Anüs yani makat sindirim sonucunda meydana gelen atıkların insan vücudundan dışarıya atılma noktasıdır. Bu bölgede bolca kaslar bulunur bu kaslar sayesinde katılaşmış olan dışkının kontrol altında tutulması sağlanır. Anüs üzerinde yer alan dokularda istenmedik bir şekilde kanserli hücreler meydana gelebilir. Bundan önceki yazılarımızda aslında kanserin nasıl oluştuğunu da sizlere anlatmıştık ama yeniden tekrarlamak gerekirse tek anlamda hücrelerin olması gerektiğinden daha fazla çoğalması şeklinde tanımlayabiliriz. Makat kanseri yani anüs kanserleri kalın bağırsak kanserinden daha farklı bir türdür. Bu nedenle de belirtileri daha farklı olacaktır. Aşağıda anüs kanserinin belirtileri sırasıyla belirtilmiştir. Bu şekilde kendinizde bir rahatsızlık hissediyorsanız bir an önce doktora başvurmanızda mutlaka fayda vardır.
ANÜS (MAKAT) KANSERİ BELİRTİLERİ
- Anüs kanserinde hemoroite ya da makat çatlaklarına benzer ve bulgular görülebilmektedir.
- Anüs bölgesinde ağrı ve bası hissi anüste kaşıntılar.
- Anüsten kan gelmesi.
- Makat çevresinde küçük yumru ve topaklar
- Makattan gelen mukus akıntısı
- Bağırsak hareketlerinde kontrol kaybı, dışkı çapında anormal değişim
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler her makat kanserinde görülecek diye bir şey söz konusu değildir. Bazı vakalarda bu belirttiklerimizin hiçbir meydana gelmeyebilir.
ANÜS KANSERİNİN NEDENLERİ
Anüs bölgesinde hücrelerin yapıları mutasyona uğradıktan sonra değişik şekiller alırsa bu sayede kontrolsüz bir şekilde üremiş demektir. Bu da kanserin en büyük nedenleri arasındadır.
HIV virüsü de makat kanserine neden olan sebeplerin başında gelmektedir. Genelde bu kansere yakalanan hastaların büyük bir çoğunluğunda HIV virüsü görülmektedir.
Aşısı derece de tüketilmiş olan yağlı yiyecekler bunun yanı sıra kırmızı et tüketimi, kalorisi bol yiyecekler ve alkollü içeceklerde makat kanserine yakalanma ihtimalini her zaman yukarıda tutacaktır.
Makat kanserleri genelde 40 yaş altındaki kişilerde daha az rastlanmaktadır. Bu nedenle de 40 yaşından sonra her 10 yılda bir kontrolde fayda vardır. Çünkü her 10 yılda bir bu hastalığın görülme riski biraz daha fazlalaşacaktır.
Sigara da anüs kanserine neden olan etkenlerden bir tanesidir.
Bağırsaklarda meydana gelen iltihabi hastalıklarda bu riski biraz daha artıracaktır.
Makat kanserinin dışında farklı bir kanser türüne yakalanmış olan kişilerde de makat kanseri görülebilmektedir. Çünkü kanserli dönemde vücut savunma ve bağışıklık sistemi ciddi anlamda zarar görmüş olacaktır. Bu zarar da beraberinde sizin bu dönemde daha güçsüz kalmanıza neden olacağından anüs kanserine yakalanma ihtimalinizde her zaman var olacaktır.
Tüm bu sebeplerin yanı sıra bir de genetik nedenler makat kanserini oluşturabilmektedir.
ANÜS KANSERİ TEDAVİSİ
Eskiden bu hastalık ölümcül sonuçlara neden olabiliyordu. Ancak günümüzde teknolojinin ve tıbbin ilerlemiş olması ciddi anlamda olumlu sonuçlar alınmasına neden olmuştur. Özellikle cerrahi müdahale sonucunda makat kanserinden kurtulmak mümkündür. Ve bu sayede kişinin başka bir tedavi şekline ihtiyacı kalmayacaktır. Ancak bunun içinde erken teşhis konusunda çok dikkatli olmak gereklidir. Cerrahi müdahaleler de artık kullanılan teknikler sayesinde makat çok fazla zarar görmez. Ancak bazen bu bölgedeki dokularında tamamının alınmak durumunda olduğu hastalar vardır. Böyle zamanlarda ise kalın bağırsak karın duvarına açılan bir deliğe bağlanır ve de buraya eklenen bir torba sayesinde sindirim atıkları dışarı atılmış olur.
Makat kanserlerinde genellikle ışın tedavisi ve kimyasal tedavi uygulaması yapılmamaktadır. Bu uygulama en fazla hastalık ciddi anlamda ilerlemiş ise yapılabilecektir.
MAKAT KANSERİNİ ÖNLEME
Cinsel ilişkide bu yöntemi kesinlikle denememelisiniz.
Yiyeceklerinizde lifli gıdalar tercih etmelisiniz bu nedenle de beslenme programınızı gözden geçirmelisiniz.
Ailenizde bu hastalığı geçirenler varsa her an tetikte olun