Soru: Selamlar, tip 1 diyabet hastasıyım. İlk önce tip 2 şeker hastası olduğumu söylediler ama daha sonra yapılan tetkikler sonrası tip 2 değil tip 1 diyabet hastası olduğum kesinleşti. Genel anlamda şeker hastalığına verilen rapor oranları ve tip 1 diyabet için verilecek engelli rapor derecelerini yazmanızı istiyorum. Tip 1 hastalığımın yanı sıra tansiyon hastalığımda mevcut. Bu iki hastalıktan yüzde kaç oranında engelli raporu alabilirim.
Hasta olmadan önce iş-kur aracılığıyla yılda 9 ay çalışıyordum. Şimdi malasef çalışamıyorum. Amacım özürlü raporu alarak maaş almak. Tip 1 diyabet hastaları özürlü maaşı alabiliyor mu? Eğer alabiliyorsa maaş almak için nereye müracaat etmem gerekli. Son olarak engelli raporu almak için tam olarak ne yapmamız gerekir. Bana tip 1 şeker hastası teşhisi Ankara’da konuldu. Şuan kendi memleketim olan erzincan’dayım. Rapor almak için hastalığımın teşhisinin konulduğu Ankara daki hastaneye mi gitmem gerekir, yoksa bulunduğum ilden de alabilirmiyim.
Süleyman Aksoylu
Cevap: Süleyman bey, şeker hastalığına şu oranlar verilmekte.
G-Pankreasın endokrin fonksiyon bozuklukları
1- Diabetes mellitus
a-Diyet ve oral antidiabetiklerle kontrol altına alınan, komplikasyon yapmamış
Tip II Diabetes mellitus 20
b-Komplikasyon yapmamış olan, açlık kan şekeri 200 mg’ın altında tutulabilen,
ketoz ve hipoglisemi göstermeyen Tip I diabetes mellitus 30
c-Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg’ın altında tutulamayan, komplikasyon yapmış
ketoz gösteren Tip I diabetes mellitus 40
NOT: Komplikasyonlar Balthazard formülü ile eklenir.
Buradaki cetvelde de gördüğünüz gibi Tip 1 diyabet için açlık kan şekeri ölçümüne göre yüzde 30 ve yüzde 40 olmak üzere iki farklı oran verilmektedir. Ayrıca şeker hastalığına ilave olarak tansiyon hastalığınızın da olduğunu da belirtmişsiniz. Tansiyon hastalığınız içinde az yada çok bir oran belirlenir. Sonrasında bu iki oran (şeker ve tansiyon) Baltazard formülü ile birleştirilip toplanır.
Kuvvetle muhtemel yüzde 40 ve/ya üzeri bir oran alabilirsiniz. Raporu almak için illa da hastalığınızın teşhisinin konulduğu başka şehre gitmenize gerek yok. Bulunduğunuz ilde sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastaneye giderek rapor başvurusunda bulunabilirsiniz.
Rapor almak için gerekli belge ve işlemler için bakınız
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
Son sorunuza gelecek olursak “özürlü maaşından” kastınız muhtemelen 3 ayda bir ödenen 2022 engelli maaşıdır. Eğer yüzde 40 oranında bir rapor alırsanız ve yine 2022 özürlü maaşı almak için gerekli diğer şartları karşılarsanız bu maaşıda alma imkanınız var. Özürlü maaşı almak için gerekli şartlar için bakınız:
2022 maaşı almak için gereken şartlar?
Bu arada rapor almak için hastaneye müracaat ettiğinizde muayene olacağınız branş DR larına sizde bulunan tüm hastalıkları söyleyin. Sağlık raporlarında rapor alacak hasta tüm hastalıklarını söylemediğinde bazen branş DR ları o hastalığı dikkate almıyor yada gözden kaçtığı için hastalığa ilşkin rapor oranı vermiyor. Bu detayı aklınızda tutunuz.