Evde bakım maaşı engelli bireylere sahip olan ailelere verilmiş olan bir haktır. Bu hak devlet tarafından her ay olarak engelli velisi ya da vasisine düzenli bir şekilde ödenmektedir. Aslında maaş şeklinde algılanmış olsa da bu yalnızca isminden kaynaklanmaktadır. Çünkü bu paranın verilme amacı engelli bireyin temel ihtiyaçlarının karşılanması için sosyal bir yardımdır. Bu ödeme engelli bireye değil ona bakmakla mükellef olan veliye verilmektedir. Bu aylıktan faydalanabilmek için engellinin bulunduğu hane içerisine giren aylık gelirin belli bir miktarın üzerinde olmaması gerekir. 2017 yılı için bu oran netleşmiştir. Buradaki kişi başına düşen gelir miktarının ise aylık 847.16 TL olması gerekir.
Gelir Neye Göre hesaplanıyor
Buna göre ödenecek para asgari ücretin 2/3’ nü geçmemesi gerekir. Yani 2017 yılı için ele alacak olursak 1.270 TL şeklinde bir hesaplama yapılacağından 847,16 TL kişi başı gelir olması gerekmektedir. Daha önceden evde bakım maaşı almış ve de bu gelirin üzerinde bir rakama sahip olmuşsa ve sonraki dönemlerde de bu rakamın altında kalınmış ise burada tekrar başvurmak gerekecektir.
2017 Yılı Evde bakım maaşı miktarları Ne kadar?
Buraya kadar olan bölümde kişi başı gelire dair bir açıklama yaptık ancak bu bölümden sonra ise 2017 yılı içerisinde bakım maaşı alacak olan kişilerin alacakları miktarı açıklayalım. 2017 ilk altı aylık dönemi için alınacak maaş bedeli 952,47 TL ikinci altı ay için ise 990,57 TL’dir.
Bakım Maaşı İçin Başvuruda Gerekli Belgeler
- Engelli kişinin özür nedeninin ve oranının belirtilmiş olduğu sağlık kurulu raporu. Burada ağır engelli ibaresinin işaretli olması gerekir. Ya da bakıma muhtaçtır şeklinde bir ibaresinin evet olması gerekmektedir.
- Tüm hane için ikametgâh ilmühaberi. Bu aile içerisindeki gelirin ve çalışan kişi sayısının belirlenmesi için önemlidir. Burada herhangi bir şekilde farklı bir uygulamaya gidilmemesi gerekir.
- Nüfus kayıt örneği
- Çalışan aile bireylerinin maaş bordroları
- Engelli kişiye ait olan 2 tane vesikalık resim
- Eğer ki bir okul mezunu ise en son mezun olduğu okulun diploması
- Tüm hane üyelerine ait nüfus cüzdanlarının fotokopileri
- 18 yaşının üstünde olmasına rağmen bilinci yerinde olmayanlar için alınmış bir vasi kararı
- Kendi ve aile bireylerinin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydının olup olmadığı (SSK,BAĞ-KUR,EMEKLİ SANDIĞINDAN)
- Gelir durumunu gösteren belgeler tapu ve vergi dairelerinden alınmış.
Engelliler Kanunu’na göre;
Engelli bireylerin hayat standartlarını daha fazla yükseltmek ve de yükseltilen bu hayat standartları içerisinde bakımlarının huzur ve de güvenli bir şekilde sağlanabilmesi yani rehabilitasyonun tam anlamıyla yapılması için evde bakım yapılması esas olarak belirlenmiştir. Bakım hizmeti talep edildiğinde kişinin bulunduğu biyolojik ve de fizyolojik durum büyük önem kaydeder bu bağlamda kişiye soysa ihtiyaçlarının dikkate alınması hedeflenmektedir. Bu hizmetin eksiksiz olarak verilebilmesi içinde engelliler kanununa göre evde bakım hizmeti ve ya evde bakım modeli hazırlanmıştır. Buradaki esas kişinin bulunduğu aile ortamından uzaklaştırılmamasıdır. Ancak bu şekilde gerekli bir bakımın ve huzurun temin edileceği belirlenmiştir. Eğer ki engelli bireyin aile içerisinde bakımı mümkün olmazsa o zaman engelli ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda bakımı mümkün olacaktır.
Bakım Maaşından Yararlanabilmek İçin
Bu maaştan hak kazanılması için % 50’nin üzerinde bir engel derecesinin olması gerekir. Bunun yanı sıra ağır engelli ibaresinin de Evet olması gerekecektir. Bu durumun kendi ihtiyaçlarını yerine getirememesi ve başkasının bakımına muhtaç olması halinde verilmesi gerekecektir. Birey 18 yaşını doldurmuş ise bu kez bakıma muhtaç engelli için mahkeme kararı esas alınacaktır. Ve bu sayede engelli bireyin koruma altına alınması gerçekleşecektir. Bu durumda evde bakım söz konusu ise vasi atanması kararı çıkacaktır.
Sağlık ve Koruyucu Hizmetler
Engel durumuna sahip olan bütün bu hastaların sağlık giderleri ücretsiz olarak karşılanacaktır. Bunun içinde SGK’ dan yeşil kart ve genel sağlık sigortası talep etmesi gerekmektedir. Bunun için izlenecek yol ilçelerde kaymakamlıklara başvurmak olacaktır. Primleri ise devlet tarafından karşılanacaktır. Kısacası başvurulması halinde engelli bireylerin tüm sağlık ihtiyaçları ücretsiz hale getirilmiştir.