banner29

Romatizma belirtileri ve tedavisi

Romatizma, vücudun savunma mekanizmasında meydana gelen problemlerden dolayı ortaya çıkabilen rahatsızlıklardan birisidir.

Romatizma belirtileri ve tedavisi

Romatizma, vücudun savunma mekanizmasında meydana gelen problemlerden dolayı ortaya çıkabilen rahatsızlıklardan birisidir.

17 Mart 2017 Cuma 14:22
2482 Okunma
Romatizma belirtileri ve tedavisi

Romatizma, vücudun savunma mekanizmasında meydana gelen problemlerden dolayı ortaya çıkabilen rahatsızlıklardan birisidir. Ülkemizde çok sık karşılaşılan bu rahatsızlık, her yaş grubunda görülebilmektedir. Halk arasında genellikle havaların değişimi, aşırı sıcak ya da soğuk havaların, romatizma rahatsızlığına yol açtığı düşünülse de, gerçek bundan oldukça farklıdır. Mevsimsel durumların etkisi olsa da, ağırlıklı olarak genetik rahatsızlıklar ve kişisel özellikler romatizma rahatsızlığını ortaya çıkarmaktadır. Romatizma belirtilerine gelecek olursak, genellikle eklemlerde oluşan ağrılar algılansa da, doktorların teşhis koyarken dikkat ettikleri belirtiler şu şekildedir.

  • Sindirim sisteminde meydana gelen bozukluklar.
  • Böbrek fonksiyonlarının azalması.
  • Kişilerde nörolojik bazı durumlar. (Bilinç değişikliği, bilinç kaybı ve felç gibi.)
  • Kalp sisteminde meydana gelen bozukluklar. (Damarlarda pıhtılaşma gibi.)
  • Dolaşım sisteminde oluşan durumlar. (Nabız kaybı gibi.)

Eklemlerde meydana gelen ağrılar başta olmak üzere, en çok karşılaşılan romatizma belirtileri bunlardır. Fakat, hastanelere bu gibi belirtiler ile başvuran hastaların büyük bir çoğunluğunda, çeşitli organ tutulumlarının olduğu bilinmektedir. Kimi zaman damarlarda meydana gelen bu tutulumlar, kimi zamanlarda ise beyinde, bağırsaklarda ya da diğer organlarda olabilmektedir.

Eklem ve Omurga Romatizması Nedir?

Eklem ve omurga romatizması, kişilerin vücutlarında biriken ödem ve iltihaplara bağlı olarak şiddetlenebilen bir romatizma rahatsızlığıdır. Genellikle Ankilozon Spondilit ismi ile bilinen bu rahatsızlık, son dönemlerde çok sık karşılaşılmaktadır. Özellikle erkeklerin karşılaştığı bu rahatsızlık için her geçen gün tedavi yöntemleri geliştirilse de, tam anlamı ile çözüm bulunamamakta ve hastaların yaşam koşulların kötüye gitmesini engellemeye yönelik ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Eklem ve omurgalarda meydana gelen romatizma belirtileri ise şu şekildedir.

  • Eklem bölgelerinde oluşan şişlikler, ağrılar ya da bunlara bağlı olarak hareketlerde kısıtlanmalar.
  • Özellikle sabahları eklemlerin çok sert bir yapıda olması, ilerleyen anlarda ise biraz daha rahatlamasu.
  • Cilt altında beze oluşumları. Genellikle koltuk altı ve boyun bölgesinde oluşmaktadır.
  • Güneş ışınlarına karşı aşırı duyarlılık.
  • Oral ve genital aftların oluşumu.
  • Vücudun herhangi bir noktasında ansızın ortaya çıkan sertlikler.
  • Sabahları şiddetli olan bel ağrısı ve tutukluk hali.
  • Özellikle el parmaklarında soğuk havalarda kendisini gösteren sararmalar ya da beyazlamalar.

Romatizma belirtileri, aslında her gün milyonlarca kişinin karşılaştığı türdendir. Bundan dolayı, karşılaşılan durumlar basite alınmamalı ve hastanelerde uzman doktorlardan yardım alınmalıdır. Romatizma rahatsızlığının olup olmadığı, yapılacak kan testleri ya da ultrason yöntemleri ile aynı gün içerisinde teşhis edilecektir.

Romatizma Tedavisi

Romatizma tedavisi, hastalığın şiddeti ve rahatsızlığın yaşandığı bölgeye göre farklı şekillerde yapılabilmektedir. Teşhis konulduğu andan itibaren tercih edilen ilk tedavi yöntemi ise ilaç tedavisidir. Belirli ilaçların kullanımı ile başlanan tedavi sürecinde öncelik hastaların ağrılarının ve şiddetinin azaltılmasıdır. Bununla birlikte hastaların da dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bunların başında gelen aktif spor ve fizik tedaviler kesinlikle aksatılmamalıdır.

İlaç tedavisi ile romatizma tedavisi yapılmak istendiğinde, genellikle mevsimsel nedenler ya da anlık romatizmal ağrıların olduğunu görebiliriz. Fakat, eklemlerde ve omurgalarda meydana gelen romatizma rahatsızlıklarında ilaç tedavisi biraz daha uzun sürebilmektedir. Bu kişilerde ağrılar çok şiddetli olmasının yanı sıra, bazı organlarda tutulumlar ile karşılaşılmaktadır. Örnek verecek olursak, bağırsak tutulumunu ya da gözde meydana gelen üveyit rahatsızlığını örnek gösterebiliriz. Bu rahatsızlıklar, vücudun kendisine verdiği bir zarar olduğundan dolayı, eklem ve omurgalar için romatizma tedavisi genellikle iğneler ile yapılmaktadır. Bu iğneler, kişilerin bağışıklık sistemini baskı altına almakta ve vücudun bu tarz bir tutulum yapmaması adına görev almaktadır. İğnelere ek olarak da kişilere ağrı dönemlerinde kullanabilecekleri ve içeriğinde antidepresan etkisi de bulunan romatizmal ağrı kesiciler önerilmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.