banner29

Hamilelikte beslenme

Gebelik döneminde beslenme anne adayının kilo almasına yönelik değil anne karnındaki bebeğin gereken tüm vitamin ve mineralleri alacağı bir beslenme türü olması gerekir

Hamilelikte beslenme

Gebelik döneminde beslenme anne adayının kilo almasına yönelik değil anne karnındaki bebeğin gereken tüm vitamin ve mineralleri alacağı bir beslenme türü olması gerekir

06 Şubat 2017 Pazartesi 21:25
1108 Okunma
Hamilelikte beslenme

Gebelik döneminde beslenme anne adayının kilo almasına yönelik değil anne karnındaki bebeğin gereken tüm vitamin ve mineralleri alacağı bir beslenme türü olması gerekir. Bebek için olumlu etkileri olacak gıdaların tüketilmesine özen göstererek gebelik beslenme listesi doğru besinlerle hem anne adayına hem de bebek için büyük faydalar sağlayacaktır.

Yeterli ve dengeli beslenmenin hamilelikte daha da önemi artarak bebeğinizin sağlıklı gelişimi için en önemli adımlardan biri olacaktır. Hafta hafta takip edilen gebelik sürecinde doktor kontrolünde uzmanından tavsiyeleri de dikkate alarak gebelik sürecinde faydalı vitamin ve mineralleri, protein ve karbonhidrat miktarının yeterince almak oldukça önemlidir.

Gebelikte beslenme için sebze, meyve, süt, yoğurt, balık, et, salata, yumurta gibi gıdaların tüketilmesi hem anne adayı için hem de sağlıklı bir beslenme programında faydalı olacaktır. Bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi için faydalı besinlerin tüketiminde aşırıya kaçmamak da önem arz edecektir. Faydalı olduğunu düşünerek gün içerisinde gıdayı aşırı şekilde tüketmek doğru bilinen bir yanlış olarak faydasından çok zararlarını görmenize neden olabilir.

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

Anne adaylarının sağlıklı beslenme kadar gün içerisinde öğünleri de oldukça önemlidir. Normal şartlarda bir insan 3 öğün beslenirken hamile bir kadının beslenme alışkanlığı az az olmak kaydıyla 5-6 öğüne yayılması gerekir. Fast food yiyeceklerden uzak durarak 3 öğün kahvaltı ve yemek yerken diğer 3 öğünde meyve veya süt, yoğurt gibi besin değeri yüksek hafif gıdalar tüketilmesi faydalı olacaktır. Haftada 1 veya 2 gün balık tüketilmesi, bebeğin beyin gelişimi açısından ceviz tüketimi, bol sıvı alımı beslenme açısından önem arz eder.

Hamilelikte beslenme önerileri

Hamilelikte aşırı kilo alımının önüne geçmek adına diyet yapmak doğru değildir. Ancak az ve sık beslenerek doğru besinleri doğru zamanda tüketerek ideal kiloda kalmak mümkün olabilir. Bol su tüketimi beslenme önerileri arasında yerini alan en önemli detaydır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketimini aksatmamak bebeğin gelişimi açısından da faydalı olacaktır. Ayrıca hamur işleri, yağlı gıdalar, fast food tarzı beslenme ve her türlü işlenmiş gıda sağlıksız bir beslenmenin kapılarını aralamanızın yanı sıra bebeğinize da faydalı olmayacak besinler tüketmenize neden olabilecektir. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi adına doğru ve dengeli beslenerek öğünlerin atlanmadan tüketilmesi tavsiye edilir.

Tükettiği tuz oranını azaltması gereken anne adayı özellikle tuz tüketiminde iyotlu tuzu tercih etmesi gerekir. Sucuk, salam, sosis gibi katkı maddesi içeren besinlerden tüketilmek isteniyorsa bile az miktarda tüketmeye gayret edilmesi gerekir. Kola gibi asitli içecekler, hazır meyve suları gibi ürünleri tüketmek yerine süt, ayran veya taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte hangi gıdalardan uzak durmalı?

Gebelik döneminde anne adayı pasta, şeker, cips, çikolata, bisküvi gibi gıdalardan az miktarda tüketebilir. Bir anne adayı için gebelik döneminde tavsiye edilmeyen diğer gıdalar ise çiğ et, çiğ köfte, pastörize olmayan süt, diyet veya light ürünleri kapsar. Bitki çaylarını da yeterli miktarda gün içerisinde aşırıya kaçmadan tüketmek çay ve kahveye nazaran faydalı olacaktır. Ayrıca bir anne adayının gebelik döneminde kesinlikle sigara, alkol ve uyuşturucu madde gibi ürünlerden kesinlikle uzak durması gerekir.

Gebelik takibini doktorun tavsiye ettiği bir süreçle geçirerek doğru beslenme alışkanlığı ile doğru ve faydalı gıdalar sayesinde çok daha güvenli tamamlayabilirsiniz. Bebeğin sağlık gelişimi için beslenmenize dikkat ederek gebelik dönemini tamamlayabilir ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.