banner29

Zihinsel engelli adına ÖTV indirimli araç almak

Zihinsel engelliler adına araç alabilmek için ilk ve olmazsa olmaz ilk şart rapor oranının yüzde 90 üstü olması gerekmektedir. Bununla birlikte şayet aracı üzerine alınacak zihinsel

Zihinsel engelli adına ÖTV indirimli araç almak

Zihinsel engelliler adına araç alabilmek için ilk ve olmazsa olmaz ilk şart rapor oranının yüzde 90 üstü olması gerekmektedir. Bununla birlikte şayet aracı üzerine alınacak zihinsel

03 Mart 2017 Cuma 21:41
34260 Okunma
Zihinsel engelli adına ÖTV indirimli araç almak

Soru: 29 Yaşında doğuştan zihinsel engelli kızım adına ÖTV indirimden faydalanarak engelli aracı almak istiyoruz. Sorularıma geçmeden önce zihinsel engelli kızımın durumu hakkında bilgi vermek isterim. Kızım başta da söylediğim gibi doğuştan zihinsel engelli. Zihinsel engellinin yanısıra bedensel engelide bulunmakta. El ve ayaklarını tam anlamıyla kullanamıyor. Kızıma bakım maaşı bağlatmak için geçen yıl aldığımız sağlık kurulu raporunda rapor derecesi yüzde 95 ağır özürlüdür evet yazmakta. Sorularıma gelecek olarsak…

  1. Zihinsel özürlüler adına araç almak için gereken belgeler nedir?
  2. Zihinsel engelli adına araç almak için rapor oranı yüzde kaç olmalı?
  3. Zihinsel engelli adına araç almak için vasi belgesi şart mı?
  4. Hangi araçlar ÖTV indirimli alınır?

Şimdiden teşekkür ederim.

Ayhan bilgice / Kastamonu

Cevap: Ayhan bey, zihinsel engelliler adına araç alabilmek için ilk ve olmazsa olmaz ilk şart rapor oranının yüzde 90 üstü olması gerekmektedir. Bununla birlikte şayet aracı üzerine alınacak zihinsel engelli 18 yaş üstüyse bu sefer mutlaka vasi tayini istenmekte. Buraya kadar iki ve üçüncü maddede sorduğunuz soruların yanıtını vermiş olduk. Bundan sonraki süreç birazda daha karmaşık olacak

ZİHİNSEL ENGELLİ ADINA ARAÇ ALIM İÇİN GEREKLİ BELGELER

Önemli not: yukarda not düştük ama altını çizerek tekrar edelim. Arabanın üzerine alınacak olan zihinsel engelli kişi 18 yaş altıysa vasi atamasına gerek yok. Aşağıda anlatılanlar 18 yaş üstü zihinsel engelliler için geçerlidir.

İLK ADIM: Vasilik işlemlerine bakan mahkeme “sulh hukuk” mahkemeleridir. Meramınızı anlatan bir dilekçe ile birlikte vasilik talebiyle sulh hukuk mahkemesine başvuracaksınız. Dikkat vasi olarak göstereceğiniz kişi daha sonra araç alım işlemleriyle uğraşacağından bu işlerle uğraşacak birini vasi olarak atanmasını isteyiniz. Dilekçeyi verirken elinizde bulunan raporun aslı gibidir onaylı fotokopisini ekleyiniz. Ek olarak dosyaya vukuatlı nüfus suretini ekleyiniz.

Başvuru işlemleri ve başvuruda bulunurken hazır etmeniz gereken bunlardan ibaret. Başvurunuzu yaptıktan sonra mahkeme size gün verecektir. Verilen gün mahkemenin iş yoğunluğuna göre 2 ila 6 ay arası olabilir. Net bir tarih vermek zor. Bu tamamen bulunduğunuz ildeki sulh hukuk mahkemesinin iş yoğunluğuna bağlı bir durum.

Size verilen gün geldiğinde mahkeme gideceksiniz. Mahkeme süreci 5-10 dakikayla sınırlı oluyor genelde. Mahkeme sonrası duruşma tutanağı size verilecektir ancak bu tutanak bir işinize yaramaz. 1-2 ay bekleyip mahkemenin gerekçeli kararının verilmesini bekleyeceksiniz. Gerekçeli kararı aldıktan sonra kızınızın vasisi olmuş oluyorsunuz.

Bundan izleyeceğiniz adımlar şu şekilde olacaktır. Beğendiniz bir otomobili bayiye giderek alıyorsunuz. Ancak bundan sonrada işlem bitmiyor. Vasi ek kararı çıkarmanız gerekecek. Buda vasi olarak atandığınız mahkemeden çıkartılıyor. Bu süreç vasi ataması kadar uzun sürmüyor. Genelde 1 ila 3 hafta arasında ek karar çıkartırsınız.

Önemli not: Ek karar çıkartırken ek karar için vereceğiniz dilekçenin ekine otomobili alacağınız bayiden proforma fatura alıp dilekçenize ekleyiniz. Bir üstte söylediğimiz gibi ek karara için uzun bir süreç gerekmiyor. 1 ila 3 hafta sonra ek karar elinizde olmuş oluyor. Ek kararı aldıktan sonra yeniden otomobil bayisine giderek belgenizi teslim ediyorsunuz. Ve işlemler bitmiş oluyor. Bundan sonrasını bayi halledecektir.

Son sorunuza gelecek olursak binek otolar için motor silindir hacmi 1.6 yı geçmeyen otolar ÖTV indirimli alınabiliyor. Bununla birlikte minibüs tarzı araçlarıda ÖTV indirimli alırsınız ancak onlarda ÖTV düşük olduğundan pek avantajlı değiller. Bu nedenle bizim size tavsiyemiz mutlaka ama mutlaka 1.6 motoru geçmeyen binek oto almanızdır. Engelli araç alımında binek oto avantajları ve ÖTV tutarları için şu konuyu okuyunuz

ÖTV İndirimli Engelli Araç Alım Şartları

Alacağınız aracınızın şimdiden hayırlı olmasını temenni ederken kazasız günlerde kullanmanızı dileriz.

Son Güncelleme: 03.03.2017 21:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
muzaffer 2017-09-13 13:26:21

biz şuanda hakim tarfından karara red onayı verdi nasıl bir yol izleyeceği

Avatar
Mustafa ŞAHİN 2017-07-18 21:52:55

Mahkeme ile ilgili bilgiler yanlış. TMK nın 419/3 maddesi gereğince Yetkili Mahkeme Aile Mahkemeleri. Engelli 18 yaşından büyük ve ailesi ile birlikte ikamet ediyor ise vasilik değil velayet hükümleri uygulanıyor.

Avatar
Güllüşah 2017-04-04 19:57:06

Merhaba. 2013 yılından beri yürüyemiyorum. Ameliyat oldum. Kendim de nasıl bir araç kullanabilirim ve %98 raporum var araç verilir mi bana?

Misafir Avatar
Engelolma 2017-04-04 21:49:45 @Güllüşah

Merhaba, Güllüşah, bir kişinin araç kullanıp kullanamayacağına detaylı muayene sonrası DR karar verir. Eğer "sürücü olur" ibareli rapor alırsanız ÖTV indirimli aldığınız aracı kendiniz kullanabilirsiniz. Fakat aracı kendiniz kullanamasanız dahi yüzde 98 lik raporla her halükarda ÖTV indirimli araç alırsınız.

Beğenmedim! (1)
Avatar
emin 2017-06-08 15:41:06

merhaba 5 yıl önce aldığımız özürlü arabasını yenilemek istiyoruz. zihinsel özürlüğü olduğu için vasi kararıyla almıştık yeniden satış alış yapmamız için mahkeme izin vermeme ihtimali varmı? izin vermezse nasıl bir yol izlemeliyiz.

Avatar
serhat kaya 2018-02-26 16:21:53

ben ek karar aldım benim ek kararda proforma fatura 2017 oldugu icin bayiler kabul etmıyor adliyeyi aradım bizde bilmiyoruz diyolar nasıl bir ypl cizmeliyim

Avatar
Ömer 2017-09-16 12:35:12

Merhabalar,
Engelli araç alış ve satışı biraz karışık bir mevzu anladığım kadarıyla.Kafamdaki sorulara halen cevap bulabilmiş değilim.
Durumu özetleyeyim yardım ederseniz sevinirim.
Babaannem belirli rahatsızlıklar geçirdi yıllar önce ve malesef orta derecede demans ve sol hemiparezi teşhisiyle %90 ve üzeri ağır özürlü raporu verdiler.
Daha sonra babam 2012 Temmuz ayında bu rapor vesilesiyle ötv muaf araç almış
Ve ayrıca babaannem üzerinde vasi kararı var mahkemece. Babaannem şu an kısıtlı yasal olarak. Biz şu an aracı değiştirip otomatik vites bir araba almak istiyoruz. Babamda da huysuz bacak sendromu gelişmeye başladı ve manuel araba kullanırken zorlanıyor. Sorularım:
1-Araç alırken mevcut aracı satmak zorunda mıyız?
2-Satarsak satış prosedürü nedir?
3-Satmamıza gerek yok ise ikinci aracın alım prosedürü ne olacaktır?

Avatar
günay 2018-01-25 00:48:35

Merhaba babama 1 ay önce %98 rapor aldık raporda vasi ataması kararı vardı. Ötv siz araç alımı için bayiye gittiğimizde mahkemeye gitmeniz gerekiyor dediler. Vasilik davası açtım hastaneden yeni bir rapor talep ettiler bugün 6 doktoru dolaştık haftaya kurula gireceğiz. Peki bu kurulda vasi gerekmez denirse bizim ne yapmamız gerekiyor. Hastane raparu düzeltip vasi gerekmez mi diyecek yada ek bir rapor mu hazırlayacak yada mahkememi bir yazı verecek.Biz nasıl araç alımı yapacağız.

Avatar
kemal kurkut 2018-03-10 23:37:33

vasi karıyla beraber ek kararıda çıkarsa hakim olmuyormu illa araba alındığında faturasıyla gidip tekrar ek karar almamız şartmı