Tansiyon insan hayatı için çok önemlidir ve sürekli olarak kontrol altında olması gereken bir durumdur. Tansiyonun belirtileri konusundan önce aslında tansiyonu 2 şekilde ele almak daha doğru olacaktır. Çünkü bazı insanlarda yükselirken bazı insanlarda da düşmeyle kendisini gösterir. Buradaki önemli olan ayrım ise her iki durumda da kişinin hissettikleridir. Eğer ki sizin bir tansiyonunuz varsa o zaman onun düştüğünü ya da yükseldiğini kendiniz bilirsiniz. Ancak ilk kez başınıza böyle bir olay geliyorsa o zamanda ne olduğunu anlayamazsınız. Bu durum sizde ya bir endişe yaratır ya da biraz daha ilerisinde baygınlıkla sonuçlanacaktır. Tansiyon kesinlikle alaya alınamayacak ciddiyet içeren bir konudur bu nedenle de dilerseniz bu yazımızda tansiyonun iki türlüsünü de sizlere anlatmaya çalışalım.
Yüksek Tansiyon
Yüksek tansiyon tanım anlamıyla vücudumuza dolaşan kanın damarlarımız da normalden daha fazla olması halidir. Bunu hipertansiyon şeklinde de adlandırmak mümkündür. Yüksek tansiyon ülkemizde en fazla görülen ciddi rahatsızlıklardan bir tanesidir ve eğer ki tedavisi sağlanmazsa o zaman ölüme neden olabilecek sorunların meydana gelmesini sağlar. Örneğin kalp yetmezliği, damarlarda daralmalar, felç, böbrek yetmezliği ve de körlük bu durumların başında gelir.
Yüksek Tansiyon Tanısı ve Belirtileri
Yüksek tansiyonun belirlenebilmesi için kan basıncının ölçümlenmesi gerekmektedir. Bu durum ise kalbin kasılmaları esnasında damarlara gönderilen kanın atar damarlar üzerindeki basıncına bakılması demektir. Eğer ki bu ölçümlemeler sırasında değerlerin bir tanesi yüksek çıkarsa o zaman yüksek tansiyon tespit edilmiş olur. Ancak bu durumun birkaç kez tekrar edilmesi gerekir. Yani tek seferde bu değerler yüksek çıktı diye kişi yüksek tansiyon hastası şeklinde ilan edilemez. Bazen sağlıklı kişilerde de endişe, korku ve stres durumları da tansiyonun yükselmesine neden olabilmektedir. Burada kişilerin üzerine düşen görev ise ayda en az bir kere de olsa kenti tansiyonunu ölçtürmesi gerekir. Hatta günümüzde artık tansiyon aletleri de insanların kolayca alabilecekleri rakamlarla satılmakta ya da eczanelerde bu hizmet ücretsiz olarak verilmektedir. Eğer ki hipertansiyon teşhisi konulmuş bir hasta düzenli bir şekilde takip edilmezse belki de sonuçta yanlış tespit olanağı bile olabilecektir. Böyle durumlarda yalancı hipertansiyon durumu da söz konusu olabilir.
Düşük Tansiyon
Düşük tansiyon dünya da kabul edilmiş olan tansiyon değerlerinin altında bir rakamın ölçümlenmesi demektir. Dünya da tansiyon rakamlarının 120 /80 olduğunu düşünürseniz bunların altında 90 / 60 n değerlerinde olan tansiyona düşük tansiyon denilmektedir. Düşük tansiyon mutlaka sağlık sorunlarının olacağı anlamına kesinlikle gelmez. Kişi düşük tansiyona sahip olsa bile yine de sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilmektedir. Ancak bu düşüklük kişinin kalp atışlarında artışa, bayılmalara ya da kansızlık gibi şikayetlere neden oluyorsa o zaman mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bazen insanlar çok uzun süre aç kaldıklarında da tansiyonları düşebilir bu durum herkesin başına gelebilecek olan bir konudur. Ancak süreklilik arz ediyorsa o zaman tedavi gerektirecektir. Düşük tansiyon nedenlerinin arasında bazen kalp hastalıkları ya da vitamin eksikliği hatta vücudun susuz kalması da vardır. Genelde gebelik döneminde kadınların düşük tansiyonla karşılaşması normal olarak görülür ancak kontrol altında bulunmazsa ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.
Düşük Tansiyon Nedenleri
- Vücutta su dengesinin azalması
- Beslenme düzeninin yeterince sağlanamaması.
- Gebelik dönemi
- Bir takım ilaçlara bağlı olarak
- Stres, kaygı ve korku
- Kronik hastalıklar ve hormonsal durumlar.
- Kalp damar hastalıkları
- Kansızlık
- Sinir sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar
- Enfeksiyonlar
- Kanamalar
- Karaciğer sorunlar