banner29

Skolyoz nedir?

Skolyoz nedir?

07 Şubat 2017 Salı 13:31
4043 Okunma
Skolyoz nedir?

İnsanın vücut yapısında omurgaya yandan bakıldığında hafif eğrilik sorun normal karşılanırken önden veya arkadan bakıldığında eğrilik görülmesi skolyoz adı verilen bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin omurgasına önden ve arkadan bakıldığında göğüs ve bel bölgelerinde yana doğru eğrilik omurga eğriliğidir.

Kişinin fiziksel olarak aktivitelerini gerçekleştirdiği sıralarda zorlayabilen omurga eğriliği farklı yaşlarda ve omurganın çeşitli bölgelerinde görülebilmektedir. Skolyoz hastalığına neden olacak birçok sağlık problemi mevcuttur. Hastalığın altında yatan nedenlere bağlı olarak yaşam kalitesinin iyileştirilmesi uzman hekim kontrolünde gerçekleşmesi mümkün olacaktır. Omurga eğriliği için kesin tanı konulabilmesi adına röntgen filmi çekilmesi gerekir ve cobb açısı olarak adlandırılan açıda derecelendirme yapılması şarttır. Ölçümdeki derecelendirme 10 derecenin üstünde ise omurga eğriliğine skolyoz adı verilebilmektedir.

Skolyoz belirtileri

Skolyoz hastalığı daha çok ergenlik çağındaki çocukları tehdit eden bir hastalık unsurudur. Hastalık erken fark edildiğinde ise uzman doktor kontrolünde uygun tedavi yöntemiyle başarılı sonuçlar alınabilecektir. Ebeveynlerin ergenlik çağındaki çocuklarına dikkatle bakması yeterli olacaktır. Kalça ve omuz seviyesi arasındaki eşitsizlik, kollar ile vücut arasındaki mesafede vücut yapısının bozuk görünümü, kürek kemiğinde tümsek ve göğüs kafesinin asimetri duruşu gözle görülecek belirtiler olarak nitelendirilir.

Daha küçük yaşlardaki çocuklarda baş ve vücudun ayrı yanlara savurulması ve vücut sistemi yönetiminde az da olsa aksaklık, çocukların bir bacağını daha uzun hissetmesi hissine kapılması gibi durumlarda skolyoz belirtisi olarak uzman doktorun gerekli tetkikler sonucu koyacağı tanı ile netleşecektir.

Skolyoz neden olur?

Günlük hayatta yaşamsal etkenler hastalık nedeni olarak görülebilmektedir. Skolyoz hastalığının nedeni tam olarak bilinmese de günlük hayatta yanlış duruş pozisyonları, ağır çanta veya yük taşınması, saatlerce hareketsiz oturma pozisyonu gibi etkenler omurga eğriliğini tetikleyebilmektedir. Ayrıca metabolik ya da romatizmal hastalıklar, omurga bölgesinde enfeksiyon riskleri, kemik ve yumuşak dokularda oluşan deformasyon ve tümör gibi pek çok sağlık problemi de hastalığın görülmesinde etken olabilmektedir. Kişilerin yaşamsal faaliyetlerine veya geçirdiği hastalıklara bağlı olarak omurilik eğriliği nedenleri kişiden kişiye göre değişebilmektedir.

Skolyoz tedavisi

Skolyoz hastalığının nedeni tam olarak bilinmediği gibi omurilik eğriliğinin tedavi süreci de değişkenlik göstererek uzman hekim kontrolünde akışına bırakılabilmektedir. Hastalığa neden olan etkene bağlı olarak kişinin tedaviye verdiği cevaba uygun olarak erken tanı ile mükemmel sonuçlar alınmasını sağlayabilmektedir. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki kişiler için erken tanının önemi büyüktür. Bu süreçte büyümeye bağlı olarak omurga eğriliğinin ilerlemesini durdurmak adına günlük aktivitelerde çok daha doğru ve dikkatli davranılarak ergenlik döneminin tamamlanması gerekir. Bu sayede çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler için ilerleyen dönemlerde başarılı sonuçlar gözlemlenebilmektedir.

Tedavinin uygulanacak belirli bir yöntemi yoktur. Ancak hastalıkta eğriliğin yeri ve derecesi, skolyozu oluşturan sebepler, muayene bulguları, radyolojik tetkikler birleştirilerek uzman doktor tarafından kişiye özel kişiselleştirilmiş bir tedavi yöntemi uygulanması esastır.

Skolyoz Ameliyatının riskleri

Skolyoz ameliyatı 10 yaş altındaki çocuklarda büyümeye ve akciğer gelişimine engel olacağı için risk teşkil etmektedir. Çocuklar için klasik bir cerrahi yöntem olarak omurgaya yerleştirilecek çubukların doldurma işlemi yapılmadan 6 ayda bir uzatılması işlemini kapsar. Ancak bu ameliyatların gerek hasta gerekse yakınları üzerinde yarattığı stres, çeşitli komplikasyonlar ve maddi külfeti farklı yöntemlerin geliştirilmesiyle ameliyatın da geride kalmasını sağlamıştır. Skolyoz ameliyatın en büyük riskleri arasında ise hastanın felç kalma olasılığı bulunmasıdır.

Skolyoz tedavisinde gerdirme yöntemi

Erken ve doğru tanı omurga eğriliği tedavisinde oldukça önemli yer tutmaktadır. Skolyoz hastalığına neden olan etkenlerin çeşitliliğine bağlı olarak tedavi için de yeri bir gelişme olarak gerdirme yöntemi tercih edilebilmektedir. Hasta kişilerde omurilik eğriliğinin büyüme potansiyeline bağlı olarak uygulaması yapılacak gerdirme yöntemi kişinin tedaviye cevap verebilmesine imkan tanıyarak sağlık problemini geride bırakmasını sağlayabilmektedir. Kişilerde sırt eğriliklerinin dış bükey tarafında gerdirme yöntemiyle endoskopik bir girişim sağlanır ve vida yerleştirilir. Bu vidaların ile kalın bir iple bağlanarak gerdirilmesi eğriliğin bir nebze de olsa giderilmesini sağlayabilmektedir. Gerdirme yönteminde dış bükey tarafın büyümesinin engellenmesiyle iç bükey tarafta büyüme normal seyrinde devam edebilmekte ve iki tarafta eşitlik sağlanabilmektedir. Zaman geçtikçe eğriliğin kendiliğinden düzelmesine imkan tanıyan gerdirme yöntemi tedavi sürecinde hastalara yeni bir umut ışığı olarak daha da geliştirilmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.