi için gibi rapor alma amacınızı belirtmelisiniz.
2 ADET NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ VE ASLI:
5-6 ADET VESİKALIK FOTOĞRAF:
Yukarda saydığımız belgelerle birlikte sağlık kuruluna başvuruda bulunacaksınız. Başvuru üzerine sizi tüm branş doktorlarına tek tek muayene olmanız için gönderecekler.
Bu aşamadan sonra rapor için başvurduğunuz hastanedeki tüm branş doktorlarına (ortopedi, kardiyoloji, psikiyatri gibi) tek tek muayene olacaksınız. Benim kalp sorunum yok kardiyolojiye veya psikolojik hastalığım yok psikiyatriye neden muayene oluyorum diye sormayın yasa gereği hepsine muayene olmanız gerekiyor.
ENGELLİ RAPORU KAÇ GÜNDE VERİLİR?
Yukarda saydığımız işlemleri gerçekleştirdiğinizde sağlık raporu için başvurduğunuz hastane size “heyet” için gün verecek. Heyet günü heyete çıktığınızda size verilecek rapor oranı heyet kararıyla belirlenecek. Tekrardan toparlamak gerekirse.
1- Tüm branş doktorları dolaşılacak
2- Heyete çıkılacak
Heyete ne zaman çıkılacağı rapor için başvurduğunuz hastanenin yoğunluğuna göre değişiyor. Hasta yoğunluğu az olan küçük illerde bir hafta sonra heyete çıkıp rapor oranınızı öğrenip raporu alabildiğiniz gibi, hasta yoğunluğunun fazla olduğu büyük illerde bu süre 2-3 ayı bulabilmekte. Dolayısıyla engelli raporu şu günde çıkar diye net bir süre vermek pek mümkün değil.
Raporunuzu eğer kişisel müracaat şeklinde aldıysanız 2 nüsha şeklinde verilir. Bunun bir nüshası saklanmak üzere hastane arşivine kaldırır diğeri size verilir. Eğer rapor başvurusunu kurum sevki ile yaptıysanız bu sefer 3 nüsha şeklinde verilir bu nüshalardan biri hastanede kalır, diğeri sevki yapan kuruma gönderilir üçüncüsü ise size verilir.
Bu arada önemli bir hatırlatma yapayım. Rapor için başvuracağınız zaman heyet gününün ne zaman olduğunu öğrenin. Heyet günleri her hastane için ayrı gün olabiliyor. Örneğin sizin başvuru yaptığınız hastanede heyet günü Salı günleriyse, siz Salı günü sabah erkenden hastaneye gidip öğlene kadar branş doktorlarına muayene olun. Öğleden sonrada heyete girerek bir günde işlemlerinizi tamamlayın.
Engelli raporu nasıl hesaplanır?
Birden fazla hastalıkta her hastalığa verilen oran, baltazar formülüyle birleştirilerek hesaplanır ve toplam rapor oranı belirlenir. Birden fazla hastalıkta verilen rapor oranlarını hesaplatmak için bu siteyi kullanabilirsiniz. https://rapor.engelliler.gen.tr/