RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?
Serviks yani rahim ağzı kanseri günümüzde en sık karşılaştığımız kanser türlerinden bir tanesidir. Dünya genelini ele alacak olursak yaklaşık olarak 500 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanmış olduğu tespit edilmiştir. Ancak dünya genelinde de şu an itibariyle yaklaşık olarak 1,5 milyon kadın rahim ağzı kanseriyle mücadele etmek durumunda kalıyor. Genelde servikste yaş ortalaması 50 üzerindedir ancak son dönemlerde genç yaştaki bayanlarda da bu kanser tipine rastlanılmaktadır. Bu kansere yakalanmanın bir takım nedenleri vardır özellikle de erken yaşta doğum yapmış olmak rahim ağzı kanserinin birinci nedenleri arasında gösterilmektedir. Bunun yanı sıra erken yaştaki cinsel ilişki de kansere davetiye çıkaracağı anlamını taşır. Nedenler arasında aslında insan sağlığına büyük tehlikesi olan sigarada mevcuttur. Rahim ağzı kanseri ile mücadele eden bayanlara baktığınız da genellikle onlarda HPV enfeksiyonu mevcuttur.
HPV’ nin bulaşma nedeni ise cinsel ilişkidir. Ancak bazen nadir bir şekilde de farklı yollardan bulaşabilirler. Bir örnek vermemiz gerekirse cilt teması ve de kirli olan bir materyal ile yakın temas gibi.
Rahim ağzı kanserine yakalanan bayanların karşılaştıkları bir takım sorunlar vardır. Aslında bu sorunlar kanserin belirtileri olarak da gösterilebilmektedir. Dilerseniz serviks belirtilerine kısaca bir göz atalım.
RAHİM AĞZI KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Hastalığın erken belirtisi çok fazla mümkün değildir. Hatta hiç erken belirti vermeye de bilir. Doktor muayenesi esnasında doktorun bu durumu gözle fark etmesi mümkün değildir. Ancak akıntıdan ya da idrardan alınacak olan bir tahlil neticesinde bu durum tespit edilebilmektedir. Diğer bir tespit aracı ise kolposkop ile rahmin büyütülerek gözlemlenmesidir. Kesin olarak tanı konması için mutlaka bu bölgeden bir biyopsi yapılması gerekir ancak hastalık bu şekilde netlik kazanabilmektedir. Eğer ki hastalık erken dönemi aşmış ise o zaman bir takım farklı belirtiler ortaya çıkar. Bu hasta tarafından da fark edilecek olan bir durumdur. Örneğin kanlı akıntı belirtiler arasında gösterilebilmektedir. Bunun yanı sıra düzensiz olan kanamalar hatta hastalık son aşamaya geldiğinde artık doktor muayenesinde bile fark edilecektir. Hastada bacak ağrıları ve de idrar problemleri görülecektir.
RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİSİ
Rahim ağzı kanserleri erken dönemde fark edilmiş ise o zaman ciddi bir tedavi gerektirmez. Burada yapılacak işlem yaklaşık olarak 5-10 dakika civarındadır. Bir operasyon neticesinde kanserli olan bölge komple alınır ve tedavi gerçekleştirilmiş olacaktır. Eğer ki aşama daha ileriki seviyedeyse o zaman kanserli bölge biraz daha geniş olacağından o yüzden daha geniş bir alanda temizlik yapılacak ve bunun içinde daha geniz bir zamana ihtiyaç duyulacaktır. Bunun yanı sıra operasyon neticesinde hastalık son bulmayacağı için kişinin aynı zamanda bir radyoterapi alması da gerekebilecektir. Tüm bunların dışında olan durumlarda yani hastalık artık son evresine geçmiş ise bu durumda yapılacak bir şey yoktur ve cerrahi bir operasyon gerçekleştirilemez. Buradaki tek çare radyoterapi ve de kemoterapi olacaktır. Hasta ancak bunlardan bir sonuç alınması için beklemelidir. Eğer ki bu hastalık erken fark edilirse o zaman başarı şansıda % 100’dür. Bu nedenle kadınların dönemsel olarak rahimlerini mutlaka kontrol ettirmek durumundadır. Hatta önlem olması açısından rahim ağzı kanser aşısı çok önemlidir.
RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI
Bu koruyucu aşı bayanlarda 9-26 yaş gruplarında olan kişilere uygulanabilir. Amacı tamamen korumaya yöneliktir. Bu nedenle 9-12 arasındaki kız çocuklarının bu aşıyı mutlaka yaptırmaları gerekmektedir.