Adından da anlaşılacağı üzere bu kanserin oluşma nedeni böbreklerdir. Kısaca böbreğin görünüşüne değinecek olursak yumruk büyüklüğünde ve de bir fasulye’ye benzer yapıda olan organımızdır. Karnımızın arka bölümünde bulunur sağ ve sol tarafta olmak koşulu ile 2 tanedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde böbrek kanseri iki şekilde görülmektedir. Yetişkinlerde en fazla görülen kanser tipi renal hücreli kasinom’dur. Bu kanser türüne yakalanma olasılığı daha düşüktür. Çocuklarda görülen kanser türü ise wilms tümörüdür. Böbrek kanserinin şu ülkede daha fazla görülür şeklinde bir tanımlaması yoktur. Bir çok ülkede aynı düzeyde görülmektedir. Aslında nedenleri arasında son dönemlerde çok fazla kullanılan bilgisayarlı tomografilerinde olduğu söylenmektedir. Çünkü bu test cihazları aynı zamanda yanlış tanı konmasına da neden olabilmektedir.
BÖBREK KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Böbrek kanseri eğer ki ilk aşamadaysa o zaman bir belirti vermeyebilir ancak zaman ilerledikçe aşağıdaki durumlarında görülmesi muhtemel olacaktır. Eğer ki bu aşağıda belirtmiş olduğumuz durumlarla karşılaşırsanız hiç vakit kaybetmeden doğruda bir üroloji uzmanı ile görüşmeniz gerekecektir.
- İdrarda pembeleşme ya da kan bulunması.
- Kaburgaların alt tarafında olan ve de geçmek bilmeyen bir sırt ağrısı.
- Aşırı kilo kaybı
- Halsizlik, yorgunluk
- Ateşlenme
BÖBREK KANSERİNİN NEDENLERİ
Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi yetişkinlerde görülen renal hücreli karsinom’ un neden meydana geldiği çok fazla bilinmemektedir. Ancak her kanserde meydana geldiği gibi böbrek kanserinde de böbrekteki hücrelerin DNA’larında meydana gelen değişimlerin neden olduğu söylenebilmektedir. Mutasyon ne demektir derseniz onu da hücrelerin çok fazla bir şekilde çoğalması ve bununda kontrolsüz bir şekilde olması diyebiliriz. Bu hücreler kontrolsüz bir şekilde çok fazla çoğaldıkları zamanda tümörleri meydana getirirler. Bu tümörlerin bazıları ise böbreklerden ayrılarak vücudun çeşitli bölgelerine doğru harekete geçer daha sonrasında ise yerleştikleri bölgelerde kanser oluşumlarını devam ettirirler. Bu durumun ismi ise metastaz’dır.
BÖBREK KANSERİNDE RİSK NEDENLERİ
Böbreklerde kanser oluşumunu tetikleyen bir dizi hareketler vardır. Bunlar ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir.
Yaşın İlerlemesi: böbrek kanserleri de diğer kanserler gibi yaşın ilerlemesiyle birlikte kendisini daha fazla gösterecektir.
Sigara: Sigaranın vücutta birçok olumsuz etkisi vardır. Bunlardan bir tanesi de kanser oluşumunu hızlandırmak olarak gösterilebilmektedir. Sigara içenlerde bu risk her zaman varken sigarayı bırakmak bile bu riskten uzaklaşmak anlamına gelecektir.
Obezite: Obezite aslında birçok hastalığında davetçisi demektir. Normal kilolu olan insanlara karşın obezite olan insanlarda kanser riski daha yüksektir.
Yüksek Tansiyon: Yüksek tansiyonda böbrek kanserinin riskleri arasında yer alır.
Böbrek Yetmezliği: Eğer ki bir kişide kronik bir böbrek rahatsızlığı varsa ve uzun süreli bir tedavi süreci uygulanıyorsa örneğin diyalize bağımlı olan kişilerde kanser riski görülme sıklığı daha yüksektir.
BÖBREK KANSERİ TANISI NASIL KONUR
Bir hastaya böbrek kanserisin demek oldukça zordur. Bu nedenle ilk önce mutlaka bir takım tetkik ve tahlillerin yapılması gerekecektir. Bunlardan ilk sırayı ise kan ve de idrar testleri alır. Bu testler ipucu sağlanmasına neden olur. Bunun yanı sıra şüphe durumunda ise görüntüleme testleri devreye alınacaktır. Örneğin ultrason, tomografi gibi testler yapılır. Son olarak ve en kesin teşhis yöntemi ise hastanın böbrek dokusundan biyopsi almaktır. Burada akıllarda halen bir şüphe varsa kesin olarak saptanmış olacaktır. Bu inceleme neticesinde hasta hakkındaki kesin tanı da konuşmuş olacaktır. Böbrek kanserinde evre 4 şekilde ele alınmaktadır. Daha sonraki yazılarımızda da böbrek kanserinin evreleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız.