SMA Hastalarının uzunca bir süredir beklediği SMA hastalarının kullandıkları ilaçlarının SGK tarafından geri ödenmesine ilişkin tebliğ yayınlandı. İşte tebliğin ayrıntıları.
SMA-NUSİNERSEN ETKEN MADDELİ İLACIN SGK TARAFINDAN KARŞILANMASI İÇİN ŞARTLAR ŞUNLARDIR: (İLAÇ HASTA KATILIM PAYINDAN MUAFTIR)
a) Genetik (5qSMA; homozigot gen delesyonu veya homozigot gen mutasyonu veya bileşik heterozigot gen mutasyonu olan ve SMN2 kopya sayısının en az 2 olduğunun gösterilmesi kaydıyla) ve klinik olarak SMA Tip-1 tanısı konmuş ve birisi çocuk nörolojisi uzmanı olmak üzere 3 uzman hekimden oluşan konsey kararına istinaden yurt dışı ilaç kullanım başvurusu yapılarak “Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu” tarafından verilecek “İlaç Kullanım Onayı” bulunmalıdır.
b) Klinik belirti ve bulgular, SMA Tip-1 ile uyumlu olarak 6 ay (180 gün) iken başlamış olmalıdır.
AÇIKLAMA: TİP 1 HASTALIK BELİRTİLERİ 6. AYDAN SONRA GELİŞTİYSE ÖDEME YOK.
c) Tedavi sırasında (ilk 4 doz kullanımı sırası hariç) SMA’dan kaynaklı solunum desteğine ihtiyaç gelişen çocuklarda tedaviye son verilmelidir. Enfeksiyon vb. durumlardan dolayı solunum desteği alan ve sebep ortadan kalktıktan sonra solunum desteği ihtiyacı kalkan çocuklarda tedavi kesilmez.
AÇIKLAMA: TEDAVİ SIRASINDA KALICI SOLUNUM DESTEĞİNE İHTİYACI OLURSA TEDAVİYE KALICI OLARAK SON VERİLİR.
ç) İlk 4 doz ilaç uygulaması sonrasında, “Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu” tarafından Hammersmith Infant Neurological Examination (HINE) ve/veya Hammersmith Functional Motor Scale Expanded (HFMSE) adı verilen nörolojik ve motor skala vb. objektif değerlendirme sonuçlarına göre her bir hasta için yapılacak değerlendirmeleri müteakip yine aynı komisyon tarafından her bir uygulama için ise ayrı ayrı onay verilmesi halinde tedavinin devamı sağlanacaktır.
AÇIKLAMA: İLK 4 DOZ SONRASI TEKRAR YUKARIDAKİ DEĞERLENDİRME KOMİSYONU TARAFINDAN DEĞERLENDİRME YAPILIR. ONAY ALINIRSA TEDAVİYE DEVAM EDİLİR. BU DEĞERLENDİRME 4. DOZ SONRASI HER BİR UYGULAMA İÇİN YAPILIR.
d) Lomber ponksiyon prosedürleri, BOS sirkülasyonu veya güvenlilik değerlendirmelerini engelleyebilecek bir beyin veya spinal kord hastalığı veya öyküsü olmamalıdır.
AÇIKLAMA: BELDEN SIVI ALINMASI İŞLEMLERİNİ, BEYİN OMİRİLİK SIVISININ DOLAŞIMINI ENGELLEYECEK BEYİN VEYA OMURGA HASTALIĞINA SAHİP OLMAMALI. DİĞER KONU GEÇMİŞTE DE BU HASTALIKLARA AİT BELİRTİ VE BULGULARI OLMAMALI.
e) BOS drenajı için implant edilmiş bir şant veya implante edilmiş bir BOS kateteri bulunmaması gerekmektedir.
AÇIKLAMA: BEYİNDE SU BİRİKMESİ SÖZ KONUSU OLMAMALI, BAHSİ GEÇEN ŞANT VE KATATER BU SUYUN BOŞALTILMASI İLE İLGİLİDİR. BU HASTALARA ÖDEME YAPILMAZ.
f) Bakteriyel menenjit veya viral ensefalit hastalığı veya öyküsü olmamalıdır.
AÇIKLAMA: DAHA ÖNCE VİRAL MENENGİT VE BAKTERİYEL MENENGİT GEÇİRMİŞ HASTALARA ÖDEME YAPILMAZ.
g) Hipoksik iskemik ensefalopati tanısı almamış olmalı ve hipoksik doğuma bağlı nörolojik sekelleri bulunmamalıdır.”
AÇIKLAMA: DOĞUMDA VEYA DOĞUM SONRASINDA BEYNİN KANSIZ YA DA OKSİJENSİZ KALMASINA BAĞLI SEKELİ OLANLARA ÖDEME YAPILMAZ.
YAŞAM HAKKININ EŞİT VE TAM BİR ŞEKİLDE KULLANILACAĞI GÜNLER DİLEĞİMLE
Ayşe SaRı