banner29

Kan Kanseri (Lösemi) Ve Tedavisi

Tüm lösemi hastalığının tek bir ortak özelliği mevcuttur bu da insan vücudunu mikroplara karşı savunan akyuvarların kontrol edilemeyecek sayıda çoğalmasıdır.

Kan Kanseri (Lösemi) Ve Tedavisi

Tüm lösemi hastalığının tek bir ortak özelliği mevcuttur bu da insan vücudunu mikroplara karşı savunan akyuvarların kontrol edilemeyecek sayıda çoğalmasıdır.

11 Mart 2017 Cumartesi 20:16
1316 Okunma
Kan Kanseri (Lösemi) Ve Tedavisi

LÖSEMİ (KAN KANSERİ)

Lösemi bir kan hastalığı olarak bilinmektedir. Halk arasında diğer bir deyişle de kan kanseri olarak bilinmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkma ve gelişme noktası vücudumuzdaki büyük kemiklerin içerisinde yer alan ve de kanın yapılmasını sağlayan kemik iliğidir. Farlı kanser çeşitlerine baktığınız zaman onlarla benzer özellikler taşıdığını görebiliriz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi lösemi bir kan hastalığıdır ve bunun da birçok tipi vardır. Kısacası bir grup kan hastalığı demekte daha doğru olacaktır. Tüm lösemi hastalığının tek bir ortak özelliği mevcuttur bu da insan vücudunu mikroplara karşı savunan akyuvarların kontrol edilemeyecek sayıda çoğalmasıdır. Alyuvarlar çok sayıda olduklarında vücut savunma görevini yerine getiremezler o zamanda alyuvar gibi farklı kan hücrelerinin de görevlerini yerine getirememesine neden olur. Sağlıklı bir insanda 1 mm3 kanın içerisinde beş milyon eritrosit, dört bin ile on bir bin arasında da lökosit yer almaktadır. Lösemi tespit edilen bir hastada da bu sayı yaklaşık olarak 1 mm3 kanda bir milyona kadar çıkabilir. Lösemi bir grup hastalığıdır dedik ve bir çok çeşidi vardır dilerseniz aşağıda löseminin tipleri hakkında size biraz detaylı bilgi sunalım.

LÖSEMİ TİPLERİ

Lösemi çeşitlerinde hangi akyuvar daha fazla çoğalma gösteriyorsa tipi de ona göre ayrılmaktadır. Bu nedenle de ilk önce hangi kan hücrelerinin daha çok olduğunun bilinmesi sizin hangi tipte bir lösemi olduğunuzun da tespit edilmesini sağlayacaktır. Lösemi tiplerini 4 başlık altında toplayabiliriz.

  1. Akut Lenfositik Lösemi

Akut lenfositik lösemi daha olgunlaşmamış olan kan hücrelerinin dönüşümü ile meydana gelir. Bu kanser türü görülen kişilerde Lenfoblastlar çok fazla artmış demektir. Bu artış sonrasında ise lenf düğümlerinde birikmeler yaşanır ve şişkinlikler ortaya çıkar. Bu lösemi türü genellikle çocukluk çağındaki hastalarda görülmektedir.

  1. Akut Myeloid Lösemi

Bunda ise olgunlaşmış olan kan hücrelerinin aşırı çoğalması sonucunda meydana gelir. Bu durumda kemik iliğinde hücreler üretilmez ya da üretilseler dahi sayıları aza olacaktır bu da vücutta enfeksiyonun oluşmasına neden olur bu dakikadan sonra artık kişide kansızlıkta gelişmeye başlayacaktır.

  1. Kronik Lenfositik Lösemi

Burada hücreler olgun gibi görünürler ancak vücudu savunmada yetersiz kalırlar. Kemik iliğinde çok fazladırlar ama hiçbir koruyucu etkiye de sahip değillerdir. Genelde bu tip yetişkin kişilerde görülür ve oldukça yavaş ilerler. Bu hastalıkla savaşmak durumunda kalanlar yıllarca yaşayabilirler ancak 50’lili yaşlardan sonra görülme sıklığı da bir o kadar artmıştır. Bu tipin en önemli özelliği yavaş seyrediyor olmasıdır.

  1. Kronik Myeloid Lösemi

Kronik Myeloid Lösemi tüm lösemi hastalıkları içerisinde yaklaşık olarak % 25-60 arasındaki bir grubu oluşturur. En fazla görüldüğü yaş aralığı ise 25-60’dır. Genelde erkeklerde sıklıkla görülmektedir. Olgun görünen hücreler bu dönemde kendi görevini de yapamazlar.

LÖSEMİ TEDAVİSİ

Son yıllarda teknolojik gelişimlerle birlikte lösemi de artık iyileştirilebilir hastalıklar arasındaki yerini almıştır. Çocuklarda kanser hastalığı çok fazla görülen bir sonuç değildir ancak en fazla hangi kanser türü görülür derseniz de size lösemiyi gösterebiliriz. Lösemi çok kolay bir şekilde tespit edilir. Bu kandan alınan bir numune ve kemik iliği sonrasında ortaya çıkar. Lösemi de cerrahi bir uygulama yapılamaz tedavinin asıl temeli ilaçlardır. Ancak bu şekilde kanserli hücrelerin azaltılması sağlanır bu işlem ise radyoterapi ile beraber uygulanır. İlacın miktarı ise löseminin tipine göre değişir. Yoğun bir tedavi süreci uygulandığından hasta bu süre içerisinde de ciddi bir şekilde sarsılır. Kemoterapi uygulaması sonrasında hastanın bu hastalıktan kurtulma oranı oldukça yüksektir.

Son Güncelleme: 11.03.2017 20:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.